Ιστορικό ρεκόρ ανεργίας τον Απρίλιο του 2020

Πρώτη φορά τέτοια ποσοστά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Γ. Μακράκης

Εφιαλτικά είναι τα σενάρια που διαρρέονται καθημερινά, σχετικά με την αύξηση της ανεργίας στη μετά- κορωνοϊού εποχή, με τα ποσοστά της ανεργίας ήδη, να έχουν πιάσει ιστορικό υψηλό. Κι ενώ όλα τα σενάρια θέλουν ραγδαία εκτόξευση του αριθμού των ανέργων, οι κυβερνητικές πολιτικές αποδυναμώνουν τον ΟΑΕΔ, μειώνοντας την χρηματοδότησή του μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στηρίξει το νέο και μεγάλο κύμα ανέργων, που καταφθάνει.

Ανέτοιμος ο ΟΑΕΔ εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών να στηρίξει το κύμα ανέργων

Αυτό μεταξύ άλλων σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ κ. Γιώργος Μακράκης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή τονίζοντας μάλιστα πως τον Απρίλιο καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ στην ανεργία με 29% αύξηση των αναζητούντων εργασία, σε σχέση με το 2019!

«Οφείλονται στον ΟΑΕΔ, 10 δις ευρώ από τον ΕΦΚΑ»

«Ο Οργανισμός είναι φτιαγμένος για να λειτουργεί αποτελεσματικά σε περιόδους ύφεσης, δεν φτιάχτηκε για να λειτουργεί σε περιόδους ανάπτυξης. Έχουμε περάσει μια δεκαετή κρίση με πολύ μεγάλη ανεργία, η ανεργία λίγο μειώθηκε το 2019, όμως από τον Νοέμβριο του 2019 τα στοιχεία που καταγράφει ο ΟΑΕΔ είναι ανησυχητικά και τα έχουμε επισημάνει με σταθερά πάνω από 1 εκ. ανέργους, που είναι ρεκόρ δεκαετίας. Τα στοιχεία του Απριλίου είναι απογοητευτικά. Έχουμε 29% αύξηση των αναζητούντων εργασία σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, ρεκόρ 20ετίας ή ίσως να μην υπάρχει κι ανάλογο ρεκόρ καθώς είναι η πρώτη φορά που για Απρίλιο καταγράφεται τόσο ποσοστό ανεργίας στον ΟΑΕΔ», υπογράμμισε ο κ. Μακράκης.
Ωστόσο ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες αυτές ανάγκες, καθώς του οφείλονται 10 δις ευρώ από τον ΕΦΚΑ, χρήματα τα οποία δεν πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Μακράκη να περάσουν στους ανέργους.
Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως οι άνεργοι την περίοδο της δεκαετούς κρίσης δεν στηρίχθηκαν όπως θα έπρεπε . «Από το 2012 στην κορύφωση της κρίσης με το 1 εκ των ανέργων, εμείς είχαμε επιδοτούμενους ανέργους γύρω στο 10-15%, άρα ο μεγάλος αριθμός των ανέργων έμεινε χωρίς προστασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

«Ολιστική στήριξη των ανέργων»

Αυτά όμως προ –κορωνοϊού. Ερχόμενοι στο σήμερα, ο κ. Μακράκης υποστήριξε πως το επίδομα που δόθηκε για μια φορά εφάπαξ στους μακροχρόνιους ανέργους ήταν 400 ευρώ και δόθηκε σε 168.000 από τους 520.000 που έχουν καταγραφεί.
«Εμείς για τους μακροχρόνια ανέργους λέμε ότι χρειάζεται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, μια ολιστική στήριξη, γιατί όταν στηρίζεις τον άνεργο, τον ενεργοποιείς, όταν τον αφήνεις στη μακροχρόνια ανεργία του τότε τον εγκλωβίζεις σ’ ένα ατέρμονο κύκλο αδιεξόδου. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει συνεχώς και επιδοματική στήριξη των ανέργων και στήριξη των ανέργων μέσα από ενεργητικής πολιτικές απασχόλησης, μέσα από προγράμματα. Όμως δυστυχώς ούτε τώρα, που έχουμε μία νέα πολύ μεγαλύτερη κρίση, που θα αφήσει πολύ πιο έντονα τα σημάδια της στο εργατικό δυναμικό της χώρας, ούτε τώρα ο Οργανισμός εμφανίζεται έτοιμος», σχολίασε ο κ Μακράκης.
Εξηγώντας τι σημαίνει ότι ο ΟΑΕΔ δεν είναι έτοιμος, ανέφερε ότι από την 1η Ιουνίου που θα εφαρμοστεί η μείωση των εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ κατά 0,9 μονάδες, ο Οργανισμός θα δει τους πόρους του να μειώνονται κατά 240εκ. ευρώ ετησίως, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχει και η δεδηλωμένη απόφαση της Κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει να μειώνει τις εισφορές αυτές.

Λίγα τα προγράμματα και οι θέσεις

«Αρα η πολιτική αντιμετώπιση της ανεργίας από έναν επίσημο κρατικό φορέα αυτοχρηματοδοτούμενο θα μεταβεί στη διάθεση του κάθε Υπουργού και του κάθε κρατικού προϋπολογισμού κι αν υπάρχει, ό, τι περισσεύει, ψίχουλα να τα δώσει στους ανέργους», επισημάνθηκε από τον κ. Μακράκη ο οποίος έκανε λόγο και για αντίφαση καθώς η κυβέρνηση ανήκει σε ένα φιλελεύθερο χώρο, αλλά θέλει να κάνει κρατικοδίαιτο τον ΟΑΕΔ.
Τέλος, ένα μεγάλο ζήτημα είναι τα προγράμματα που αφορούν τους ανέργους με τον κ. Μακράκη να υπογραμμίζει πως τα προγράμματα για τους ανέργους είναι πάρα πολύ λίγα όπως και οι θέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν μόλις στο 1/10 των ανέργων. Αυτό σημαίνει, όπως είπε ο ίδιος ότι το πολύ μέσω των προγραμμάτων να δημιουργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.