Εντυπωσιακές εικόνες και ευρήματα στο βάραθρο της «Τιτανοσπηλιάς» (φωτό)

Οστά και ανθρώπινο κρανίο εντοπίστηκε σε σπήλαιο της Όθρυος

Κοινή αποστολή κατάβασης στα σπήλαια της Όθρυος πραγματοποίησαν το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, μέλη των σπηλαιολογικών συλλόγων από τη Θεσσαλονίκη (Πρωτέας) και τον Βόλο (Χείρων), με εικόνες και ευρήματα μάλιστα εντυπωσιακά, όπως μεταξύ άλλων οστά και ένα ανθρώπινο κρανίο (!), που σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη των σπηλαιολόγων ίσως χρονολογούνται από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο «magnesianews.gr» μέλος του «Χείρωνα», είναι αρκετές οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες τα μέλη των ομάδων, εντοπίζουν ανθρώπινα οστά, για τα οποία γίνονται αναφορές στα οικεία αστυνομικά τμήματα και συνήθως πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που κρύβονταν σε σπήλαια, λόγω του πολέμου αρχικά ή εξαιτίας του εμφυλίου αργότερα.

Όπως τονίζει το μέλος του «Πρωτέα» Αριστείδης Ζαχαρής, από τα σπήλαια που η ομάδα των σπηλαιολόγων έχει ασχοληθεί, ξεχωρίζει το βάραθρο της Τιτανοσπηλιάς, στα -80 μέτρα βάθος».

«Βάραθρο Τιτανοσπηλιάς»

Το βάραθρο βρίσκεται μετά τους Κωφούς στο όρος Όθρυς στη Μαγνησία. Το συνολικό του βάθος είναι 81μ που σπάνε σε δύο κομμάτια. Η πρώτη και μονοκόμματη κατάβαση είναι στα 45 μέτρα και ενώ τα πρώτα 10 γίνονται σε έναν αγωγό 2Χ2 έπειτα το σκηνικό αλλάζει και ένας μεγαλοπρεπής θάλαμος σε σχήμα θόλου εντυπωσιακών διαστάσεων αποκαλύπτεται.
Όπως τονίζεται, «ο σπηλαιοεξερευνητής βρίσκεται στο κέντρο αυτού του θόλου. Στον πάτο υπάρχουν αρκετές κατακριμνήσεις και ογκόλιθοι, πολλούς από τους οποίους, έχει καλύψει ασβεστιτικό υλικό δημιουργώντας όμορφο και κατάλευκο διάκοσμο. Κάπου στα τοιχώματα έχουμε μικρή λιμνούλα, ενώ μεταξύ των οστών υπάρχει και ένα ανθρώπινο κρανίο. Η συνέχεια του βαράθρου είναι σε διαφορετικό μοτίβο.
Η 35μετρη κατάβαση που ακολουθεί γίνεται σε μία στενή διάκλαση. Στον πάτο και αφού βγούμε από το σχοινί υπάρχει μικρή τρύπα στην άλλη άκρη. Κατεβαίνοντας προσεκτικά βρισκόμαστε στους χαμηλότερους θαλάμους της Τιτανοσπηλιάς. Στενοί, με έντονη σταγονορροή, κατακριμνήσεις, scallops στα τοιχώματα και απουσία διάκοσμου. Η κατάβαση έγινε στις 30/04/2017 από μέλη του Πρωτέα και του Χείρωνα.
titanospilia_othrys mesa

titanospilia_othrys11

titanospilia_othrys15

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το http://canyoning-caving.blogspot.gr/2017/05/blog-post_15.html από το μέλος του Πρωτέα Αριστείδη Ζάχαρη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.