Γ. Αλπάκης: «Μηδενικές ποσότητες παραγωγής ελιάς και λαδιού φέτος στο Ν. Μαγνησίας ! »

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες η αιτία, σύμφωνα με τον γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Άνω Λεχωνίων

Για μηδενικές ποσότητες σοδειάς και για έλλειψη παραγωγής λαδιού και ελιάς κάνει λόγο ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Άνω Λεχωνίων, Γιάννης Αλπάκης, πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Μαγνησίας.

Ο κ. Αλπάκης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Ηλία Κουτσερή, ως αιτία αναφέρει τις ακραίες καιρικές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος, ενώ επίσης υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι γνωστό στους αρμόδιους Υπουργούς, με την αναμονή αποζημιώσεων να είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και το οποίο είναι ικανό να επιφέρει οικονομικό μαρασμό σε όλη την τοπική κοινωνία της περιοχής μας.

«Αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών συνθηκών
είναι η αντιμετώπιση έλλειψης παραγωγής»

Ο κ. Αλπάκης τόνισε ότι η σοδειά κινείται σε μηδενικές ποσότητες, ενώ ανέφερε εξίσου ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που βιώνουν την συγκεκριμένη κατάσταση με τις καλλιέργειές τους. Σημείωσε δε, ότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά όχι μόνο τους επαγγελματίες του κλάδου και της περιοχής, αλλά αφορά ολόκληρο το Νομό Μαγνησίας.
«Κάποιοι, τις διάφορες ακραίες θερμοκρασίες τις “διαφημίζουν” σαν κλιματική αλλαγή και αυτό φάνηκε έμπρακτα, καθώς όλοι το καλοκαίρι ήμασταν με ένα air condition αγκαλιά. Όσο όμως εμείς ήμασταν στο air condition στο σπίτι μας, έξω υπήρχαν δέντρα, υπήρχε η φύση, το περιβάλλον που δεινοπαθούσε, και φυσικά οι ελιές μας και οι καλλιέργειές μας που δεν μπορούσαμε να τις έχουμε με κλιματισμό», δηλώνει σαρκαστικά ο κ. Αλπάκης για να γίνουν κατανοητές οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.
Αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι η αντιμετώπιση έλλειψης παραγωγής και κατ’ επέκταση η αντιμετώπιση οικονομικών, αλλά και κοινωνικών προβλημάτων, όπως εξηγεί ο κ. Αλπάκης, με τα έξοδα φυσικά σε όλους τους τομείς να τρέχουν και να πληρώνονται στην ώρα τους.
«Λόγω των καιρικών συνθηκών, από την Άνοιξη ακόμα με τους παγετούς και τα χιόνια, και αργότερα λόγω της ξηρασίας, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα έλλειψης παραγωγής. Είναι οικονομικό και ταυτόχρονα κοινωνικό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα που δεν φέρνει εισόδημα γενικά στο Νομό, και όχι μόνο στους επαγγελματίες. Φυσικά, έχουν γίνει όλα τα έξοδα της καλλιέργειας προς το ακέραιο, δηλαδή έχουμε πληρώσει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στον ΕΛΓΑ, έχουμε αγοράσει πανάκριβα καύσιμα, έχουμε πληρώσει τις φυτοπροστασίες, και τώρα που πρέπει να είμαστε συνεπείς με τους ιδιώτες και το κράτος δεν έχουμε σοδειά», σημειώνει ο γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Άνω Λεχωνίων.
«Ο παραγωγός αυτή τη στιγμή αγοράζει βενζίνη και πετρέλαιο πανάκριβα και όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι έμμεση φορολογία, πέραν της άμεσης. Εμείς μάλιστα έχουμε ανάγκες τεράστιες σε ποσότητες καυσίμου. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το αδιέξοδο», τόνισε ο κ. Αλπάκης, συμπληρώνοντας ότι το υπάρχον πρόβλημα το γνωρίζουν οι αρμόδιοι Βουλευτές του Νομού, είτε της Κυβέρνησης είτε της Αντιπολίτευσης, και πως ως παραγωγοί, περιμένουν να πράξουν αναλόγως.

«Με τους ελαιοπαραγωγούς του Πηλίου τι γίνεται;»

Σε αυτό το σημείο, έκανε λόγο για τις αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς άλλων περιοχών και ειδών, υπογραμμίζοντας ότι αποζημιώθηκαν αδρά για την καταστροφή των δικών τους δέντρων, μπαίνοντας σε μια διαδικασία σύγκρισης, εφόσον οι ίδιοι δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα στις δικές τους εισηγήσεις.
«Βλέπουμε σε άλλους νομούς οι παραγωγοί να αποζημιώνονται, λόγω προβλημάτων σε άλλα δέντρα, όπως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα κ.α. Η δική μας απορία είναι ότι θα πρέπει να κόψουμε τις ελιές και να φυτέψουμε ροδάκινα για να πάρουμε αποζημιώσεις; Καλώς αποζημιώνονται οι συνάδελφοι σε άλλες περιοχές και μάλιστα για δεύτερη χρονιά κιόλας, στο ακέραιο, με προκαταβολές και στο 100% της ζημιάς. Με τους ελαιοπαραγωγούς του Πηλίου τι γίνεται; Πρέπει το θέμα αυτό να το αναδείξουν οι Βουλευτές, να πιέσουν. Πέρασε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Λυκουρέζος, ο οποίο συμφώνησε απόλυτα μαζί μας και είχε καλή πρόθεση, αλλά το αποτέλεσμα μετράει», ανέφερε ο κ. Αλπάκης.

Αθρόες εισαγωγές…

«Κάποιοι παίζουν παιχνίδια με τον πόνο των αγροτών, με την αγορά και τον καταναλωτή, αλλά και με τις εισαγωγές, και πλουτίζουν», υπογραμμίζει ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Άνω Λεχωνίων, για να θίξει άλλο ένα πρόβλημα, επακόλουθο, θα έλεγε κανείς, της μηδενικής σοδειάς που υπάρχει. Μίλησε ανοιχτά και για τις αθρόες, όπως συγκεκριμένα τις χαρακτήρισε, εισαγωγές των ειδών που παράγει η Ελλάδα ως χώρα.
«Βλέπουμε αθρόες εισαγωγές με την αγορά της Θεσσαλονίκης να έχει γεμίσει από προϊόντα Τουρκίας, με λεμόνια Αργεντινής να ΄΄βασιλεύουν΄΄ στο 2,30, τις ελιές Αιγύπτου να εισάγονται στην χώρα κ.α. Πέρυσι μάλιστα, είχαμε αύξηση εξαγωγής της ελιάς της Μαγνησίας με την ελιά όμως, να μην πουλιέται στην Μαγνησία», σημείωσε ο γραμματέας, φέρνοντας και τα αντίστοιχα παραδείγματα.

«Όταν το καζάνι βράζει είναι νόμος της Φυσικής ότι θα σκάσει»

«Η κατάσταση είναι αρκετά έκρυθμη γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει ότι τον κοροϊδεύουν», δήλωσε ο κ.Αλπάκης για να δώσει το κλίμα της υπάρχουσας κατάστασης και προμηνύοντας ενδεχόμενες κινητοποιήσεις και προσπάθειες πίεσης της κατάστασης από πλευράς τους, σε περίπτωση που δεν εισακουστούν από τους αρμόδιους. «Όταν το καζάνι βράζει είναι νόμος της Φυσικής ότι θα σκάσει. Ευχόμαστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο», κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.