Ερώτημα, που θα πάει η ψήφος διαμαρτυρίας στις Ευρωεκλογές

Ανέφερε στο Ράδιο Ένα, ο Απ. Πιστόλας, τονίζοντας ότι «η ακρίβεια παραμένει το βασικό ζήτημα για τον πολίτη»

Με την ακρίβεια να παραμένει το πρώτο και σημαντικότερο θέμα που αφορά τον Έλληνα πολίτη, διαμορφώνονται τα ποσοστά των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις αλλά και στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, που ίσως δούμε ψήφο αντίδρασης και προς την Κυβέρνηση. Ο κ. Απόστολος Πιστόλας, αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς, σύμβουλος στρατηγικής και ιδρυτής της εταιρείας «Mastermind Analytics» μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή αναλύοντας την καθημερινότητα των Ελλήνων, η οποία διαμορφώνει φυσικά και την πολιτική τους στάση.

Για την οπαδική βία, τα μέτρα δυστυχώς δεν εφαρμόζονται

Ο κ. Πιστόλας αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα των ημερών και την οπαδική βία και κατά πόσο επηρεάζεται η κοινή γνώμη. Ο ίδιος επεσήμανε πως το εν λόγω ζήτημα αφορά πολλές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα και δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα. Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα, υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο και με τα τελευταία μέτρα που έχουν παρθεί, το ερώτημα είναι εάν αυτά θα εφαρμοστούν. «Στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από νόμους, στην μεγαλύτερη των περιπτώσεων πάσχουμε από την εφαρμογή των μέτρων κι αυτό είναι που καλείται και η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι κυβερνήσεις να κάνουν, γιατί ενδεχομένως κάποια μέτρα μπορεί να μην είναι ευχάριστα για κάποιους και είναι πιο εύκολο να μην συγκρούεσαι από το να συγκρούεσαι, αλλά μερικές φορές πρέπει να συγκρούεσαι, πρέπει να σπας αυγά».

Η ακρίβεια στην Ελλάδα είναι το σημαντικότερο ζήτημα

Με τις δημοσκοπήσεις να τρέχουν γίνεται φανερό ότι η ακρίβεια ειδικά στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει το σημαντικότερο ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Πιστόλα, ακόμη κι αν το θέμα απασχολεί και τις χώρες της Ευρώπης.
« Από το πως θα την αντιμετωπίσει η κυβέρνηση κι από το τι προτάσεις θα φέρουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα κριθούν πολλά, γιατί ο κόσμος πιέζεται. Ο Έλληνας δεν θα καθίσει να σκεφτεί ότι το ίδιο πρόβλημα έχει κάποιος στην Ολλανδία ή τη Γερμανία και θα τα ρίξει στην εκάστοτε κυβέρνηση, ασχέτως εάν τον πληθωρισμό που μπορεί να τον έριξε με μέτρα από το 9 στο 6%. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα για όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει πάρει σοβαρά τον ρόλο του

Με τους πολίτες να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα φαίνεται ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Κασσελάκης δεν έχουν αντιληφθεί τον ρόλο τους. Όπως σημείωσε ο κ. Πιστόλας, σχολιάζοντας και την τρίτη πλέον θέση που καταλαμβάνει στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο κ. Κασσελάκης δεν φαίνεται να έχει πάρει σοβαρά τον ρόλο του. Διαβάζω ότι θα πάει 10 ημέρες διακοπές στη Νέα Υόρκη, ενώ έχει ένα κόμμα… «βάρκα γιαλό» και συνεχώς φεύγει κόσμος. Για να πιστέψει ο κόσμος σε σένα και να σε ψηφίσει πρέπει κι εσύ να δείχνεις ότι μπορείς να κάνεις αυτά που έχεις υποσχεθεί. Έχει κάνει 2-3 κινήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή ο κ. Κασσελάκης πρέπει να τρέξει, να πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει. Πώς θα πείσει ότι μπορεί να το κάνει όταν δεν μπορεί να πείσει ότι κυβερνά το κόμμα του», είπε ο κ. Πιστόλας και σχολίασε για την Νέα Αριστερά και το 2.5% που λαμβάνει ότι πιθανώς να είναι και το πραγματικό ποσοστό της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Αυτό γιατί, όπως εξήγησε μπορεί να είναι στελέχη γνωστά, αλλά έγιναν γνωστά μέσω κρίσης, με έναν ΣΥΡΙΖΑ με μετεωρική άνοδο και με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος για κάποιο κόσμο ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης. «Τώρα δεν έχουν ούτε την οργή, ούτε το κέλυφος του ΣΥΡΙΖΑ , ούτε αρχηγό τον Τσίπρα. Λαμβάνουν μόνο ψήφους ιδεολογίας», επεσήμανε.

Εάν ήταν ενωμένα τα κόμματα δεξιά της ΝΔ, θα ευνοούνταν

Από την πολιτική πραγματικότητα όμως θα μπορούσαν να ευνοηθούν και τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, με τον κ. Πιστόλα να σημειώνει πως αυτό θα ήταν εφικτό εάν υπήρχε ένα σοβαρό δεξιό κόμμα με έναν αρχηγό που να ενέπνεε σοβαρότητα και να μπορούσε να ανοιχτεί σε άλλα κοινά, διαφοροποιώντας ορισμένες θέσεις. Ευνοούνται δεξιά και πιο δεξιά κόμματα:
«Έτσι όπως είναι στημένα και τα τρία κόμματα – Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες- είναι δύσκολο να πάρουν ψηφοφόρους από τη ΝΔ, παρά μόνο ως ψήφους διαμαρτυρίας», είπε ο κ. Πιστόλας και εξέφρασε το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί στις Ευρωεκλογές, ίσως για λόγους αντίδρασης.
«Εάν ήταν αλλιώς τα πράγματα θα μιλούσαμε για ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό. Όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στην Ευρώπη ευνοούνται πάρα πολύ αντισυμβατικά, συντηρητικά κόμματα», είπε ο ίδιος και τόνισε πως το πλαίσιο των Ευρωεκλογών ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί καθώς επηρεάζεται από την ακρίβεια, τη δυσαρέσκεια, τα κόμματα που θα «κατεβούν» αλλά και τους υποψηφίους.
«Επειδή δεν κρίνεται η κυβερνησιμότητα της χώρας, οι ευρωεκλογές κρίνονται με μια πιο χαλαρή ψήφο. Κακώς κατά την άποψή μου γι’ αυτό και στις ευρωεκλογές ευνοείται η ψήφος διαμαρτυρίας. Το πιο πιθανό είναι η ΝΔ να έχει μικρότερα ποσοστά από τις εθνικές εκλογές. Το ερώτημα είναι που θα πάει αυτή η ψήφος διαμαρτυρίας. Θεωρώ ότι θα δούμε τα δεξιά της ανεβασμένα», κατέληξε ο κ. Πιστόλας.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.