Κομβικές ευθύνες για την αύξηση της ενδοσχολικής βίας και της βίας μεταξύ παιδιών και εφήβων έχει η πολιτεία σύμφωνα με την κ. Έλενα -Όλγα Χρηστίδη, υποψήφια Ευρωβουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, η οποία μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, λίγες ώρες πριν από την χθεσινή σχετική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Νέα Αριστερά στον Βόλο.
Σύμφωνα με την κ. Χρηστίδη η βία, μεταξύ εφήβων, ανηλίκων αλλά και στην κοινωνία υπήρχε και υπάρχει. Το ζήτημα που ερευνά όμως η επιστημονική κοινότητα είναι η έξαρση της βίας και οι συνθήκες που οδηγούν σε αυτή την αύξηση.
«Η έξαρση όταν υπάρχει δεν οφείλεται κυρίως στους συνήθεις λόγους στους οποίους αποδίδουμε τη βία μεταξύ ενηλίκων. Όταν υπάρχει έξαρση κάτι υπάρχει στην κοινωνία και έχει κομβικές ευθύνες και η πολιτεία γι’ αυτή την έξαρση. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι βλέπουμε έξαρση της βίας μεταξύ των εφήβων, όταν οι θεσμοί δεν λειτουργούν σωστά, όταν υπάρχει μία αίσθηση κοινωνικά ότι δεν αποδίδεται το δίκαιο, όταν τα παιδιά και τα έφηβα άτομα μπαίνουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας, όταν εντείνονται οι ανισότητες ή βλέπουν γύρω τους, για πράγματα πολύ σοβαρά που τα απασχολούν, να μην υπάρχει κατάλληλη απάντηση από το κράτος και τους θεσμούς, τότε χάνουν κι αυτά την εμπιστοσύνη τους και γίνονται πιο βίαια και μπλέκονται περισσότερο σε βίαια περιστατικά», εξήγησε η ίδια υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο που έχει η πολιτεία σε αυτό το ζήτημα και τον λόγο που η Νέα Αριστερά θέτει το ζήτημα αυτό στην πρώτη γραμμή, καθώς αφορά τη στάση που θα πρέπει να έχει το κράτος.
«Διαχέεται η αίσθηση στην κοινωνία
ότι δεν αποδίδονται οι ευθύνες»
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σύμφωνα με την κ. Χρηστίδη, πρέπει να ενισχυθεί η δημοκρατία στην χώρα, μιας και το τελευταίο διάστημα, όπως σημείωσε, οι πολίτες δεν έχουν καλή αίσθηση για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη δημοκρατία της από το μεγαλύτερο επίπεδο, το συνολικό, δηλαδή οι θεσμοί να λειτουργούν σωστά , η δικαιοσύνη να αποδίδεται», τόνισε και έφερε ως παράδειγμα το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της νεολαίας, που τελικά είδε πως το έγκλημα αυτό, όπως η ίδια το χαρακτήρισε συγκαλύφθηκε.
«Διαχέεται η αίσθηση στην κοινωνία ότι δεν αποδίδονται οι ευθύνες όπως θα έπρεπε, ούτε καν διερευνώνται σωστά. Τα παιδιά λοιπόν ως μικροί πολίτες χάνουν κι αυτά την εμπιστοσύνη τους. Όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο σκεφτόμαστε πως θα ενισχύσουμε τη δημοκρατία. Υπάρχουν και συγκεκριμένα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε και μέσα στα σχολεία, όμως το να ενισχύσουμε τη δημοκρατία σημαίνει και κοινωνικές πολιτικές, σημαίνει αντιμετωπίζουμε τις ανισότητες, σημαίνει να αντιμετωπίσουμε τη φτωχοποίηση», επεσήμανε η ίδια.
«Η σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία
ως υποχρεωτικό μάθημα οριζόντια»
Τόνισε δε ότι ένας από τους πρώτους παράγοντες πρόληψης στη βιβλιογραφία διεθνώς για τη βία μεταξύ ανηλίκων είναι η σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία ως υποχρεωτικό μάθημα οριζόντια, πρόταση που όπως ανέφερε η κ. Χρηστίδη αρνείται να την συζητήσει η κυβέρνηση, ενώ έκανε λόγο και για την ενδυνάμωση που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα και νιώθουν μόνοι και χωρίς στήριξη, αλλά και για μια ολιστική προσέγγιση που να περιλαμβάνει και την οικογένεια.
Μάλιστα, σχολίασε και το θέμα της αυστηροποίησης των ποινών στα σχολεία υπογραμμίζοντας πως αυτή η πολιτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη, καθώς δεν θα πρέπει να κολλάμε στα παιδιά και στα έφηβα άτομα την ταμπέλα του δράστη. «Εάν κάνουμε αυτό και δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, απλά θα οδηγούμαστε πιο βαθιά στην παραβατικότητα κι αργότερα στο έγκλημα», σημείωσε.
Οι προτεραιότητες της Νέας Αριστεράς για την Ευρωβουλή
Η κ. Χρηστίδη, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με την Νέα Αριστερά αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες που έχει θέσει το κόμμα κι αυτές δεν είναι άλλες από την ακρίβεια και την αντιμετώπισή της, την κλιματική κρίση αλλά και την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
«Προτάσσουμε το ζήτημα της ακρίβειας και της οικονομίας, προτείνουμε μία ξεκάθαρη αλλαγή στην οικονομική προσέγγιση και στο μοντέλο, προτείνουμε φορολόγηση του πλούτου και αναδιανομή προς τα κάτω, αντιμετώπιση της ακρίβειας με πολύ συγκεκριμένα μέτρα όπως κατάργηση των έμμεσων φόρων. Κομβικό ευρωπαϊκό ζήτημα είναι αυτό της κλιματικής κρίσης και των καταστροφών. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι εξωτικό ή κάτι μακριά από εμάς, μας επηρεάζει στην κάθε μας μέρα. Τέλος, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε τη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη με πάνω από 35.000 νεκρούς και δυστυχώς δεν βλέπουμε να συσπειρώνονται σε εθνικό επίπεδο οι προοδευτικές δυνάμεις και σίγουρα όχι η κυβέρνηση προς μία γραμμή ειρήνευσης, για το πως θα σταθούμε στα δίκαια αιτήματα των λαών, του παλαιστινιακού κράτους, πως θα κινηθούμε σε μία διαδρομής προς την ειρήνη και όχι προς περισσότερους εξοπλισμούς και στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης», κατέληξε η κ. Χρηστίδη.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου