Επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στον κάμπο της Μαγνησίας!

Για τη δημιουργία θερμοκηπιακών, λαχανοκομικών και ανθοκομικών καλλιεργειών

Επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ λαμβάνουν σταδιακά «σάρκα και οστά» στον κάμπο της Μαγνησίας, για  τη δημιουργία θερμοκηπιακών, λαχανοκομικών και ανθοκομικών καλλιεργειών, ενώ μεγάλο κρίνεται, το ενδιαφέρον επιχειρηματιών, για την ανάπτυξη τέτοιων μονάδων, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και του Βελεστίνου .

Η «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» σήμερα, παρουσιάζει τόσο τις πρώτες επιχειρήσεις που έλαβαν την έγκριση μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και τη σχετική επιδότηση έναρξης, όσο και τις λεπτομέρειες αυτών των επενδύσεων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΣΕΡΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι θερμοκηπιακές, αλλά και οι λαχανοκομικές καλλιέργειες γενικότερα, αποτελούν μια δυναμική έκφραση της πρωτογενούς παραγωγής και μπορεί να αποτελέσουν διέξοδο και ταυτόχρονα σημαντικό παράγοντα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ακόμη και για περιοχές, που παραδοσιακά έχουν σχέση μόνο με μεγάλες καλλιέργειες.

Τα θερμοκήπια δίνουν τη δυνατότητα για παραγωγή τροφίμων σε ελεγχόμενο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενώ δεν είναι τυχαίο, ότι γειτονικές χώρες έχουν επενδύσει δυναμικά εδώ και πολλά χρόνια στην ανάπτυξη των θερμοκηπίων με κορυφαίο παράδειγμα την Τουρκία.

«Θερμοκηπιακό Πάρκο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας»

Μπροστάρης στο παράδειγμα των υδροπονικών καλλιεργειών, είναι πάντως εδώ και χρόνια, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου ένα σύνολο τεχνολογιών και καινοτόμων συστημάτων για τη βελτίωση των θερμοκηπίων, με στόχο την αειφορία και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των θερμοκηπίων εφαρμόζεται, μεταξύ άλλων, συστηματικά και παρουσιάζεται στο «Θερμοκηπιακό Πάρκο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», που διαχειρίζεται το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος, στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στο Βελεστίνο. Το Θερμοκηπιακό Πάρκο, μάλιστα, αποτελεί ήδη ένα σύγχρονο κέντρο τεχνολογίας θερμοκηπίων για επίδειξη, έρευνα και εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι επενδυτές

Σε προηγούμενο δημοσίευμα, η εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ, σημείωνε μεταξύ άλλων, ότι μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια από Έλληνες καθώς και ομογενείς επιχειρηματίες αλλά και διεθνή funds για την υδροπονική καλλιέργεια κηπευτικών. Ενώ πριν από λίγες ουσιαστικά βδομάδες, πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων project ύψους 25,6 εκατ. ευρώ που πραγματοποιεί στην Ελλάδα το αμερικανικό fund Aurarius Investment Group, μέσω της Υδρανθός ΙΚΕ, για την υπαγωγή του στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου. Μέρος αυτού του project είναι και η ίδρυση υδροπονικής θερμοκηπιακής μονάδας με ΣΗΘΥΑ* στη θέση Μαμαλέικα κοντά στο Αϊδίνι Μαγνησίας, σε έκταση 150 στρεμμάτων, ενώ θα συνδυαστεί και με την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΣΗΘΥΑ, εγκατεστημένης ισχύος 9,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 9,6 MW στην ίδια θέση. Στο επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας των υπό κατασκευή θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων θα βρεθεί η παραγωγή ντομάτας και λαχανικών.

Παράλληλα, υπεγράφησαν άλλες δύο νέες Συμβάσεις Σύνδεσης με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, για τη τροφοδοσία μονάδων Συμπαραγωγής συνολικής ισχύος 2 MW σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στη περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Η πρώτη μονάδα αφορά την Εταιρεία με την επωνυμία «GEO Projects» με ετήσια κατανάλωση 1,8 εκατομμύρια Nm3 φυσικού αερίου και η δεύτερη την «ΑΓΡΕΝ» με ετήσια κατανάλωση περίπου 1,9 εκατομμύρια Nm3. Οι 2 μονάδες που πρόκειται να συνδεθούν με το υφιστάμενο δίκτυο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, έχουν ήδη λάβει Όρους Σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρισμού και αναμένεται να ενεργοποιηθούν έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους

Οι εγκεκριμένες επενδύσεις

Εξάλλου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, απ΄την Διεύθυνση Αναπτυξιακού  Προγραμματισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δώδεκα ήδη εταιρείες, έχουν λάβει το «πράσινο φως», για την έναρξη των εργασιών, αλλά και την περαιτέρω δράση τους, σε συγκεκριμένο χώρο στρεμμάτων και με κόστος που κυμαίνεται για την κάθε επένδυση, από 417 χιλιάδες ευρώ, μέχρι και 1,340 εκ ευρώ.

 

Α/Α ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1 ΠΑΛΑΤΣΙΔΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 5,984 658.240 € ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟ / ΣΗΘΥΑ
2 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΥΔΡΟΠΟΝΙΑ Ι.Κ.Ε. 6,016 661.760 € ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟ / ΣΗΘΥΑ
3 GREENLAB VENTURES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. 4,000 440.000 Ε ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟ / ΣΗΘΥΑ
4 COGEN POWER HELLAS Ι.Κ.Ε. 6,016 661.760 € ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟ / ΣΗΘΥΑ
5 KAK STROM UND HYDRO I.K.E.

 

6,016 661.760 € ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟ / ΣΗΘΥΑ
6 SALT ENERGY I.K.E.

 

4,000 417.738 € ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟ / ΣΗΘΥΑ
7 ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΜΠΟ Ι.Κ.Ε. 5,000 550.000 € ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟ / ΣΗΘΥΑ
8 ΓΙΑΜΙ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. 5,000 550.000 € ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟ / ΣΗΘΥΑ
9 AGRO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. 5,000 550.000 € ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟ / ΣΗΘΥΑ
10 ΓΑΙΩΕΡΓΑ Κ&Π ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 12,00 1.341.299,83

 

ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟ / ΣΗΘΥΑ
11 ΓΑΙΩΕΡΓΑ Κ&Π ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 9,000 952.304,83 ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟ / ΣΗΘΥΑ
12 ΤΣΑΛΟΥΧΟΣ ΣΤΑ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ 2,58 270.618 € (ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ) ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΟ

*Σημειώνεται ότι όλα τα επενδυτικά σχέδια επιδοτούνται με 50%

Τα Θερμοκήπια υδροπονικής καλλιέργειας

Οι κύριες κατηγορίες δαπάνης που συνιστούν το κόστος εγκατάστασης ενός υδροπονικού θερμοκηπίου είναι:

Α. Κόστη κτιριακών εγκαταστάσεων: περιλαμβάνονται η κατασκευή του μεταλλικού θερμοκηπίου, εργασίες θεμελίωσης κ.α. από σκυρόδεμα, θάλαμοι και ψυκτικοί θάλαμοι, υλικά ανάρτησης φυτών, γεωτρήσεις, μελέτες αδειών, κλπ.

Β.  Κόστος ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που μπορεί να περιλαμβάνει σύστημα κλιματισμού, αεροκουρτίνες, ανεμιστήρες ψεκασμού, ανεμιστήρες ανακυκλοφορίας, δεξαμενές νερού, εξοπλισμό υδροπονίας, εξοπλισμό ελέγχου κλίματος, εξοπλισμό θρεπτικού διαλύματος, εξοπλισμό συλλογής τομάτας, εξοπλισμό γειώσεων, εξοπλισμό διοξειδίου του άνθρακα, δίκτυα νερού, κανάλια, δίκτυο ψεκασμού, πυρηνολέβητες, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, σύνδεση με ΔΕΗ, μελέτες σχεδιασμού των συστημάτων κλπ.

Γ. Διάφορες άλλες δαπάνες, όπως περιβάλλων χώρος, μεταφορικά μέσα και λοιπός εξοπλισμός.

Από τις παραπάνω δαπάνες, τα μηχανολογικά αποτελούν το 50 – 55% του συνολικού κόστους, τα κτιριακά το 35 – 40%, με τις λοιπές δαπάνες να κυμαίνονται μεταξύ 10 και 15%.

Επιλέγεται πρότυπο συνολικό κόστος κατασκευής ανά στρέμμα: 100.000,00€.

– 110.000,00€.

Τι είναι η υδροπονική καλλιέργεια

 

Η υδροπονική καλλιέργεια είναι µία προηγμένη και εξελιγμένη τεχνική καλλιέργειας µε την οποία τα φυτά αναπτύσσονται χωρίς τη χρησιμοποίηση εδάφους ή εδαφικών μειγμάτων. Η σωστή θρέψη των φυτών εξασφαλίζεται µε θρεπτικό διάλυμα. Το θρεπτικό διάλυμα αποτελείται από νερό μέσα στο οποίο βρίσκονται διαλυμένα, σε ισορροπία μεταξύ τους, όλα τα απαραίτητα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για την ανάπτυξή τους.

Η υδροπονία επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο της θρέψης των φυτών, και όταν εφαρμόζεται σε θερµοκηπιακές καλλιέργειες, µε τον παράλληλο έλεγχο των συνθηκών του περιβάλλοντος του θερμοκηπίου, καθιστά δυνατή την εντατικοποίηση και τον προγραμματισμό της καλλιέργειας.

Η Ελλάδα αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς και ο κάμπος της Μαγνησίας, διαθέτει άριστες κλιµατικές συνθήκες για την ανάπτυξη των θερµοκηπιακών υδροπονικών καλλιεργειών. Η μετάβαση στις υδροπονικές καλλιέργειες και η σωστή διαχείρισή τους έχει μεγάλη σημασία, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να συμβαδίσει µε τους συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς των απαιτήσεων της αγοράς, η οποία λειτουργεί σε ανταγωνιστική βάση. Η ετήσια ηλιοφάνεια και θερμοκρασία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, που επιτρέπουν την εφαρμογή καλλιεργειών µε περιορισμένες απαιτήσεις σε θέρμανση. Τεχνητός φωτισμός δεν είναι απαραίτητος στις ελληνικές συνθήκες, µε εξαίρεση φυτά µε ιδιαίτερες απαιτήσεις. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά διότι μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ανταγωνιστική σε ποιότητα, ποσότητα και σε τιμή προϊόντων µε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν σήμερα το προβάδισμα λόγω σωστής διαχείρισης και εντατικοποίησης των υδροπονικών καλλιεργειών, ενώ υπολείπονται σε κλιματικές συνθήκες. Οι βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, µε χρήση υδροπονικών συστημάτων επιτυγχάνουν υπερδιπλάσια παραγωγή και καλό χρονισμό παραγωγής.

 

Αναφορικά, τέλος, με τις προοπτικές του κλάδου, είναι γνωστό ότι τα νωπά οπωροκηπευτικά αποτελούν βασικά προϊόντα διατροφής απαραίτητα στο καθημερινό διαιτολόγιο των καταναλωτών. Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση όμως και τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς γενικότερα, δεν αφήνουν ανεπηρέαστο σχεδόν κανέναν κλάδο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών οδηγεί στον περιορισμό των αγορών τους ακόμα και σε είδη διατροφής (στροφή σε φθηνότερα προϊόντα κ.ά.). Σύμφωνα με προβλέψεις, εκτιμάται μικρή αύξηση των εξαγωγών (σε όγκο) της τάξης του 5%-6%, σε σχέση με το 2015. Αναμένεται, επίσης, μείωση των εισαγομένων τυποποιημένων νωπών προϊόντων κυρίως από τρίτες χώρες, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου των οπωροκηπευτικών στη χώρα μας. Στόχος των επιχειρήσεων είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με σκοπό τη διατήρηση του μεριδίου τους στις «παραδοσιακές» καταναλωτικές αγορές αλλά και η συνέχιση της αυξητικής πορείας των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών.

 

*Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ)

Συμπαραγωγή είναι η συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από το ίδιο καύσιμο, ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης εκμετάλλευση του ενεργειακού του περιεχομένου. Η θερμική ενέργεια μπορεί να μετατραπεί και σε ψύξη με σύστημα τριπαραγωγής (ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση, ψύξη).

Τα συστήματα συμπαραγωγής/τριπαραγωγής μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένα ενεργειακά συστήματα με την έννοια ότι μπορούν να καλύψουν όλες τις τελικές ενεργειακές χρήσεις (ηλεκτρισμό, θερμό νερό, ατμό, θερμό αέρα, ψυχρό νερό, κλιματισμό, ψύξη εμπορευμάτων κ.α.).

Ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας παράγει ατμό, θερμό αέρα και θερμό νερό που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία καθώς και ηλεκτρική ενέργεια για χρήση ή/και πώλησης μέρους αυτής στον αρμόδιο διαχειριστή ενέργειας. Με την χρήση ψυκτών απορρόφησης, μέρος της παραγόμενης θερμότητας δημιουργεί ψυχρό νερό για κλιματισμό και ψύξη (σύστημα τριπαραγωγής).

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.