Η ιστορία των Μικρασιατών του Βόλου «ζωντάνεψε» (φωτογραφίες)

Ντοκουμέντα και τεκμήρια… στο «φως» στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας

Σπάνια ντοκουμέντα, επιστολές από το Μικρασιατικό μέτωπο, μαρτυρίες, φωτογραφίες, καταστατικά Συλλόγων και η ζωή των Μικρασιατών του Βόλου «αναγεννήθηκε» στις αίθουσες των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο παράρτημα της Μαγνησίας χθες, κατά τη διάρκεια της ολοήμερης λειτουργίας του, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων.
Από τις 10 χθες το πρωί, έως τις 10 το βράδυ, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι επισκέφθηκαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο κτήριο που εδρεύουν στον Βόλο και είδαν από κοντά σπουδαία χειρόγραφα, φωτογραφίες, δημοσιεύματα που αφορούσαν στους Μικρασιάτες της πόλης. Η εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αρχείων, που εορτάζεται στις 9 Ιουνίου και το θέμα της έκθεσης των ΓΑΚ- Μαγνησίας ήταν η παρουσία, η εγκατάσταση, η εκπαίδευση και η ζωή των προσφύγων την περίοδο του μεσοπολέμου.
Η κ. Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους- Παράρτημα Μαγνησίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την «openday» των ΓΑΚ στο κοινό, προσφέροντας σε όλους γνώση και μνήμες.
Στον χώρο του διδακτηρίου των ΓΑΚ «στήθηκε» η «αναγέννηση» της τοπικής και όχι μόνο ιστορίας.

Πρωτότυπο υλικό- εκπληκτικές επιστολές

Σύμφωνα με την κ. Πρασσά παρουσιάστηκε πρωτότυπο υλικό, με εκπληκτικές επιστολές του Γιώργου Οικονομίδη, από έναν υπολοχαγό, που ήταν στο μικρασιατικό μέτωπο και έστελνε επιστολές προς την οικογένειά του στον Βόλο και μετέφερε μέσα από τα γράμματά τουτο κλίμα, τον παλμό και την ψυχοσύνθεση των στρατιωτών από το μέτωπο.
Παρουσιάστηκε αρχειακό υλικό από το άσυλο παιδιού, ένα σωματείο που ξεκίνησαν νεαρές δεσποινίδες Βολιώτισσες για να προστατεύσουν τα άστεγα και ορφανά προσφυγόπουλα, αρχειακό υλικό από τις οικογενειακές μερίδες του Δήμου Ν. Ιωνίας, αλλά και η ιστορία της οικογένειας Παπαμαρκάκη, , που ήρθε από την Μικρά Ασία και κατέληξε στον Βόλο μέσω Κρήτης.
Ακόμη, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν για την εγκατάσταση των Καππαδοκών στον συνοικισμό τέρμα Ιωλκού, με υλικό που δόθηκε από την οικογένεια Τζανίδη, ενώ παρουσιάστηκε και το καταστατικό του Σωματείου αυτών των προσφύγων από το πρωτοδικείο Βόλου.
Πλούσιο όμως ήταν και το υλικό, σύμφωνα με την κ. Πρασσά, για την απασχόληση των προσφύγων σε διάφορες επιχειρήσεις του Βόλου, προσφέροντας εργατικά χέρια όπως στα εργοστάσια Παπαγεωργίου και Γκλαβάνη, αλλά και στο λιμάνι, ως λιμενεργάτες. Ωστόσο οι πρόσφυγες ασχολήθηκαν και με το επιχειρείν και το εμπόριο, είτε με μεγάλες είτε με πιο μικρές επιχειρήσεις.

Το καταστατικό των προσφύγων

Στα ΓΑΚ παρουσιάστηκαν οι επιχειρήσεις του Εκμετζιόγλου στο Μεταξουργείο, του Παπαγιαννόπουλου με την χαλβαδοποιία, του Καλφόπουλου με τα αεριούχα ποτά, ενώ πολλοί μικροέμποροι δραστηριοποιήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου.
«Παρουσιάσαμε και το καταστατικό των προσφύγων από την περίφημη πυρκαγιά τον Φεβρουάριο του 1936 στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου κάηκε ένας νεαρός έφηβος πρόσφυγας και στη συνέχεια συσπειρώθηκαν σε έναν Σύλλογο οι πυροπαθείς της πλατείας Ρήγα Φεραίου για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Ακόμη, έχουμε υλικό και από προσφυγικά σχολεία στην Ευαγγελίστρια, που ιδρύθηκαν το 1924 μόνο για τους πρόσφυγες. Εξαιρετικά ντοκουμέντα, που φωτίζουν την εγκατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι ερχόμενοι εδώ, ξεπέρασαν τις δυσκολίες και τα εμπόδια και επέβαλαν την παρουσία τους, μετέδωσαν τη νοοτροπία τους, χάρη στην αξιοσύνη τους , την εντιμότητά τους, τη χαρούμενη διάθεση που είχαν παρόλα όσα είχαν περάσει και άφησαν το αποτύπωμά τους πολύ ισχυρό στον τόπο μας», επεσήμανε η κ. Πρασσά συμπληρώνοντας πως οι Μικρασιάτες συμμετείχαν πολύ ενεργά και στην Αντίσταση.
Έτσι λοιπόν η χθεσινή ημέρα, γέμισε μνήμες μέσα από τα σπάνια, πρωτότυπα και άκρως συγκινητικά ντοκουμέντα των ΓΑΚ που φώτισαν περιόδους της πόλης μας, που πολλοί τις αγνοούν.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου


Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.