Γιώργος Λογιάδης: Κανένας σχεδιασμός, καμιά προετοιμασία για το άνοιγμα του τουρισμού!

«Το συνεχές “άνοιξε-κλείσε” οδηγεί στον θάνατο των επιχειρήσεων» τόνισε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο βουλευτής του ΜέΡΑ25

Κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει και καμία ουσιαστική στήριξη στους ανθρώπους του τουρισμού δεν έχει δώσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΜεΡΑ25 από το Ηράκλειο Κρήτης κ. Γιώργο Λογιάδη, ο οποίος είναι οικονομολόγος, αλλά και ξενοδόχος και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει τουρισμός για την χώρα.

 

Ο ίδιος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή επισημαίνοντας πως για να στηριχθεί ουσιαστικά ο τουρισμός, θα πρέπει εκτός των άλλων, να συνδεθεί μαζί του ο πρωτογενής τομέας, αλλά και το κράτος να προχωρήσει σε μεγάλες και ουσιαστικές υποδομές, προσέχοντας και διατηρώντας το περιβάλλον.

Για τα διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΕΛΣΤΑΤ έκανε λόγο ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25, επισημαίνοντας πως ουσιαστικά δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία και σωστά καταγραφικά για να μπορέσει το κράτος και οι επιχειρήσεις να «πατήσουν» , με φόντο την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού.

«Το συνεχές “άνοιξε-κλείσε” οδηγεί στον θάνατο των επιχειρήσεων»

Σύμφωνα με τον κ. Λογιάδη η πλειοψηφία του κόσμου που απασχολείται στον τουρισμό- εργαζόμενοι, ξενοδόχοι, οδηγοί λεωφορείων κ.α.- δεν έχουν στηριχθεί όπως θα έπρεπε ένω το συνεχές «άνοιξε-κλείσε» οδηγεί ουσιαστικά στον θάνατο των επιχειρήσεων.

«Όταν ανοιγοκλείνεις τα μαγαζιά, είναι σαν να έχεις έναν διασωληνωμένο  που του ανοιγοκλείνεις το οξυγόνο. Κάποια ώρα θα πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής τονίζοντας πως ο τουρισμός αποδίδει το 25-30% του ΑΕΠ στη χώρα και θα πρέπει να έχει πλήρη στήριξη.

Παρόλα αυτά η πανδημία έχει φέρει, όπως ο ίδιος τόνισε, μεγάλες αλλαγές καθώς επιχειρήσεις κλείνουν, αλλάζουν χέρια, πωλούνται σε ξένα funds , ενώ το πρόγραμμα Ηρακλής με τα κόκκινα δάνεια θα οδηγήσει στην καταστροφή πολλές επιχειρήσεις. «Απόροια της πανδημίας και του γεγονότος ότι δεν τη διαχειριζόμαστε σωστά, είναι να γίνει ο μεγάλος, μεγαλύτερος και οι μικροί να σβήνουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Λογιάδης επισημαίνοντας πως στον τουρισμό δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία από το κράτος για να μπορέσει να επανεκκινήσει και να λειτουργήσουν ξανά οι επιχειρήσεις.

«Από πέρυσι λέγαμε ως ΜεΡΑ25 για μαζικά τεστ, για την ενίσχυση του δημοσίου τομέα της υγείας, για ράπιντ. Τίποτα δεν έγινε. Λέγανε για 1048 Εμβολιαστικά Κέντρα, αλλά τίποτα… Πάμε να ανοίξουμε τον τουρισμό και δεν έχουμε δει τίποτα. Δεν έχει ούτε μέση, ούτε άκρη», είπε ο κ. Λογιάδης, ο οποίος σχολίασε πως οι κρατήσεις για τον τουρισμό θα είναι της τελευταίας στιγμής με την Ελλάδα να είναι ψηλά στις προτιμήσεις, λόγω όμως της φιλοξενίας, τους κλίματος και των ανθρώπων.

Σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό

Έναν σημαντικό παράγοντα που έθεσε ο κ. Λογιάδης ήταν η σύνδεση που θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, κάτι που η πολιτεία δεν πράττει.

«Η διατροφή και τα προϊόντα μας παίζουν μεγάλο ρόλο στον τουρισμό. Πρέπει να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή. Ο πρωτογενής τομέας με τόσο καίρια προϊόντα συνεισέφερε το 1980 στο 30% του ΑΕΠ ενώ τώρα έχει πέσει στο 4%. Αυτό δεν είναι Υπουργειο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά  Υποανάπτυξης και  συρρίκνωσης», είπε ο Βουλευτής του ΜεΡΑ25 χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έθεσε και το θέμα της νοθείας των ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων, με πρόσφατο παράδειγμα τη νοθεία φέτας στη Γερμανία, θέμα που ανέδειξε το ΜέΡΑ25 με τον κ. Λογιάδη να υπογραμμίζει, πως «Έχουμε φοβερά ελληνικά προϊόντα πρέπει να προσέξουμε  όμως τη νοθεία αυτών. Αυτό το παγκόσμιο προϊόν που λέγεται φέτα, δεν μπορεί να το νοθεύεις. Θα έπρεπε οι ελεγκτικοι οργανισμοί του κρατους να δρουν πιο γρήγορα ανασταλτικά και όχι κατόπιν εορτής. Αυτά είναι «χτυπήματα» και για τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα».

Στο προσκήνιο και το περιβάλλον

Ο Βουλευτής του ΜέΡΑ 25 αναφέθηκε όμως και στο περιβάλλον, το οποίο φυσικά συνδέεται με τον τουρισμό, αλλά και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων.                               « Ως ΜέΡΑ25 είμαστε κατά των ανεμογεννητριών σε χερσαίο έδαφος.  Πολλές χώρες της Ευρώπης, οπως η Γερμανία, η Δανία, η Αγγλία βάζουν τις ανεμογεννήτριες πλωτές, μέσα στη θαλασσα. Είναι πάρα πολύ εύκολο και απλό. Είμασταν οι πρώτοι που το φωνάζαμε αυτό και τώρα βλέπουμε σιγά σιγά να υπάρχει μια μεταστροφή στο κλίμα αυτό.

Διότι το να βάλεις μια ανεμογεννήτρια σε σταθερό έδαφος, για παράδειγμα μέσα στο φοβερό φυσικό περιβάλλον του Πηλίου, πέρα από το οπτικό είναι και θέμα επικονίασης, διότι επηρεάζουν πολύ το μικροκλίμα, τις μέλισσες κι όλα αυτά τα έντομα που δημιουργούν την επικονίαση και επηρεάζουν την περαιτέρω βλάστηση.  Γερμανοί το 2019 στην Κρήτη μας είχαν πει ότι η Ελλάδα θα γίνει η μπαταρία της Ευρώπης. Να γίνει η μπαταρία της Ευρώπης, να εξάγουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αλλά χωρίς να βλάψουμε το περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα. Όλα είναι αλληλένδετα», εξήγησε ο ίδιος.

Προ των πυλών το 5ο μνημόνιο

Στον τομέα των οικονομικών ο κ. Λογιάδης και το ΜέΡΑ25 βλέπει ένα πέμπτο μνημόνιο να οδεύει προς τη χώρα μας.                                                                                                   «Από την αρχή της πανδημίας ως ΜέΡΑ25 λέμε κουρέματα και οχι αναστολές  Έρχεται ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, ο κ. Σταϊκούρας και λέει θα δώσουμε επιδοτήσεις και έρχεται ο Αναπληρωτής Υπουργός του ο κ. Σκυλακάκης και λέει πως όλα αυτά είναι δάνεια και θα τα πάρουμε μετά με τη φορολογία. Το 5ο μνημόνιο είναι ήδη προ των πυλών, όπως αναδεικνύουμε στο ΜέΡΑ25. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα σε ένα τέτοιο παγκόσμιο πόλεμο που ζούμε με την πανδημία», υποστήριξε ο Βουλευτής.

Ενίσχυση της χώρας με υποδομές για την ενίσχυση και του τουρισμού

Μεγαλο κεφάλαιο όμως για τον τουρισμό είναι και οι υποδομές, με τον κ. Λογιάδη να επισημαίνει πως πρέπει να γίνουν σοβαρά έργα υποδομών, για τη διαχείριση των αποβλήτων, το περιβάλλον, να προσεχθεί ιδιαιτέρως ο τομέας της οδικής ασφάλειας, με την Κρήτη, απ’ όπου προέρχεται και ο ίδιος να σημειώνονται συνεχώς τροχαία ατυχήματα και πολλές φορές δυστυχήματα από την ποιότητα των δρόμων.

Σημείωσε πως η ανάδειξη επίσης κάθε τόπου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο για την προσέλκυση τουριστών, ενώ επέστησε την προσοχή στους επαγγελματίες του τουρισμού για μεγάλους tour operators που είναι υπό κατάρρευση, προκειμένου να μην συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο με αυτό της Thomas Cook το 2019.

Συνέστησε στους επιχειρηματίες να μην ρίξουν τις τιμές, καθώς το κοστολόγιο είναι αυξημένο λόγω της πανδημίας και  των πρωτοκόλλων που πρέπει να τηρηθούν από τις επιχειρήσεις κι ανέφερε πως στο τέλος της ημέρας ο τουρισμός θα πάει καλα.

«Οταν με το καλό τελειώσει και η πανδημία θα έχουμε ένα ξέσπασμα του κόσμου. Θα θέλει να βγει, να ταξιδέψει, θα έχουμε ξένους και επισκέπτες. Όμως για να έρθουν και να συνεχίζουν να έρχονται χρειάζονται απο το κράτος σωστές υπηρεσίες και υποδομές», είπε τέλος ο κ. Λογιάδης.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.