Κ. Ματσιόλης: «Οι ελλείψεις πολλές, όπως το οινόπνευμα που αρχίζει και εξαντλείται απ΄ τις αποθήκες»

Καμία ενημέρωση για τον κορωνοϊό δεν έχουν λάβει από το κράτος οι φαρμακοποιοί και της Μαγνησίας

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως πανδημία την εξάπλωση του κορωνοϊού και η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισής του, οι φαρμακοποιοί όλη της χώρας, αλλά και της Μαγνησίας, μένουν μετέωροι και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία, για τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης του πληθυσμού ως προς τον κορωνοϊό. “Η πολιτεία μας έχει αγνοήσει τελείως” , είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης μιλώντας για το ζήτημα στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή.
“Είμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς τα φαρμακεία είναι η πρώτη πόρτα που συναντά ο πολίτης. Ωστόσο, δεν υπάρχει πουθενά επισήμανση από την πολιτεία, δεν υπάρχουν πουθενά επίσημες οδηγίες για τον τρόπο που θα λειτουργούμε.

Έχει βγάλει οδηγίες η πολιτεία για την πρωτοβάθμια Υγεία, για τα ιατρεία και για τα Νοσοκομεία. Σε μας που είμαστε οι πρώτοι που βλέπουμε τους πάσχοντες, δεν έχει δώσει καμία οδηγία. Η πολιτεία μας έχει αγνοήσει τελείως. Είμαστε στην πρώτη γραμμή προσφοράς και δωρεάν ενημέρωσης, γιατί μπορεί να είμαστε ιδιώτες, προσφέρουμε όμως δωρεάν ενημέρωση στους πολίτες”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ματσιόλης συμπληρώνοντας πως χθες το πρωί ο Πανελλήνιος Σύλλογος πίεσε με διάβημά του την πολιτεία να δώσει οδηγίες στους φαρμακοποιούς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Μέχρι και χθες όμως οι απαντήσεις από την πολιτεία δεν δόθηκαν στους φαρμακοποιούς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος, στο πλαίσιο των ευθυνών και δυνατοτήτων του, πρότεινε στα μέλη του τη χρήση μάσκας και γαντιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ακόμη και τη χρήση πλέξι γκλας στο χώρο του πάγκου του φαρμακείου.

Εξαντλείται και το οινόπνευμα

Ο κ. Ματσιόλης όμως τόνισε πως οι ελλείψεις είναι πολλές, όπως το οινόπνευμα που αρχίζει και εξαντλείται από τις αποθήκες, ενώ έκανε λόγο και για επιτήδειους που προχωρούν σε επικίνδυνες πράξεις.
Ο ίδιος σημείωσε πως και τα αντισηπτικά εξαντλούνται κι επειδή υπάρχει μεγάλη έλλειψη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προβλέψει και έχει ορισμένες συνταγές μόνο για τους επιστήμονες φαρμακοποιούς, για να μπορέσουν με συγκεκριμένα υλικά, τις φαρμακευτικές τους γνώσεις και τα εργαλεία που έχουν, να φτιάξουν αυτά τα διαλύματα.
“Βρέθηκαν κάποιοι εξυπνάκηδες και αντιγράφουν συνταγές. Αυτές οι συνταγές έχουν βγει στο διαδίκτυο, μπορεί κάποιοι να βρήκαν την πρώτη ύλη ή μέρος της πρώτης ύλης και χωρίς όργανα, χωρίς γνώσεις διαχείρισης του υλικού να κάνουν τα παρασκευάσματα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ματσιόλης σημειώνοντας πως αυτό το προϊόν το πωλούν και κάποιοι φαρμακοποιοί, επειδή υπάρχει έλλειψη και επειδή η πολιτεία δεν έχει δώσει απαντήσεις. Τέλος, ο ίδιος συνέστησε να τηρούνται αυστηρά οι προσωπικοί κανόνες υγιεινής και να δοθεί μεγάλη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.