Ένα συγκρότημα κατοικιών στο Πήλιο …Όνειρο! (φωτογραφίες)

Σε παραθαλάσσιο ελαιώνα στην Κάτω Γατζέα

Εnsueño σημαίνει στα ισπανικά όνειρο και δεν είναι τυχαίο που ο γνωστός και καταξιωμένος αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππιτζής επέλεξε αυτή τη λέξη για να περιγράψει το συγκρότημα κατοικιών σε έναν ελαιώνα στην Κάτω Γατζέα, το οποίο και ανέλαβε αρχιτεκτονικά. Τέσσερις κατοικίες, που αγκαλιάζουν τον χώρο διατηρώντας ανοιχτό το τοπίο προς τον υπέροχο Παγασητικό. Κατοικίες από πέτρα με μυρωδιά παράδοσης και σύγχρονη οπτική ταυτόχρονα το συγκρότημα «Εnsueño» απλά σου κόβει την ανάσα…

Αρμονικός διάλογος του συγκροτήματος με τη φύση

Ο Δημήτρης Φιλιππιτζής περιγράφει το «Εnsueñο» ανοίγοντάς μας ένα παράθυρο σε έναν επίγειο παράδεισο…
Στην Κάτω Γατζέα, σ’ένα παραθαλάσσιο ελαιόκτημα κατασκευάστηκαν τέσσερις αυτόνομες κατοικίες, των οποίων η διάταξη δημιουργεί μια ανοιχτή «αγκαλιά» στο χώρο. Το συγκρότημα κατοικιών «Ενσουένιο» έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η μέγιστη εκμετάλλευση της θέας στον Παγασητικό κόλπο. Όλες οι προσόψεις και οι λειτουργικοί χώροι, της κάθε κατοικίας αναπτύσσονται παράλληλα προς τη θάλασσα, ενισχύοντας την αίσθηση της αμεσότητας και της συνεχούς αλληλεπίδρασης με το υγρό στοιχείο.

Η θέα καδράρεται από ανοίγματα τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο, παρέχοντας εναλλαγή στη ροή των εικόνων κατά τη διάρκεια της κατοίκησης. Το φως διαχέεται στους εσωτερικούς χώρους όλες τις ώρες της ημέρας εντείνοντας έτσι την αίσθηση του οικείου ανοιχτού χώρου επιτρέποντας στους ενοίκους να τον κατοικούν σε όλες τις εναλλαγές του οι οποίες προκύπτουν από τον συνεχή διάλογό του με το τοπίο.
Το σύνολο των κτιρίων «ακουμπά» μαλακά στο τοπίο και απορροφά ήρεμα τους κραδασμούς της ανθρώπινης παρουσίας ενώ προσφέρει ιδιωτικότητα στους ενοίκους των κατοικιών, με ταυτόχρονη δυνατότητα πρόσβασης στους κοινόχρηστους χώρους και στην πισίνα.

Αρμονικός διάλογος του συγκροτήματος με τη φύση

Οι συμπαγείς πέτρινοι όγκοι των κτιρίων με τους σκιασμένους χώρους κάτω από τις πέργκολες, διατηρούν μία δική τους εσωτερικότητα με το ανοιχτό αίθριο και την εμφανή παραδοσιακή στέγη από πλάκα Πηλίου και καστανιές. Τα κονιάματα από κουρασάνι και τα μασίφ ξύλα επιβεβαιώνουν την χρήση των φυσικών υλικών ως μοναδική επιλογή σ’ έναν τόπο συνδεδεμένο τόσο αρμονικά με το περιβάλλον.
Τα κτίρια στο σύνολό τους αποτελούνται από διώροφους όγκους όπου στα ισόγειά τους φιλοξενούνται οι βασικοί κοινόχρηστοι χώροι ενώ τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στους επάνω ορόφους.
Στις δύο εκ των τεσσάρων κατοικιών συναντάμε παράσπιτα τα περιλαμβάνουν από ένα υπνοδωμάτιο με το λουτρό τους.

 

Η κατοικία  «Elia» ξεπροβάλει μέσα από τα ελαιόδεντρα

Όλες οι εξωτερικές διαμορφώσεις, οι τοίχοι αντιστήριξης και οι δαπεδοστρώσεις είναι κατασκευασμένα με υδατοπερατά υλικά, αφήνοντας το πράσινο και τα λουλούδια να μαλακώσουν την πέτρινη αυστηρότητα και να διευκολύνουν την σύνδεση του στερεού με το υγρό στοιχείο που κυριαρχεί στον ανοιχτό ορίζοντα.

 

Παιχνίδισμα σκιών κάτω από την ξύλινη πέργκολα της κατοικίας «Lila»

Με άξονα λοιπόν τη θάλασσα και τις αντανακλάσεις του φωτός να εισχωρούν πάνω του και μέσα του, το συγκρότημα «Ενσουένιο», δανείζεται και οικειοποιείται όλα τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο «κατοικεί».
Η ανοιχτή εντέλει από παντού θέα προκαλεί και ενισχύει την ανάπαυση, χαλάρωση και την επιζητούμενη φιλόξενη καθημερινότητα, σε συνδυασμό με τους χώρους που σέβονται τις επιθυμίες και ανάγκες κατοίκησης των ενοίκων.

Καθιστικά κατοικιών που αγκαλιάζονται από τις περίτεχνες ξύλινες σκάλες με θέα τον Παγασητικό

 

 

 

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη:
ARCH LAB_149 Dimitris Philippitzis & Associates

Μηχανολογική Μελέτη: Παναγιώτης Αδάμος

Interior Design: Arch Lab_149 Dimitris Philippitzis & Associates

Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου

 

 

 

Πηγή: Περιοδικό Home Deco

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.