Ευθύμης Τσάμης στο Ράδιο ΕΝΑ: Ο κόσμος να κλείνει την “πόρτα” σε τσαρλατάνους

Συμβουλές από τον πρόεδρο του ΙΣΜ για αποφυγή. Καμιά εμπλοκή Βολιώτη επιστήμονα με τον γιατρό "μαϊμού"

Ανάστατος είναι ο ιατρικός κόσμος της Μαγνησίας μετά την είδηση πως ο “μαϊμού” ιατρός με ειδίκευση παιδοχειρουργική – παιδοογκολογία, με σπουδές στην Αμερική, φέρεται να είχε βρει “πελάτες” και στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιο Τσάμη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, κανένα μέλος του ΙΣΜ δεν έχει εμπλοκή με τον φερόμενο ως απατεώνα, κανένας ιατρός της περιοχής δεν του έδωσε το ιατρείο του για να εξετάζει περιστατικά, ενώ ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει την εμφάνισή τους ένας τσαρλατάνος, καθώς και στο παρελθόν είχαν λάβει χώρα παρόμοια περιστατικά με αμφιβόλου ποιότητας ιατρούς ή που παράσταιναν τους ιατρούς.

Το φαινόμενο της εξαπάτησης ειδικά για ιατρικά θέματα και θέματα υγείας, είναι ένα αντικείμενο που “πουλάει” λόγω της αγωνίας του κόσμου, υποστήριξε ο κ. Τσάμης, ο οποίος με αφορμή την είδηση για τον “μαϊμού” γιατρού ανέφερε πως και στο παρελθόν υπήρχαν παρόμοιες περιπτώσεις είτε από φερόμενους ως γιατρούς είτε από αμφιβόλου ποιότητας ιατρών.
Στην προκειμένη όμως περίπτωση και σύμφωνα με επικοινωνία που είχε με την Ασφάλεια δεν προκύπτει καμία εμπλοκή γιατρού της περιοχής, ούτε υπάρχει γιατρός που να έδωσε το ιατρείο του στον φερόμενο ογκολόγο για να εξετάζει περιστατικά. Ο κ. Τσάμης εξέφρασε και την περιέργειά του να δει πως και εάν τελικά έδρασε στην περιοχή μας ο συγκεκριμένος άνθρωπος.
“Εμείς πάντα προσπαθούμε να επιστήσουμε την προσοχή του κόσμου, διότι οι τσαρλατάνοι ανέκαθεν υπήρχαν στο χώρο της ιατρικής, ειδικά πριν από χρόνια που δεν υπήρχε ενημέρωση και ο κόσμος έβλεπε αυτόν που παρουσιάζονταν ως γιατρός σαν Θεός, κι ότι έλεγε ήταν νόμος. Τώρα, ο κόσμος έχει πρόσβαση στην πληροφορία, είναι πιο εκπαιδευμένος κτλ.. Στις μικρές περιοχές, γνωριζόμαστε όλοι είναι δύσκολο να ανθίσουν τέτοιες περιπτώσεις, αν και υπάρχουν κατά καιρούς, αλλά δεν μπορούν εύκολα να δραστηριοποιηθούν γιατί υπάρχει ο κοινωνικός έλεγχος κι εμείς έχουμε επιληφθεί τέτοιων περιστατικών, γιατί μας γνωστοποιείται το θέμα και είναι υποψιασμένοι πλέον οι πολίτες. Όσες περιπτώσεις υπήρξαν κυνηγήθηκαν και εξαφανίστηκαν. Όμως πάντα υπάρχει κίνδυνος”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σχολίασε το γεγονός πως πολλοί είναι αυτοί που “ζαλίζονται” κι εντυπωσιάζονται από μακρόσυρτα βιογραφικά και σπουδές στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας πως “έχουμε πολλούς και καλούς γιατρούς στην Ελλάδα και δεν έχουμε ανάγκη τους εισαγόμενους φωστήρες και τους επιστήμονες του εξωτερικού. Τώρα πια κάνουμε εξαγωγή στους γιατρούς”.
Συμβουλές για τους πολίτες
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας έδωσε και μερικές πρακτικές συμβουλές στους πολίτες για να μην πέφτουν θύματα επιτηδείων, ή τσαρλατάνων όπως ο ίδιος τους χαρακτήρισε.
Αρχικά, οι ασθενείς πρέπει να ελέγχουν εάν ο γιατρός έχει νόμιμο ιατρείο. Ο ΙΣΜ έχει στην ιστοσελίδα του αναρτήσει τον κατάλογο των ιατρών και τις διευθύνσεις τους, ενώ αν και υπάρχει απελευθέρωση του επαγγέλματος και μπορεί γιατρός άλλης περιοχής να ανοίξει και στην Μαγνησία για παράδειγμα ιατρείο, θα πρέπει και αυτός να κάνει εγγραφή στον Ιατρικό Σύλλογο.
Αυτό σημαίνει πως όλοι οι εγκεκριμένοι ιατροί βρίσκονται στα μητρώα του Συλλόγου και οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν. Παράλληλα, ο ΙΣΜ είναι αυτός που δίνει τις κατευθύνεις και εγκρίνει τους χώρους των ιατρείων, δίνοντάς τους την άδεια λειτουργίας.
“Οι ίδιοι οι ασθενείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κι εδώ αναδεικνύεται η αξία του οικογενειακού και προσωπικού ιατρού. ‘Ο,τι θέματα υγείας θέλουν να διευκρινίσουν οι μεγάλοι μπορούν να το κάνουν στον παθολόγο και οι μικροί στον παιδίατρο. Αυτοί θα τους κατευθύνουν στις άλλες ειδικότητες ανάλογα με το πρόγραμμά τους, καθώς ξέρουν το ιστορικό τους. Με το να έχει επαφή ο ασθενής με το γιατρό του, μειώνεται ο κίνδυνος να έρθει σε επαφή με τσαρλατάνο”, συμβούλευσε ο κ. Τσάμης, ο οποίος συμπλήρωσε πως ο κόσμος θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός όταν ακούει γιατρούς να δίνουν περίεργα φάρμακα ακόμη και μαντζούνια.
Τέλος, επεσήμανε πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να πιστεύουν όσα βλέπουν στις διαφημίσεις διάφορων προϊόντων, υπογραμμίζοντας πως θέση πρέπει να πάρουν και τα αρμόδια Υπουργεία.
“Ο κόσμος να προσέχει και τις διαφημιστικές εκπομπές από ανθρώπους που πουλάνε μαντζούνια και τα παρουσιάζουν ως φάρμακα. Τα αρμόδια υπουργεία να επιληφθούν των διαφημιστών εκπομπών, που κάνουν παραπλανητική διαφήμιση. Πολλοί πέφτουν θύματα με αμφισβητούμενα προϊόντα. Κυκλοφορούν ως συμπληρώματα διατροφής και παραφαρμακευτικά. Ο κόσμος πείθεται γιατί έχει την αγωνία, την ανασφάλεια και πολλοί πιστεύουν δοξασίες, συνωμοσίες κι όχι τον ορθό λόγο”, κατέληξε ο κ. Τσάμης και τόνισε πως ο κόσμος είναι αυτός που θα πρέπει να “κλείνει την πόρτα” σε τσαρλατάνους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.