Γιάννης Μανιάτης: Πράσινη κι έξυπνη ανάπτυξη, τα “κλειδιά” του νέου παραγωγικού μοντέλου

Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, λέει «όχι» σε ενδεχόμενη πρόταση συμμετοχής στην κυβέρνηση

Μετά από μία δεκαετή κρίση και φυσικά μετά από την κρίση του κορωνοϊού, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας θα πρέπει να μεταστραφεί και να επικεντρωθεί στην πράσινη κι έξυπνη ανάπτυξη, τόνισε ο ακαδημαϊκός και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Ο ίδιος έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού των ελληνοτουρκικών, αλλά και για την πρόθεσή της και τις κινήσεις που έχει προχωρήσει για την απολιγνιτοποίηση της χώρας. Παρά τα θετικά σχόλια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως, ο κ. Μανιάτης ανέφερε πως πλέον συνεχίζει την ακαδημαϊκή του πορεία, απαντώντας αρνητικά σε ενδεχόμενη πρόταση συμμετοχής του στην κυβέρνηση.

Η Ελλάδα ορθά έχει κινητοποιήσει
τον διεθνή παράγοντα για την Τουρκία

Μείζον θέμα της επικαιρότητας αποτελεί η τουρκική προκλητικότητα με τον πρόεδρο Ερντογάν να βάζει λάδι στη φωτιά της έντασης. Ο κ. Μανιάτης τόνισε πως ο Ερντογάν έχει μία στρατηγική εθνικισμού και επεκτατισμού, η οποία έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας, ενώ πάντα προειδοποιεί για τις κινήσεις του, τις οποίες πράττει αργότερα, όμως το γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ, το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας- Λιβύης κ.α.
“Πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι απέναντί μας έχουμε έναν αποφασισμένο γείτονα, που αυτό που θεωρεί όνειρό του, δηλαδή την αναγέννηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θέλει να την κάνει πράξη. Γι’ αυτό λοιπόν θεωρώ ότι πρέπει να κινηθούμε με τα αντίστοιχα μέτρα κι εργαλεία. Η Ελλάδα ορθά έχει κινητοποιήσει τον διεθνή παράγοντα, υπάρχει όμως ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο κινητοποίησης και αντίδρασης του διεθνούς παράγοντα. Είναι μια πολύ σύνθετη κατάσταση, όπου μπροστά μας έχουμε μία Τουρκία που θα πράξει αυτά που λέει. Κατά συνέπεια, αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η αντίδραση της Ελλάδας. Εμείς δεν πρέπει απλά να περιμένουμε και να αμυνόμαστε στα σχέδια της Τουρκίας. Πρέπει και η Ελλάδα να παίρνει πρωτοβουλίες, πριν η Τουρκία υλοποιήσει αυτό που ήδη έχει εξαγγείλει”, επεσήμανε ο κ. Μανιάτης.
Συμπλήρωσε δε, πως η κυβέρνηση πράττει σωστά πάνω στο ζήτημα, καθώς τα εθνικά αυτά θέματα συζητούνται εσωτερικά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ή στο εθνικό συμβούλιο.
“Θέλω να πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας με προεξάρχουσα την κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση του τι πρέπει να κάνουν”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μου είναι άγνωστη λέξη η συν -εκμετάλλευση

Στο μεταξύ ο γνωστός ακαδημαϊκός και πολιτικός σχολίασε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν για συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου με τους Τούρκους υπογραμμίζοντας εμφατικά πως ” Θέλω να πιστεύω ότι ελέχθη με μία ελαφρότητα. Κατά τη δική μου άποψη είναι ανόητο, βλακώδες, αντιπαραγωγικό από κάθε έννοια υπεράσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων να ανοίγει κάποιος μια συζήτηση περί ενός ανυπάρκτου θέματος. Ο όρος συνεκμετάλλευση, δεν υπάρχει στη δική μου ορολογία.
Δεν την καταλαβαίνω αυτή την λέξη, δεν την ξέρω, μου είναι άγνωστη. Αυτό που μου είναι γνωστό είναι το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, ο απόλυτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου που εφαρμόζει η Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι κατοχυρωμένη μέσα από διεθνείς συνθήκες και μέσα από το δίκαιο της θάλασσας σε όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όποιος θέλει να βγαίνει σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα και να κάνει σχόλια, έξω από το διεθνές δίκαιο αναλαμβάνει και τις προσωπικές του ευθύνες”, ανέφερε ο ίδιος.

Πράσινη κι έξυπνη ανάπτυξη τα “κλειδιά” για την Ελλάδα

Με θετική ματιά βλέπει όμως ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και τις κινήσεις για πράσινη ανάπτυξη της κυβέρνησης, με πρώτο και βασικό την απολιγνιτοποίηση της χώρας, επισημαίνοντας πως μετά από την κρίση του κορωνοϊού και τη δεκαετή κρίση, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην πράσινη κι έξυπνη ανάπτυξη.
“Η απολιγνιτοποίηση και η ηλεκτροκίνηση είναι σημαντικά βήματα. Όλα αυτά είναι μέρος της μεγάλης εικόνας και η μεγάλη εικόνα είναι το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο. Στην Ελλάδα πρέπει να συνεννοηθούν κοινωνία, κυβέρνηση, πολιτικό σύστημα, επιχειρηματικός κόσμος, πανεπιστήμια πως πρέπει να πάμε σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο που θα έχει δύο βασικούς πυλώνες. Ο ένας ο πυλώνας πρέπει να είναι η πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή οι πράσινες πολιτικές και ο άλλος η έξυπνη ανάπτυξη, δηλαδή η στήριξη στις τεχνολογίες, στην ψηφιοποίηση κι όλα αυτά μέσα από μία ομπρέλα που είναι ο μετασχηματισμός και η μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου. Έχουμε χρέος να διαμορφώσουμε την Ελλάδα του αύριο ως έξυπνη και πράσινη”, ανέλυσε ο πρώην Υπουργός και σημείωσε πως ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου, όμως τόνισε πως δεν φτάνει μόνο να αυτοματοποιείς μια διαδικασία του δημοσίου, αλλά θα πρέπει και να τη μεταρρυθμίσεις.

Συνεχίζω τον ακαδημαϊκό μου βίο

Το όνομα του κ. Μανιάτη όμως, ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα πως προκρίνονταν για μία υπουργική θέση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μία τέτοια επιλογή για τον κ. Μανιάτη όμως, η επιστροφή σε υπουργικό θώκο είναι εκτός σχεδίων.
“Δεν επιθυμώ να κάνω εδώ και καιρό τέτοιου είδους συζητήσεις. Έχω επανέλθει στο Πανεπιστήμιο μου, λειτουργώ με τα ακαδημαϊκά μου κριτήρια, επιθυμώ να πάει πολύ καλά η πατρίδα μου, με ενδιαφέρει όμως να μην έχω καμία εμπλοκή στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, διότι δεν με αφορούν”, ενώ σε ότι αφορά υποδόριες συζητήσεις συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ με ΚΙΝΑΛ ο ίδιος ανέλυσε τις έννοιες πρόοδο και συντήρηση οι οποίοι ανασχεδιάζονται εξαιτίας των αλλαγών σε εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή. “Πλέον το τι σημαίνει προοδευτικός άνθρωπος και τι σημαίνει συντηρητικός άνθρωπος και κόμμα, ανασχεδιάζονται και τα κριτήρια που θα πρέπει πια να αξιολογηθούν, δεν είναι η ταμπέλα που βάζεις, αλλά οι πολιτικές που θέλεις να υλοποιήσεις και κατά πόσο αυτές έχουν τα δυο κριτήρια της πράσινης και της έξυπνης ανάπτυξης.
Όλα αυτά υπό τη μεγάλη ομπρέλα. Να υπάρχει δηλαδή κοινωνική και χωρική δικαιοσύνη. Το μέλλον της χώρας πρέπει να είναι ένα μέλλον κλιματικής, ψηφιακής και κοινωνική δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ισονομίας. Αυτά είναι τα διακυβεύματα πάνω στα οποία, πρέπει να αξιολογηθούν πρόσωπα, παρατάξεις, πολιτικές κτλ.”, είπε ο πρώην Υπουργός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.