Η Μαγνησία αποχαιρετά σήμερα τον Πατριάρχη της αυτοδιοίκησης Βασίλη Κοντορίζο

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, πλήθος συλλυπητηρίων μηνυμάτων

Θλίψη και απέραντη στεναχώρια προκάλεσε στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, η είδηση του θανάτου του Βασίλη Κοντορίζου σε ηλικία 87 ετών. Ο λεγόμενος Πατριάρχης της αυτοδιοίκησης άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όταν το Σάββατο κι ενώ βρισκόταν με φιλική παρέα για μπάνιο στο ΣουτραλίΑγριάς, μπαίνοντας στην θάλασσα αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε.
Λουόμενοι προσέτρεξαν για βοήθεια κι ένας συμπολίτης του έκανε ΚΑΡΠΑ, ενώ στο σημείο λίγο αργότερα κατέφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στο Αχιλλοπούλειο. Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν έχει σφυγμό και προσπάθησαν για πάνω από μια ώρα να τον κρατήσουν στην ζωή. Τελικά, κατάφεραν να τον επαναφέρουν και στην πορεία τον μετέφεραν διασωληνωμένο στη ΜΕΘ, ωστόσο ο πρώην δήμαρχος Πορταριάςδεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή και άφησε την τελευταία του πνοή.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχασε τον «πατριάρχη» της

Ο Βασίλης Κοντορίζος ήταν από τους ανθρώπους που λάμπρυναν με την παρουσία τους το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης κι όχι άδικα είχε καταφέρει με το σπαθί του άπαντες να τον αποκαλούν «πατριάρχη». Υπήρξε επί 40 χρόνια κοινοτάρχης και δήμαρχος Πορταριάς, του πανέμορφου χωριού του Πηλίου που τόσο αγάπησε, αλλά και τόσο τον αγάπησαν και τον τίμησαν με την ψήφο τους οι κάτοικοί του. Ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να μεταμορφώσει ένα χωριό που λίγοι γνώριζαν σε τόπο τουριστικού προορισμού. Έχοντας άποψη, ιδέες και όραμα για τον τόπο του, κατάφερε όχι μόνο να αφήσει ένα τεράστιο έργο πίσω του, αλλά το κυριότερο, να μιλούν όλοι με τα καλύτερα λόγια όταν αναφέρονται σε εκείνον.
Ο Βασίλης Κοντορίζος εκλέχτηκε επί δέκα τετραετίες, εκτός από το διάστημα 1964 έως το 1967, οπότε τον καθαίρεσε η Χούντα. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974 και τις δημοτικές εκλογές, κατάφερε και εξελέγη για δεύτερη φορά και από τότε, μέχρι το 2010, ήταν επί 36 συναπτά έτη στο χώρο της αυτοδιοίκησης και πάντα δίπλα στα προβλήματα των πολιτών. Ο πρώην δήμαρχος, είχε ταχθεί απέναντι στο σχέδιο «Καλλικράτης» που θα καταργούσε τον δήμο Πορταριάς και θα υπήρχε συνένωση με τον Δήμο Βόλου. Το 2010 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τον Πάνο Σκοτινιώτη, ενώ το 2014, έβαλε ο ίδιος τελεία στην αυτοδιοικητική πορεία.

Πάντα παρακολουθούσε τα κοινά

Ωστόσο, πάντα παρακολουθούσε τα κοινά και είχε άποψη για τα τεκταινόμενα στον Δήμο, αλλά και στη χώρα. Άνθρωπος εξωστρεφής, αγαπητός, απλός, έγινε ένα με τον κόσμο και γι’ αυτό ο κόσμος της Μαγνησίας τον αγάπησε και του έδειχνε πάντα τον σεβασμό του.
Η είδηση του θανάτου του βύθισε στο πένθος την Πορταριά και όλη τη Μαγνησία. Ο εκλιπών αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, παιδιά, εγγόνια και λοιπούς συγγενείς. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστείσήμερα, Τρίτη 2 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πορταριάς στις 11 το πρωί. Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στον σύλλογο παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Η Φλόγα».

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος
αποχαιρέτισε τον Βασίλη Κοντορίζο

Η είδηση του θανάτου του Βασίλη Κοντορίζου προκάλεσε θλίψη και στον πολιτικό κόσμο της Μαγνησίας. Όλοι έσπευσαν με ανακοινώσεις τους να τον αποχαιρετίσουν και όλοι είχαν να πουν μόνο καλά για την αυτοδιοικητική του παρουσία στον νομό.
Αντίο στον Βασίλη Κοντορίζο είπε με δήλωσή του ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος, επισημαίνοντας ότι «ποτέ δεν σταμάτησε να ενδιαφέρετε, για τα κοινά και ιδιαίτερα τον τόπο του την Πορταριά, που τόσες πολλές φορές τον τίμησε. Ο «Πατριάρχης» της αυτοδιοίκησης, ένας καλός φίλος, έφυγε έχοντας υπηρετήσει με πάθος τον τόπο του».
Με θερμά λόγια για τον Βασίλη Κοντορίζο μίλησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλοςτονίζοντας ότι η προοδευτική παράταξη, η αυτοδιοικητική οικογένεια της Μαγνησίας και της Ελλάδας έγιναν φτωχότερες. «Η άποψη του, οι ιδέες του, το όραμά του για αποκέντρωση, περιφερειακή ανάπτυξη με πυρήνα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναγνωρίστηκαν από όλους, ανεξάρτητα από πολιτικές αφετηρίες», τόνισε ο Βουλευτής.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας σε δήλωσή του χαρακτήρισε τον Βασίλη Κοντορίζο ως χαρισματικό αυτοδιοικητικό, που εργάστηκε ακατάπαυστα για το καλό του τόπου μας, προωθώντας την περιφερειακή ανάπτυξη, την αποκέντρωση. «Δικαιολογημένα κέρδισε τον τίτλο «Πατριάρχη της Αυτοδιοίκησης», καθώς και τον σεβασμό φίλων, αλλά και αντιπάλων. Τιμή μου η συνεργασία, η στήριξη του και η εκτίμηση», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος σε ανάρτησή του επεσήμανε ότι «παρά το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε αντίπαλα στρατόπεδα θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω το σεβασμό μου στην πορεία του όλα αυτά τα χρόνια και να συλλυπηθώ τους οικείους του».
Η ΑντιπεριφερειάρχηςΜαγνησίας κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου αποχαιρέτισε τον Βασίλη Κοντορίζο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ήταν αυτοδιοικητική ευφυΐα της Μαγνησίας. «Υπήρξε άριστος γνώστης της αυτοδιοίκησης, άνθρωπος δοτικός και πάντοτε πρόθυμος να εκφράσει την άποψή του και να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων που αφορούσαν την διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων. Μέχρι το θάνατό του ήταν παρών στα δημόσια πράγματα», επεσήμανε.
Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία για τον Βόλο» κ. Νίκος Παπαπέτροςσημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «με τίμησε με την υποστήριξη και την φιλία του στον δύσκολο αγώνα για τον Δήμο Βόλου, ήταν παρών με την αγωνία ενός δημοκράτη στην μάχη και θα θυμάμαι για πάντα τις πατρικές συμβουλές του. Εμείς θα τον μνημονεύουμε πάντα όταν συζητάμε για το μέλλον του Βόλου, του Πηλίου, της Μαγνησίας. Άλλωστε σε αυτό το μέλλον έχει συμβάλλει τα μέγιστα».
Πολύτιμο φίλο, χαρακτήρισε τον Βασίλη Κοντορίζο ο πρώην Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτηςσε δήλωσή του, κάνοντας παράλληλα και μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του, επισημαίνοντας ότι στις 5 Ιουλίου θα γιόρταζε τα 60 χρόνια από την πρώτη εκλογή του ως κοινοτάρχη Πορταριάς.«Ο Βασίλης υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης ‒διακρίθηκεγιατημοναδικήικανότηταόχιμόνοναπαρακολουθείτιςσυγκλονιστικέςαλλαγέςπουσυντελούντανόσοπερνούσανταχρόνιακαιόσοάλλαζανοιδεκαετίες, αλλάκαιναβρίσκεταικάθεφοράέναβήμαμπροστά. Μεανοιχτούςπάνταορίζοντες, κατόρθωνενασυνδυάζειτοόραμα, τηγνώση, τοσχέδιο, τηνοξυδέρκειακαιτοάσφαλτοπολιτικόένστικτο, μετημαχητικότητα, τηναμεσότητατηςεμπειρίας, τηντέχνητουδιαλόγου, τιςσυμμαχίεςκαιτηναυθεντική λαϊκότητα», ανέφερε ο κ. Σκοτινιώτης.
«Ήταν ο δάσκαλός μου στα θέματα της αυτοδιοίκησης και συνεργάστηκα για πολλά χρόνια μαζί του ακολουθώντας τις συμβουλές του. Η ψυχραιμία του στις δύσκολες στιγμές ήταν απερίγραπτη και μας έδινε κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε σ’ αυτό που πιστεύαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο πρώην Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης.
Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας όπου ανέφερε ότι «οι αγώνες του είναι γνωστοί για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική παράταξη, πάντοτε με καθαρή σκέψη, ρεαλιστικές προτάσεις και γνώση βαθιά της περιοχής που πήγαζε από την τεράστια εμπειρία του. Άνθρωπος πολύ δραστήριος μέχρι το τέλος της ζωής του, ενεργός στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και πάντα πρόθυμος να μιλήσει και να βοηθήσει τη νεολαία».
Τέλος, η Νέα Αριστερά Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η προσφορά του υπήρξε κατά κοινή ομολογία καθοριστική για την διαμόρφωση της Πορταριάς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και δεν ήταν τυχαίο ότι η τοπική κοινωνία του είχε προσδώσει τον τίτλο του «Πατριάρχη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.