Ένας Ανθυποπλοίαρχος με πάθος για ταξίδια και… την φωτογραφία

Η βραβευμένη φωτογραφία: neither land nor sea
Όταν το Εμπορικό Ναυτικό, μπορεί να συνδυαστεί με την Τέχνη της φωτογραφίας

Μπορεί η επαγγελματική του ζωή να είναι γεμάτη πλοία, φάρους και λιμάνια όντας Ανθυποπλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, το πάθος όμως του Ηλία Ηλιόπουλου είναι η φωτογραφία. Αυτό αποδεικνύεται και από τις παιδικές φωτογραφίες, που τον απεικονίζουν να κρατά από τότε μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι και, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, να χαλάει τα φιλμ του πατέρα του. Ο Ηλίας μιλώντας στην «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» περιγράφει ότι το ναυτικό μπορεί να συνδυαστεί άψογα με την Τέχνη της φωτογραφίας και το αποτέλεσμα είναι μαγικό.

«Μπαρκάροντας» με μια φωτογραφική μηχανή

«Είχα πάντα σχέση με τη θάλασσα, την ιστιοπλοΐα και τα σκάφη, αλλά η ιδέα του ναυτικού, ως επάγγελμα, ήρθε πολύ αργότερα», εξηγεί ο Ηλίας. Με αφορμή το επάγγελμά του, πήρε την απόφαση να αγοράσει την πρώτη του επαγγελματική φωτογραφική, καθώς θα «μπάρκαρε» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη ναυτική γλώσσα, για το πρώτο του επαγγελματικό ταξίδι. «Ήταν να μπαρκάρω, οπότε δεν γινόταν να πάω σε τόσα όμορφα και πρωτόγνωρα μέρη και να μην έχω μια κάμερα», είπε, ενώ συνέχισε, λέγοντας ότι είχε την επιθυμία να δείξει στους άλλους, όσα αντικρίζει ο ίδιος.

Η γέφυρα του πλοίου που χαρίζει απλόχερα φωτογραφικά ενσταντανέ

Για τον Ηλία, η φωτογραφία είναι Τέχνη, μια τέχνη που τον βοηθά να εκφράζεται όπως θέλει και να αποτυπώνει αυτά που θέλει. «Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκουν ομορφιά σε πράγματα που άλλοι δεν θα τα παρατηρούσαν καθόλου», αναφέρει ο ίδιος. Μπορεί να φωτογραφίσει τα πάντα, αλλά αυτά που τον «κερδίζουν» με διαφορά είναι τα τοπία της φύσης. Το επάγγελμά του τα τοπία αυτά του τα παρέχει απλόχερα. «Η δουλειά του Ανθυποπλοιάρχου σε καθιστά να βρίσκεσαι πολλές ώρες στη γέφυρα του πλοίου. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις συνέχεια τοπία της θάλασσας, του ουρανού, τα σύννεφα, την ανατολή, τη δύση, τις καταιγίδες. Στη γέφυρα πρέπει να κοιτάς μπροστά, οπότε όλες αυτές οι εικόνες γίνονται μέρος του περιβάλλοντός μου», εξομολογείται, ενώ προσθέτει ότι η εργασία του, του χάρισε εικόνες που δεν μπορεί να δει κάποιος εύκολα, και η φωτογραφία του χάρισε την ευκαιρία να τις απαθανατίσει για πάντα.

Όταν το πάθος για την φωτογραφία επιβραβεύεται

Ο Ηλίας είναι ερασιτέχνης φωτογράφος έχει όμως ήδη στην «καριέρα» του δύο βραβεία για τα οποία αισθάνεται σιωπηλά πολύ περήφανος. Το 2020 λαμβάνει την α’ θέση στον Ετήσιο Φωτογραφικό Διαγωνισμό με την ονομασία «Η βάρδια», και την φωτογραφία «Neither Land nor Sea». Η φωτογραφία μάλιστα γίνεται εξώφυλλο στο ναυτικό περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά». «Είναι κάπου έξω από το Άμστερνταμ, έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι προς τη Σκανδιναβία», περιγράφει ο Ηλίας. « Ήθελα να αποτυπώσω το μέγεθος της θάλασσας σε σχέση με αυτό του ανθρώπου, και να εμβαθύνω στο μέγεθος του ανθρώπου, γενικότερα με τη φύση», εξηγεί, για να συνδυάσει και εδώ το επάγγελμά του, καθώς σκοπό είχε ταυτόχρονα να αποτυπώσει τη δυσκολία του ναυτικού επαγγέλματος και τις καιρικές συνθήκες των ταξιδιών, που δεν είναι πάντα εύκολες.
Το δεύτερο βραβείο ήταν η απόκτηση της 7η θέσης στον φωτογραφικό διαγωνισμό με φιλανθρωπικό σκοπό «1 Greek AMVER fleet photography», που διοργάνωσε το παράρτημα του Πειραιά του Propeller Club των Η.Π.Α. Το χρηματικό έπαθλο ο Ηλίας μαζί με την ναυτιλιακή εταιρεία που τον εκπροσώπησε, το δώρισαν στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί».
Δεν ενδιαφέρεται να οργανώσει προσωπική φωτογραφική έκθεση, άλλα έχει έναν παντελώς διαφορετικό στόχο, κινούμενος περισσότερο στα χνάρια του αλτρουισμού. Όνειρό του είναι να μαζευτούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι του Βόλου, να εκθέσουν τα έργα τους και να διατεθούν προς πώληση. Σκοπός είναι τα χρήματα να δοθούν σε κάποιο φιλανθρωπικό οργανισμό. «Είναι κάτι που δουλεύω χρόνια στο μυαλό μου και ελπίζω να υλοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι», εξομολογείται ο Ηλίας , και ευχόμαστε τέτοια όνειρα να γίνονται πραγματικότητα.


Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.