Καπράνας από Βόλο: «Όχι» στην ατομική αξιολόγηση και στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών, μαθητών

Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Έτοιμοι για νέο γύρο κινητοποιήσεων δηλώνουν και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αντιδρώντας στην ατομική αξιολόγηση, όπως αυτή προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα , στον Βόλο βρέθηκε το μέλος της ΔΟΕ κ. Ζήσης Καπράνας, προκειμένου να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Δήλωσε πως σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος αντιδρά και διαμαρτύρεται για την ατομική αξιολόγηση, η οποία κατηγοριοποιεί τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και κάλεσε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο να συμμετάσχει στην απεργία της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον κ. Καπράνα, τα πρώτα “θύματα” της ατομικής αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας είναι οι νεοδιοριζόμενοι, οι οποίοι εισήλθαν ως μόνιμοι στην υπηρεσία το 2020, έπρεπε να εργαστούν ως δόκιμοι για δύο χρόνια- σημειωτέων πολλοί έχουν πολλά χρόνια εμπειρίας ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι- και ήδη έπρεπε να είχε γίνει η μονιμοποίησή τους. Αντ’ αυτού όμως η μονιμοποίηση δεν γίνεται, γιατί πρέπει να περάσουν από ατομική αξιολόγηση.

Ο κ. Καπράνας επεσήμανε ότι οι ποινές επίσης όσων δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες αξιολόγησης είναι βαριές και οδηγούν ουσιαστικά στο… σχόλασμα. Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι Διευθυντές και οι Σχολικοί Σύμβουλοι εάν αρνηθούν να αξιολογήσουν εκπαιδευτικούς, τότε για οκτώ χρόνια δεν μπορούν να γίνουν Διευθυντές, ενώ καταβάλλουν και χρηματικό ποσό, ίσο περίπου με ένα μηνιάτικο. Όσοι εκπαιδευτικοί νεοδιόριστοι δεν “περάσουν” την αξιολόγηση, – περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα αξιολόγησης και πέντε βαθμολογίες- θα παραμείνουν για ακόμη δύο χρόνια ως δόκιμοι κι έπειτα θα οδηγηθούν, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, στην απόλυση. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών, σχολικών μονάδων και μαθητών μέσα από αυτή την ατομική αξιολόγηση που προωθεί το Υπουργείο και τόνισε πως στην κατακλείδα “δεν φταίει η πολιτεία, τα προγράμματα σπουδών, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οι εκάστοτε νομοθεσίες που οι κυβερνήσεις την ψηφίζουν ή κι αν δεν την ψηφίζουν κρατάνε την προηγούμενη, αλλά για όλα φταίει ο εκπαιδευτικός”.

Στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολο Μούσιο σε αυτή τη δεινή θέση της ατομικής αξιολόγησης, μετά από πρόσφατη τροπολογία της Υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως είναι 42 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι προσλήφθηκαν το 2020. Ο κ. Μούσιος υπογράμμισε πως το Υπουργείο δεν μπορεί να κρατάει “ομήρους” τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς για να περάσει η ατομική αξιολόγηση και μαζί με τον κ. Καπράνα κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της Τετάρτης 8 Μαρτίου, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και συμμετέχει και το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας.

Παράλληλα, στην απεργιακή κινητοποίηση προστίθεται και το αίτημα για την ασφάλεια των μετακινήσεων, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο κ. Μούσιος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Συλλόγου στις οικογένειες των θυμάτων και τα γρήγορα περαστικά στους τραυματίες. Επεσήμανε πως από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος προέτρεψε τα μέλη του να σπεύσουν στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου για να βοηθήσουν τους τραυματίες αιμοδοτώντας , ζήτησε να διερευνηθούν σε βάθος όλα τα αίτια και οι ευθύνες που οδήγησαν σε αυτό το δυστύχημα και τέλος ζήτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση με τα μέσα, καθώς το τρένο ήταν ένα από τα μέσα που πολλοί εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν καθημερινά για να μεταβούν στα σχολεία τους.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.