Κων. Λάμπρος: Οι δηλωθείσες αγροτικές εκτάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν είναι δασικές

Ο πρόεδρος των γεωπόνων Μαγνησίας, έκανε λόγο για ιστορική απόφαση του ΣτΕ

Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι δηλωθείσες αγροτικές εκτάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν είναι δασικές, ο Κων/νος Λάμπρος πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας. Όπως είπε, έστω και αργά το ΣτΕ αποφάνθηκε και έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και 100 χρόνια ταλαιπωρούσε την Ελληνική πολιτεία με τους δασικούς χάρτες.
Ο Κων. Λάμπρος, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη και είπε ότι όσοι έχουν πρόβλημα με το Δασαρχείο, τις αγροτικές εκτάσεις που δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μπορούν να τις αποχαρακτηρίζουν και δεν θα είναι πλέον δασικές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τώρα, οι δασολόγοι λάμβαναν υπόψη δύο αεροφωτογραφίες, την παλαιά (του 1945) και τη σύγχρονη (1965 μέχρι σήμερα) και όταν κάτι φαινόταν ότι ήταν δασικό το 1945, έγραφαν ότι είναι Β’ δασικό, κατά συνέπεια διεκδικούσαν την έκταση το Δασαρχείο και το Δημόσιο.
“Αυτό ήταν κάτι παρωχημένο, ήταν ένας φανταστικός χάρτης που δημιουργήθηκε στο Δασαρχείο και ψηφιοποιήθηκε και οι δικαστές αποτίμησαν την πραγματική εικόνα, με λεπτομέρεια όμως, οπότε για τις αγροτικές εκτάσεις που μας ενδιαφέρει εμάς τους γεωπόνους”, τόνισε.
Ο κ. Λάμπρος ανέφερε ότι οι Γεωπονικοί Σύλλογοι της Κεντρικής Ελλάδας, υπερασπίστηκαν το αυτονόητο απέναντι στο ΓΕΩΤΕΕ και πρόσθεσε ότι κάποιες απ’ αυτές τις εκτάσεις παλιά ήταν δασικές, αλλά το Σύνταγμα και η Ολομέλεια του ΣτΕ σοφά έπραξε, γιατί λέει ότι η σύνταξη του Δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την εθνική οικονομία ή για την αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, την οποία επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.
Ο πρόεδρος των Γεωπόνων τόνισε ότι από το 1922 που ήρθαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία και το κράτος τους έδωσε δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης, δεν αποκαταστάθηκε και ακόμη φαίνονται ως δασικές…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.