Για επικίνδυνη διαταραχή στο οικοσύστημα Κάρλας προειδοποιεί καθηγήτρια

Υπάρχει τοξικός οργανισμός που σύμφωνα με την ίδια, σκοτώνει ψάρια και πτηνά...

Για επικίνδυνη διαταραχή του οικοσυστήματος της λίμνης Κάρλας, προειδοποιεί η καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα, η οποία είχε προβλέψει το «τέλος» της λίμνης Κορώνειας στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης υπήρχε επαναλαμβανόμενο φαινόμενο νεκρών ψαριών και πτηνών. Η καθηγήτρια τονίζει ότι ένας γνωστός ισχυρότατα τοξικός οργανισμός του φυτοπλαγκτού από το 2010 συνέπεσε με επαναλαμβανόμενους μαζικούς θανάτους ψαριών στη λίμνη.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή το τελευταίο κρούσμα νεκρών ψαριών των Θεοφανείων και παρά τις διαβεβαιώσεις του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λαδόπουλου, ότι δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, αλλά και την ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης ότι πρόκειται για νεκρά ψάρια που είχαν εντοπιστεί, απλώς δεν είχαν περισυλλεγεί.
Σε συνέντευξή της στο efsyn.gr και στον Νίκο Φωτόπουλο, η καθηγήτρια του ΑΠΘ τόνισε ότι απειλή για τη λίμνη δεν αποτελεί μόνο η ρύπανσή της, αλλά και η απαξίωση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια για τις ελληνικές λίμνες και ειδικότερα για την Κάρλα. «Η τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση δεν χρειάζεται γραφειοκρατική διαπίστευση για να κριθεί στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, γι’ αυτό και τα ερευνητικά αποτελέσματα της ομάδας μας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) αν και απορρίπτονται-αγνοούνται τα τελευταία χρόνια από τους αρμόδιους της χώρας μας, γίνονται δεκτά μετά από κρίση σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά», ανέφερε.
Στη συνέντευξή της η κ. Μαρία Μουστάκα υπογράμμισε ότι τα επαναλαμβανόμενα από το 2010 μέχρι σήμερα (Ιανουάριος 2018) φαινόμενα μαζικής αύξησης γνωστών τοξικών μικροοργανισμών στην Κάρλα επηρεάζουν και το μέλλον και των υπόλοιπων οργανισμών, την ποιότητα του νερού και τα περιστατικά μαζικών θανάτων ψαριών και πτηνών.
Η καθηγήτρια Βιολογίας επισήμανε ότι στο νερό της λίμνης στις 23/01/2018 στην περιοχή Ανάχωμα Καναλίων με τα νεκρά ψάρια κυριαρχεί ένας γνωστός ισχυρότατα τοξικός οργανισμός του φυτοπλαγκτού (Prymnesium parvum, >40 εκατομμύρια άτομα στο λίτρο νερού), του οποίου η επαναλαμβανόμενη μαζική αύξηση στην Κάρλα από το 2010 συνέπεσε με επαναλαμβανόμενους μαζικούς θανάτους ψαριών στη λίμνη, ενώ μπορεί να τροφοδοτεί τη λίμνη από την τάφρο 1Τ.
Τέλος, διερωτάται αν ο οργανισμός αυτός που έχει καταγραφεί ως αναδυόμενη απειλή εισβολέα στα εσωτερικά ύδατα του Τέξας και “ευδοκιμεί” στα βρόμικα νερά της περιοχής της Κάρλας, απασχολεί τους αρμοδίους.

Η απάντηση του Φορέα Διαχείρισης

Το γεγονός ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν σε νεκρά ψάρια είναι αρνητικά και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του παρασιτολογικού ελέγχου, γνωστοποιεί με σημερινή ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας.
Ο φορέας απαντά σε δημοσιεύματα που αναφέρονται στο περιστατικό νεκρών ψαριών, ενημερώνει ότι δεν έχει ζητηθεί άδεια δειγματοληψίας από τον Φορέα Διαχείρισης Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε. – όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία- δεν έχει γνωστοποιηθεί τίποτε σχετικό με το/τα σημεία λήψης δειγμάτων, σχετικό πρωτόκολλο, αριθμός δειγμάτων κ.λ.π. Δεν έχει προηγηθεί ούτε άτυπη ενημέρωση προς τον ΦΔ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα σχόλιο επί της αξιολόγησης των ευρημάτων.
Σύμφωνα με τον Φορέα, παρελήφθη χθες (30-1-2018) τμήμα των αποτελεσμάτων από τις εργαστηριακές αναλύσεις που διεκπεραίωσε το Τμήμα Παθολογίας Υδρόβιων οργανισμών, Διεύθυνση Κτηνιατρικού Ελέγχου Αθηνών, Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων. Διαπιστώθηκαν αρνητικά ευρήματα ως προς τον μακροσκοπικό, μικροβιολογικό, ιολογικό, μοριακό έλεγχο. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση του παρασιτολογικού ελέγχου.
Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα υπάρξει επόμενη σχετική ανακοίνωση, καταλήγει ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.