Για παραπλάνηση των καταναλωτών μιλώντας … για λήξη της ενεργειακής κρίσης με το νέο έτος, έκανε λόγο η κ. Ευαγγελία Κεκελέκη, γενική γραμματέας ΚΕΠΚΑ- Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, με την δήλωση μάλιστα, ότι αυτή η κρίση θα μας απασχολήσει για καιρό. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», εξαπέλυσε πυρά εναντίον παρόχων ενέργειας «για τον κερδοσκοπικό και αισχροκερδή τρόπο υπολογισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος», ενώ ιδιαίτερα καυστική ήταν και απέναντι στην Κυβέρνηση χρεώνοντάς της, την απαθή συμπεριφορά, εφόσον, όπως αναφέρει η ίδια, «πετάει χαρταετό».
«Υπάρχει μια σαφής παραπλάνηση ότι η κρίση τελειώνει μόλις μπει το 2022 και ότι θα μειωθούν οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα», ξεκαθαρίζει αρχικά η κ. Κεκελέκη, αναφερόμενη και στις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες διαψεύδουν τις δηλώσεις του κ. Σκρέκα και πολλών άλλων κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με την ίδια. «Η ενεργειακή κρίση θα μας απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζει.
Λάθος ο τρόπος υπολογισμού
της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος
Η γ.γ. του ΚΕΚΠΑ τοποθετεί την πηγή της ακρίβειας στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Δεν μας έφταναν μέχρι τώρα οι «ψεύτικες» υποσχέσεις κάποιων παρόχων για έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στη συνέχεια τα μεικτά τιμολόγια για έξι μήνες σταθερής κιλοβατώρας, ενώ μετά τους έξι μήνες τοποθέτησαν την οριακή τιμή η οποία κυριολεκτικά «χαρατσώνει» τους καταναλωτές, τώρα έχουμε και λάθος τρόπο υπολογισμού της τιμής τους ηλεκτρικού ρεύματος», δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Κεκελέκη για να εξηγήσει ότι η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται σε καθημερινή βάση στο χρηματιστήριο της ενέργειας το οποίο λειτουργούν οι ίδιοι οι πάροχοι.
«Δεν παίρνουν τις τιμές όλων των πηγών
που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα»
Πώς λειτουργούν, όμως, κάποιοι πάροχοι; Η γενική γραμματέας περιγράφει ότι δεν παίρνουν τις τιμές όλων των πηγών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα για να διαμορφώσουν την τελική τιμή, διαδικασία που θα ήταν σωστή, αλλά παίρνουν την τιμή του φυσικού αερίου με την δικαιολογία ότι αυτή είναι που εξασφαλίζει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. «Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα», ξεσπαθώνει κυριολεκτικά η κ. Κεκελέκη και συνεχίζει για να γίνει ακόμα πιο κατανοητή. «Εάν προσθέσουμε στην ηλιακή και αιολική ενέργεια και την υδροηλεκτρική έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανανεώσιμων πηγών απ’ ότι είναι το φυσικό αέριο και γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές οι πηγές είναι δωρεάν».
Μάλιστα, η κ. Κελέκη σημειώνει ότι αν γινόταν με τον σωστό τρόπο η διαδικασία, οι καταναλωτές θα πλήρωναν πολύ λιγότερο το ρεύμα σε σχέση με τις τωρινές συνθήκες. Μεταξύ άλλων συμπλήρωσε ότι εφόσον ο τρόπος διαμόρφωσης της τελικής τιμής του ρεύματος γίνει με την σωστή διαδικασία θα είναι κίνητρο για τους καταναλωτές να πιέσουν για μεγαλύτερα ποσοστά παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σ’ αυτό το σημείο έφερε το παράδειγμα των προθεσμιακών συμβολαίων, στα οποία προχώρησε η Γερμανία, έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά τιμής στο φυσικό αέριο. Πράξη στην οποία η κ. Κεκελέκη δηλώνει ότι η δική μας Κυβέρνηση δεν προέβη με την πεποίθηση ότι ο καταναλωτής θα αναγκαστεί να πληρώσει το ρεύμα σε όποια τιμή του προσφέρουν. «Όποια τιμή και να τους βάλουν θα την πληρώσουν τα κορόιδα», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΕΚΠΑ.
«Κερδοσκοπικός και αισχροκερδής ο τρόπος
διαμόρφωσης της τιμής ρεύματος»
«Ο τρόπος υπολογισμού διαμόρφωσης τιμής του ρεύματος είναι εντελώς κερδοσκοπικός και αισχροκερδής, για να έρθουν οι καταναλωτές να πληρώσουν τα μαλλιοκέφαλά τους. Εκτός αυτού η Κυβέρνηση λέει πως δεν υπάρχουν αυξήσεις ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει πληθωρισμό ύψους 4,8, αριθμό που έχουμε να δούμε δεκαετίες», σημειώνει η κ. Κεκελέκη, εξαπολύοντας πυρά και προς την Κυβέρνηση, ενώ συνεχίζει αναλύοντας περισσότερο το σκεπτικό της: « Είναι το ίδιο να έχουμε πληθωρισμό 4,8 που αντιστοιχεί σε εισόδημα ύψους 2.000 και 3.000 ευρώ και το ίδιο να έχουμε αυτόν τον αριθμό σε εισόδημα ύψους 400 και 500 ευρώ;».
«Το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική
Γραμματεία Καταναλωτή πετούν χαρταετό»
Αναφέρθηκε όμως και στις αυξήσεις των αγαθών, κυρίως στην αύξηση του ελαιόλαδου 1 ευρώ το λίτρο, διερωτώμενη τον λόγο, εφόσον, όπως η ίδια αναφέρει, αγοράζουμε στην ουσία περσινό λάδι, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά είναι θέματα τα οποία πρέπει να ελεγχθούν σε μια περίοδο που το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή «πετούν χαρταετό, δεν ελέγχουν τίποτα, δεν δίνουν καμία σημασία στην ακρίβεια και παριστάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα», αναφέρει έντονα ενοχλημένη η κ. Κεκελέκη. Από την πλευρά τους οι καταναλωτές, δηλώνει ότι είναι μουδιασμένοι, εφόσον μάλιστα περίμεναν χειρότερα τα πράγματα, βομβαρδισμένοι με ειδήσεις περί αυξήσεων από τον Σεπτέμβριο.
«Ποιοι νομίζουν ότι είναι χωρίς την κοινωνία
των πολιτών και των καταναλωτών;»
Τι μπορεί όμως να γίνει για να αλλάξει η δεδομένη κατάσταση; Ως λύσεις η κ. Κεκελέκη αναφέρει τον έλεγχο της αγοράς και την κατάθεση από τη πλευρά των επιχειρήσεων των κοστολογικών τους στοιχείων. Επίσης, προτείνει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, να γίνει μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα, το δικαίωμα διακανονισμού στους πολίτες με τη ΔΕΗ και φυσικά τονίζει να μην γίνεται διακοπή ρεύματος στους μέχρι τώρα συνεπείς λογαριασμούς πολιτών.
«Πρέπει να προσέξουν τους καταναλωτές. Η Κυβέρνηση δεν έχει συνομιλήσει ποτέ με τους καταναλωτές. Πέρασαν νομοσχέδια που αφορούσαν τους καταναλωτές, χωρίς όμως να ερωτηθούν οι ίδιοι. Ποιοι νομίζουν ότι είναι χωρίς την κοινωνία των πολιτών και των καταναλωτών;» αναφέρει με δικαιολογημένα έντονο ύφος η κ. Κεκελέκη, θέλοντας να υπερασπιστεί με σθένος τη θέση των καταναλωτών.