Σαχαρίδης: Δεν θα λυθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση αν πούμε ότι είναι 100 φορές μεγαλύτερη

Ο κ. Γιώργος Σαχαρίδης
Τονίζει στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΘ

Δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο, αν πούμε ότι αυτή είναι 100 φορές μεγαλύτερη από την πραγματικότητα, είπε χαρακτηριστικά στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Γιώργος Σαχαρίδης, τονίζοντας πως το δίκτυο των 12 μετρητών που έχει εγκαταστήσει η ερευνητική ομάδα, έχει περάσει από όλα τα πρωτόκολλα ελέγχου και αξιοπιστίας, προκειμένου οι μετρήσεις να είναι αδιαμφισβήτητες.
Μάλιστα, ο κ. Σαχαρίδης τόνισε πως ετοιμάζεται και ιστοσελίδα, όπως ανέφερε ήδη η εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ, προκειμένου όλοι οι πολίτες να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το δίκτυο του Πανεπιστημίου.
Ο κ. Σαχαρίδης, τόνισε πως το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης είναι σοβαρό, υπαρκτό, αλλά δεν θα λυθεί εάν πει κανείς ότι είναι 100 φορές μεγαλύτερο από την πραγματικότητα.
«Εάν βγαίνουμε και λέμε ότι έχουμε 500-600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στην πόλη του Βόλου και στο φουγάρο μιας βιομηχανίας να πάμε, μπορεί να μην μετρήσουμε τόσο υψηλά επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ολοκληρωθεί η μελέτη και μετά η πλατφόρμα»

Στο μεταξύ έκανε λόγο και για τυχόν προσάρτηση κάποιου μετρητή στο δίκτυο του Πανεπιστημίου. Ανέφερε πως οι 12 μετρητές, που έχουν εγκατασταθεί έχουν περάσει απ’ όλα τα πρωτόκολλα ελέγχου και ένας μετρητής κάποιου πολίτη μπορεί να μην είναι πλήρως αξιόπιστος, ενώ τόνισε πως και τα σημεία τοποθέτησης των μετρητών έχουν μελετηθεί για να δίνουν μια συνολική εικόνα.
Ο κ. Σαχαρίδης ανέφερε πως σήμερα η ατμόσφαιρα στην πόλη είναι πολύ καθαρή καθώς έχει μόνο 7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ τόνισε πως πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη του ΠΘ και της Πνευμονολογικής Κλινικής σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Βόλου κι έπειτα να δοθεί η πλατφόρμα, που ετοιμάζεται για ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των επιπέδων ρύπανσης στους πολίτες. «Δεν θέλουμε η πλατφόρμα να αποτελέσει στοιχείο φόβου ή εκμετάλλευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.