Γιάννης Θεοδωράκης: Σε τροχιά ανόδου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Έλαβαν πιστοποίηση 18 Τμήματα

“Προσπαθούμε για την καλή διδασκαλία, έρευνα και την προετοιμασία των νέων επιστημόνων”

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ειδήσεις που έρχονται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι άκρως ευχάριστες για το επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης. Οι διακρίσεις που λαμβάνει το τοπικό Ίδρυμα σε παγκόσμιο επίπεδο αναδεικνύουν ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γίνεται μια σοβαρή δουλειά από όλο το ανθρώπινο δυναμικό του. Χθες μάλιστα έγινε γνωστό ότι κατέλαβε την 499η θέση παγκοσμίως για την ερευνητική του απόδοση.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού κ. Γιάννης Θεοδωράκης τόνισε πως το ΠΘ προσπαθεί για την καλή διδασκαλία, την προώθηση της έρευνας με στόχο την προετοιμασία των νέων επιστημόνων και σημείωσε πως ήδη το Ίδρυμα έχει λάβει την πιστοποίησή του, όπως έχει γίνει και με 18 Τμήματά του.

“Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εδώ και πολλά χρόνια εστιάζεται σε θέματα διασφάλισης ποιότητας και προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό. Πρωτίστως προσπαθούμε να είμαστε πολύ καλοί στη διδασκαλία και στην προετοιμασία των νέων επιστημόνων, προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται καλύτεροι στην έρευνα και παραγωγή της γνώσης σε όλα τα πεδία, προσπαθούμε να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα και να βελτιώνουμε την εικόνα μας και εντός και εκτός Ελλάδος”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Αντιπρύτανης μίλησε για τις διακρίσεις του Ιδρύματος και τις διεθνείς αξιολογήσεις σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλοί οίκοι που αξιολογούν τα Πανεπιστήμια και ανάλογα με τον οίκο γίνεται εστίαση στην έρευνα ή σε άλλους δείκτες.

“Γενικώς εμείς παρακολουθούμε όλους τους δείκτες. Αξιολογούμαστε σε πάρα πολλά ζητήματα, από το πόσο καλοί είναι οι φοιτητές μας, πόσο γρήγορα παίρνουν τα πτυχία τους , τις συνεργασίες έχουμε, την κινητικότητα που έχουμε, τους διεθνείς πόρους που αξιοποιούμε στις ερευνητικές δραστηριότητες, πόσο καλοί είναι οι διδάσκοντες σε ερευνητικά πεδία”, εξήγησε και αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων που το 20% αυτής θα απορρέει βάση των επιδόσεών τους.

“Το 20% της χρηματοδότησης θα είναι ανάλογα με τις επιδόσεις των Πανεπιστημίων κι αυτό το ποσοστό βγαίνει από 60 διαφορετικούς δείκτες. Το θέμα είναι σύνθετο κι εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε σε όλους τους δείκτες να είμαστε μέρα με την ημέρα καλύτεροι”, υποστήριξε.

Πιστοποίηση στο Ίδρυμα και στα Τμήματά του

Εκτός όμως από τις διεθνείς κατατάξεις, το Πανεπιστήμιο όπως και κάθε Τμήμα του πρέπει να λάβει την πιστοποίηση από την Εθνική Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που είναι και η αρμόδια αρχή που ορίζει τους 60 αυτούς δείκτες.

Τόσο το Ίδρυμα, όσο και 18 Τμήματά του, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, έχουν λάβει ήδη την εν λόγω πιστοποίηση και τώρα το Ίδρυμα εργάζεται ώστε να πιστοποιηθούν και τα νέα Τμήμα, που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους το 2019, μετά και την επέκταση του Πανεπιστημίου. Σημειώνεται δε πως η πιστοποιήσεις και η αξιολόγηση των Τμημάτων γίνεται από έμπειρους διεθνώς αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες, ενώ στη διαδικασία συμμετέχουν και πτυχιούχοι καταθέτοντας τις απόψεις τους στο κατά πόσο οι γνώσεις που έλαβαν τους βοήθησαν στην επιστημονική τους εξέλιξή.

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως εκτός από τις διακρίσεις που λαμβάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως Ίδρυμα στο σύνολό του, στις διεθνείς κατατάξεις και αξιολογήσεις ξεχωρίζουν τα Τμήματα Κτηνιατρικής, Οικονομικού και ΤΕΦΑΑ καταγράφοντας εξαιρετικούς δείκτες παγκοσμίως.

Σύνδεση του Πανεπιστημίου και με την αγορά εργασίας

Εκτός από την παρεχόμενη γνώση, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται δίπλα στους φοιτητές του και στο θέμα της απορρόφησής τους στην αγορά εργασίας, δίνοντάς τους τα κατάλληλα εφόδια και τις κατάλληλες κατευθύνσεις.

“Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σαν εσωτερικές διαδικασίες έχουμε τα γραφεία διασύνδεσης που ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώνουμε τους φοιτητές και πτυχιούχους τι γίνεται με την αγορά εργασίας, καλούμε εκπροσώπους φορέων για ενημέρωση έτσι ώστε να ενημερωθούν καλύτερα για την εικόνα της αγοράς, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις. Έχουμε τα προγράμματα πρακτικής άσκησης, όπου στέλνουμε τους φοιτητές για τουλάχιστον δύο μήνες σε φορείς, όπου εργάζονται και αποκτούν εμπειρία και άμεση σχέση με την αγορά εργασίας, έχουμε τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών που τους στέλνουμε στο εξωτερικό μέσα από τα προγράμματα Erasmus για να αποκτήσουν μία διεθνή εικόνα. Έχουμε προγράμματα επιχειρηματικότητας κ.α”, ανέλυσε ο Αντιπρύτανης σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή το ΠΘ μπαίνει στη διαδικασία δημιουργίας βάσης δεδομένων όπου θα καταγραφεί η πορεία των αποφοίτων του, μετά την απόκτηση του πτυχίου τους.

Εντατικοί ρυθμοί στην επέκταση των κτηριακών υποδομών

Εκτός όμως από τη γνώση το ΠΘ εργάζεται συστηματικά και για την επέκταση των κτηριακών του υποδομών. Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης “γίνονται τα κτήρια του Πολυτεχνείου, το μεγάλο έργο στη Βαμβακουργία, αντίστοιχο έργο στη Λαμία και σχεδιάζουμε αντίστοιχα έργα στη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα”.

Παραφιλολογίες τα περί φροντιστών στις εξετάσεις

Ως παραφιλολογίες χαρακτήρισε δημοσιεύματα που ανέφεραν πως στις εξετάσεις του ΠΘ συμμετείχαν φροντιστές στη θέση των φοιτητών, εκμεταλλευόμενοι τη δια ζώσης λειτουργία.

Δεν είμαστε αφελείς, Το Πανεπιστήμιο γνωρίζει πολύ καλά τις διαδικασίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όπως και τους μηχανισμούς των εξ αποστάσεως εξετάσεων. Αυτά είναι παραφιλολογία”, σχολίασε και τόνισε πως αυτή τη στιγμή όλες οι εξετάσεις πραγματοποιούνται δια ζώσης.

Ανέφερε δε, τέλος, πως υπάρχουν δικλείδες διασφάλισης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όλα τα Πανεπιστήμια επισημαίνοντας πως “Τον ίδιο βαθμό επιτυχίας που είχαν οι φοιτητές στις δια ζώσης εξετάσεις είχαν και στην εξ αποστάσεως εξέταση. Δεν υπήρχαν τέτοια φαινόμενα κι αυτό έχει γίνει σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας. Δεν αφήνουμε και εμείς και όλα τα Πανεπιστήμια τέτοια πράγματα στον αέρα”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.