Φαινόμενο με διαστάσεις πανδημίας ο εργασιακός εκφοβισμός ή mobbing!

Η γνωστή ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου μίλησε στο «Ράδιο-Ένα» με αφορμή το νέο της βιβλίο

Η γνωστή ψυχολόγος και συγγραφέας κ. Θέκλα Πετρίδου βρέθηκε στο Βόλο και παρουσίασε το νέο της συγγραφικό εγχείρημα με τίτλο “Ψυχολογικός πόλεμος”. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή σημειώνοντας πως ο ψυχολογικός πόλεμος έχει πολλές εκφάνσεις στη ζωή, ενώ μεγάλες διαστάσεις έως και πανδημίας, λαμβάνει πλέον ο εργασιακός εκφοβισμός ή mobing. Μάλιστα, η ίδια επεσήμανε πως πολλοί άνθρωποι γίνονται θύματα σε φιλίες, στον έρωτα ακόμη και στην οικογένεια, αλλά πλέον χωρίς ταμπού θα πρέπει να χρησιμοποιούν το σημαντικό εργαλείο της ψυχοθεραπείας.

Γνωστή από τη συμμετοχή της σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, η Κύπρια ψυχολόγος, συγγραφέας και πρόσφατα με κανάλι στο youtube, μιλά στο νέο της βιβλίο για τα είδη του ψυχολογικού πολέμου, εντυπωσιάζοντας τόσο για την ποικιλία των εκφάνσεών του, όσο και για τον αριθμό των ατόμων που επηρεάζονται.
Το πιο γνωστό είδος ψυχολογικού πολέμου που γνωρίζει ο κόσμος είναι το bullying, σύμφωνα με την κ. Πετρίδου, δηλαδή ο σχολικός εκφοβισμός και ευτυχώς ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση έτσι ώστε ο κόσμος να είναι ενημερωμένος για τα θέματα του σχολικού εκφοβισμού και να προστατεύει τα παιδιά και να δίνεται βοήθεια και στα παιδιά θύματα και τους θύτες.
“Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το bullying και είναι το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα που ασχολείται με αυτό το θέμα, επεκτείνεται και σε όλους τους τομείς της ζωής. Ίσως ο πιο άγνωστος όρος είναι η λέξη mobbing. Και εγώ δεν την είχα ακούσει μέχρι το 2013, όταν έψαξα να μάθω για το bullying που δέχεται ένας εργαζόμενος στο χώρο εργασίας του.
Μιλάμε για ένα φαινόμενο με μεγάλες διαστάσεις. Από την κλινική μου πείρα καθώς ήμουν 20 χρόνια ιδιώτης ψυχολόγος στην Κύπρο, αλλά και από το κανάλι μου στο Youtube, το Mobing μπορώ να πω ότι είναι πανδημία. Οι περισσότεροι θα σου πουν ότι δεν νιώθουν καλά όταν πηγαίνουν στη δουλειά, υπάρχουν παράπονα ότι στη δουλειά, δεν τους δίνουν δουλειά, υπάρχουν θέματα με προϊστάμενους και υφιστάμενους κι όταν σου συμβαίνει κάτι που δεν γνωρίζεις ούτε… καν, τη λέξη, πως μπορείς να το εντοπίσεις και να το αντιμετωπίζεις”, εξήγησε αναλυτικά η κ. Πετρίδου.

Με το gas lighting, προσπαθούν να σε βγάλουν τρελό!

Ένας άλλος όρος που έθεσε στην κουβέντα είναι αυτός του Gaslighting, που είναι μία τεχνική του ψυχολογικού πολέμου, που προσπαθούν να σε βγάλουν τρελό. Αυτό, όπως ανέφερε η ίδια, το βιώνουν οι άνθρωποι περισσότερο στις ερωτικές τους σχέσεις και κυρίως στις οικογενειακές τους σχέσεις.
“Πολλοί καταφεύγουν σε ψυχολόγους και πιστεύουν ότι έχουν ψυχολογικό πρόβλημα, ενώ είναι θύματα ψυχολογικού πολέμου”, είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον το βιβλίο, μιλάει και για την συνεξάρτηση, που είναι ένας πολύ καινούργιος όρος που περιγράφει την ψυχολογία του θύματος, που έχει μάθει στην κακοποίηση.

«Θύματα εκμετάλλευσης»

“Πολλοί είμαστε τέτοιες προσωπικότητες χωρίς να το γνωρίζουμε και γινόμαστε θύματα εκμετάλλευσης στη φιλία, στην έρωτα, στην οικογένεια, στην περιουσία μεταξύ των αδελφών. Είναι σημαντικό να ενδυναμωθεί κάποιος για να αντιμετωπίσει το θέμα και να κάνει καλύτερη τη ζωή του. Άλλωστε σκοπός του βιβλίου είναι να κάνει κάποιος καλύτερη, ευκολότερη και υγιέστερη ψυχικά τη ζωή του”, τόνισε η γνωστή ψυχολόγος.
Η ίδια αναλύοντας τον τίτλο του βιβλίου της σημείωσε πως ο ψυχολογικός πόλεμος ήταν μία τακτική των μυστικών υπηρεσιών στον Α και Β παγκόσμιο πόλεμο , η οποία έχει διαπεραστεί μέσα στα στρώματα της κοινωνίας.
“Είναι παρόμοιος ο τρόπος του ψυχολογικού πολέμου, η διαφορά έγκειται στο πόσο σημαντική είναι για μας μία σχέση. Δηλαδή διαφορετικό χρόνο και ενέργεια θα αναλώσουμε σε μια σημαντική σχέση, όπως η εργασία που είναι σημαντική για τον άνθρωπο, καθώς εκεί θα χρησιμοποιήσει πολύ χρόνο και ενέργεια για να το αντιμετωπίσει. Εάν μια σχέση δεν είναι σημαντική, εκεί μπορείς εύκολα να το αντιμετωπίσεις δια του κοψίματος. Δύσκολη αντιμετώπιση υπάρχει ιδίως με γονείς, όταν σου ασκεί ψυχολογικό πόλεμο, ένας γονιός ή ακόμη και ο σύζυγος ή το παιδί. Εκεί η διαδικασία είναι μακρά και δύσκολη”, σημείωσε.
Η κ. Πετρίδου ανέφερε πως το βιβλίο της είναι ένας οδηγός προς τον αναγνώστη να κατανοήσει τι σπουδαίο εργαλείο που έχουν οι άνθρωποι στα χέρια τους με την ψυχολογία στη ζωή τους, ενώ η ίδια δεν ιδιωτεύει πλέον, σημειώνοντας πως δεν επιθυμεί όλα αυτά που αναφέρει για την ψυχοθεραπεία να γίνονται προς άγρα πελατών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.