Ιατρικός Σύλλογος: Πλασματική η εικόνα που δίνει ο ΕΟΔΥ για τη Μαγνησία

Ο Ευθύμιος Τσάμης είπε ότι τα περιστατικά κορωνοϊού είναι λιγότερα, αλλά δεν πρέπει να καθησυχάζουμε

Πλασματική χαρακτήρισε την εικόνα των πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού που δίνει για τη Μαγνησία ο ΕΟΔΥ, ο Ευθύμιος Τσάμης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα, με στοιχεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και ιδιωτικών εργαστηρίων, είναι λιγότερα. Ο κ. Τσάμης μίλησε στο “Ράδιο ΕΝΑ” και είπε ότι η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι βρισκόμαστε σε μια πτωτική πορεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να καθησυχάζουμε. Όπως είπε αν παρατηρηθεί συνωστισμός και χαλάρωση στις γιορτές, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το τρίτο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το δεύτερο, διότι πλέον ο ιός υπάρχει στην κοινωνία και μέσα στις οικογένειες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, φορέας αναφοράς όλων των περιστατικών κορωνοϊού είναι ο ΕΟΔΥ που εδρεύει στην Αθήνα και δεν έχει γραφεία ή εκπροσώπους σε κάθε Περιφέρεια ή σε κάθε νομό, με αποτέλεσμα ότι στοιχεία υπάρχουν και συλλέγονται ανακοινώνονται με μια λογική συγκεντρωτική και να δημιουργείται σύγχυση.
«Ένας πρέπει να ενημερώνει»
Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη οι Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν συμμετέχουν και δεν ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ ούτε και κάποιον άλλο επίσημο φορέα και γι’ αυτό ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός είχε κάνει μια άτυπη επιτροπή, προσπαθώντας να ενημερώνει για τα περιστατικά. «Όλο αυτό δημιουργεί σύγχυση στο τέλος, γιατί θεωρώ ότι πρέπει ένας να ενημερώνει, με συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς να υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες», τόνισε ο πρόεδρος των γιατρών. Ο κ. Τσάμης τόνισε ότι ο ΕΟΔΥ συλλέγει στοιχεία από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, που έκαναν τις εξετάσεις PCR από τα περιστατικά των περιφερειακών Νοσοκομείων και στη συνέχεια ενημέρωνε τον ΕΟΔΥ.
Στην πορεία είπε ότι άρχισαν και ιδιωτικά εργαστήρια να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση που έπρεπε να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ σε διαφορετική πλατφόρμα.
Στη συνέχεια, ανέφερε, βγήκαν και τα rapid test αντιγόνου, που δεν είναι τόσο ειδική εξέταση αλλά είναι αξιόπιστη, που γίνεται περισσότερο σε ιδιωτικά εργαστήρια γιατί είναι πιο εύκολη εξέταση. Ενώ τα rapid test γίνονται εδώ και καιρό, πρόσφατα επέτρεψαν στα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνουν τα θετικά περιστατικά.
Συνεπώς, ανέφερε ο ΕΟΔΥ είναι η εποπτεύουσα αρχή που έχει πολύ περισσότερες πληροφορίες και αριθμούς θετικών κρουσμάτων απ’ ότι το Πανεπιστημιακό Θεσσαλίας. «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα γιατί μπορεί το Πανεπιστημιακό να έχει λιγότερα περιστατικά για τη Μαγνησία, σε σχέση με τον ΕΟΔΥ», τόνισε.
«Αυτό όμως δεν το ήθελαν…»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των γιατρών αν υπήρχε μια αντιπροσωπεία του ΕΟΔΥ στη Ν. Μαγνησίας που θα συνεργαζόταν με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, τον Ιατρικό Σύλλογο και τους Δήμους, σαν επιτροπή διαχείρισης των προβλημάτων, θα είχαμε καλύτερη εικόνα. «Αυτό όμως δεν το ήθελαν, με αποτέλεσμα να είναι μια απρόσωπη υπηρεσία, που έχει την έδρα της στην Αθήνα στα πρότυπα ενός υδροκέφαλου κράτους. Ο ίδιος ο ΕΟΔΥ δεν είχε εξαρχής μια συγκεκριμένη πολιτική καταγραφής των περιστατικών, με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να βλέπουμε υπερβολικά πολλά περιστατικά στη Μαγνησία, ενώ συγχρόνως τα ιδιωτικά εργαστήρια και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, να έχουν λιγότερα πραγματικά περιστατικά, τη στιγμή που ο ΕΟΔΥ δίνει αυξημένο αριθμό», επισήμανε.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ακόμη ότι οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο έχουν φθίνουσα πορεία και δείχνουν ότι είμαστε σε φάση πτώσης των περιστατικών.
Από τηλεφωνήματα ο πρόεδρος του ΙΣΜ πληροφορήθηκε ότι τα διογκωμένα περιστατικά των προηγούμενων ημερών οφείλονται , στο ότι μπήκαν περιστατικά προηγούμενων ημερών που υπήρχε έξαρση του φαινομένου σε επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα να φαίνονται πολλά τα περιστατικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.