Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, καθώς θα συνεχίσει να υπάρχει»

Κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και κυρίως στα παιδιά τάσσεται ο γνωστός καρδιολόγος και ερευνητής

Ο κορωνοϊός ήρθε και θα μείνει, θα πρέπει όλες οι χώρες κι όχι μόνο η Ελλάδα να μάθουν να ζουν με αυτό, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο καρδιολόγος και ερευνητής των Πανεπιστημίων Πατρών και Δυτικής Αττικής Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. Ο Καθηγητής, σημείωσε πως δεν μπορεί να χτιστεί τείχος ανοσίας, τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και κυρίως στα παιδιά, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να θέτουν εκβιαστικά διλήμματα σε ανθρώπους νέους και υγιείς, οι οποίοι ακόμη κι αν μολυνθούν δεν θα νοσήσουν ή θα νοσήσουν ήπια. Ο κ. Φαρσαλινός υπεραμύνθηκε των εμβολίων χαρακτηρίζοντάς τα ως κορυφαία κατάκτηση και σημείωσε, αναφορικά με τον ενδεχόμενο εμβολιασμό των παιδιών, πως τα παιδιά που θα πρέπει να εμβολιαστούν είναι αυτά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την πορεία τόσο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού όσο και της τακτικής των μέτρων που λαμβάνονται από την πλευρά της κυβέρνησης;

Είχαμε μία αναπάντεχη αύξηση των κρουσμάτων, υπό την έννοια ότι εάν κρίνουμε από το περσινό καλοκαίρι όπου και λιγότερη ανοσία είχαμε στον πληθυσμό από την ίδια τη νόσο αλλά και δεν υπήρχαν καθόλου εμβόλια, η εικόνα φέτος είναι τελείως διαφορετική. Βέβαια αυτό οφείλεται ότι πέρυσι στο πρώτο κύμα δεν είχαμε καθόλου υψηλό ιικό φορτίο στην κοινότητα. Φέτος είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα, αλλά νομίζω ότι αυτό που αποδεικνύεται στην πραγματικότητα πλέον χωρίς καμία αμφιβολία, είναι ότι ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Αυτά που ακούγονται και οι προσδοκίες περί τείχους ανοσίας είναι δυστυχώς όνειρα απατηλά. Τείχος ανοσίας εννοούμε μια κατάσταση ανάλογη με την ιλαρά, την ερυθρά, τη διφθερίτιδα που σήμερα δεν συναντούμε καθόλου αυτές τις ασθένειες. Σπάνια θα υπάρξουν κάποια περιστατικά, πολύ μεμονωμένα. Αυτό είναι το τείχος ανοσίας για το οποίο συζητάμε. Είναι δεδομένο, όχι μόνο από τα στοιχεία στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες που έχει προχωρήσει πολύ ταχύτερα ο εμβολιασμός, όπως στο Ισραήλ και τη Γαλλία, ότι είναι αδύνατον να συμβεί. Πρέπει να μάθουμε, όλες οι χώρες, θα το πάρουν απόφαση είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν, να ζούμε με τον ιό. Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει, θα συνεχίσει να προκαλεί κρούσματα, θα έχουμε καταστάσεις όπως έχουμε κάθε χρόνο με την γρίπη, με άλλους ιούς του ανωτέρου και κατωτέρου αναπνευστικού. Όπως έχουμε εκείνους που δεν καταφέραμε ποτέ να τους εξαλείψουμε, έτσι θα συμβεί και με τον κορωνοϊό.
Πρέπει λοιπόν να προσαρμόσουμε τη στρατηγική, προφανώς τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά όπως βλέπετε τα εμβόλια είναι αδύνατον να προσφέρουν σε βάθος χρόνου προστασία, συζητείται ήδη το ζήτημα της τρίτης δόσης κι αυτός είναι ένας από τους κυρίαρχους λόγους που δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ο ιός. Αυτό που κάνουμε είναι ότι ζούμε με αυτόν, αποφεύγουμε απαράδεκτα ηθικά, εκβιαστικά διλλήματα και έμμεσους εκβιασμούς υποχρεωτικότητας που μάλιστα απευθύνονται και σε λάθος άτομα, σε νέους, υγιείς που δεν νοσούν σοβαρά και φροντίζουμε, κάτι που το έχουμε αμελήσει πλήρως να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν οριζόντια τις ευαίσθητες ομάδες, τις οποίες τις ξέρουμε από πέρυσι. Αυτές είναι οι ηλικιωμένοι, όσο μεγαλύτερη η ηλικία, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος, από 50 ετών και πάνω, αν είναι να βάλουμε ένα όριο και φυσικά οι άνθρωποι που έχουν άλλα νοσήματα, που αυξάνουν τον κίνδυνο για βαριά νόσο Covid, ανεξαρτήτου ηλικίας. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Εδώ έχουμε ως προτεραιότητα τους νέους, υγιείς, οι οποίοι κάνουν κρυολογήματα, έστω και βαριά ή ακόμη και τα παιδιά που γίνεται τώρα η συζήτηση, που ένα υγιές παιδί ή δεν θα κάνει καθόλου νόσο, θα είναι ασυμπτωματικό ή θα κάνει ήπια νόσο στη συντριπτική πλειοψηφία. Μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει.
Όταν στην Ιταλία βάζουν τους οικογενειακούς γιατρούς να βρουν τους ανθρώπους άνω των 60, που δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους πείσουν, εμείς εδώ βάζουμε influencers να ασχοληθούν με τα 18χρονα. Αυτό δεν είναι τακτική σοβαρή και δείχνει ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.

Άρα ο κορωνοϊός θα υπάρχει και θα μεταλλάσσεται. Πόσο επικίνδυνες είναι τελικά αυτές οι μεταλλάξεις;

Η εκτίμησή μου είναι ότι οι μεταλλάξεις θα ακολουθήσουν τη φυσική τους πορεία, που είναι να γίνονται πιο μεταδοτικές, αλλά να μειώνεται σιγά σιγά η επικινδυνότητά τους. Σε αυτό θα συμβάλει και η ανοσία, τόσο από τη φυσική νόσο, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα που έχουν νοσήσει, δεν είναι οι περίπου 550.000 που έχουμε διαπιστώσει, είναι πολλαπλάσιοι οι πραγματικά μολυσμένοι και αυτοί συμβάλλουν σημαντικά στην ανοσία και τα εμβόλια συμβάλλουν και θα συνεχίσουν να συμβάλλουν. Αλλά ήδη γίνεται συζήτηση και για τρίτη δόση εμβολίου. Άρα αυτά τα εκβιαστικά διλλήματα υποχρεωτικότητας έμμεσης, δηλαδή τιμωρούμε κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί, δεν αποτελούν τίποτα άλλο εκτός από μια επ’ άπειρον ομηρία η οποία δεν θα έχει αποτέλεσμα, δηλαδή δεν θα εξαφανίσει τον ιό, ο οποίος θα ήταν ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως συζήτηση γι’ αυτά τα οποία επιβάλλονται σήμερα, τα οποία είναι απαράδεκτα. Για όσους δεν έχουν κατανοήσει, η κόκκινη γραμμή που έχει περαστεί αυτών των εκβιασμών για υποχρεωτικές παρεμβάσεις στο ανθρώπινο σώμα, είναι κατάργηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που δεν είναι απλά ένα ανθρώπινο ή κοινωνικό δικαίωμα όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η βάση που δημιουργήθηκαν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό το λέει ο Καταστατικός Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ του 1948. Αυτές οι παραβιάσεις είναι εκτροπή του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας.

Δικαιολογούνται όσοι αρνούνται ή φοβούνται να εμβολιαστούν ή θα έπρεπε να ακολουθηθεί ένας άλλος τρόπος που θα έπειθε καλύτερα;

Υπήρχε και θα υπάρχει και στην Ελλάδα και παγκοσμίως ένα πολύ μικρό κομμάτι της κοινωνίας, που είναι οι λεγόμενοι αντιεμβολιαστές. Είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μία άρνηση απέναντι σε οποιοδήποτε εμβόλιο. Δεν θέλουν να εμβολιάσουν και τα παιδιά τους κι αν το κάνουν, το κάνουν πιεζόμενοι, έχουν έναν αρνητισμό στη φιλοσοφία των εμβολίων, η οποία είναι κορυφαία κατάκτηση, δυστυχώς με τον covid τα εμβόλια έχουν γίνει εργαλείο αποτροπής, ενώ τα εμβόλια ως έννοια είναι μια κορυφαία κατάκτηση. Αυτοί, οι αντιεμβολιαστές ήταν πάντα ένα μικρό ποσοστό. Από κει και πέρα, σαφώς και δικαιολογώ ότι κάποιοι έχουν αμφιβολίες και σ’ αυτό έχουν συμβάλει οι αρχές. Όταν οι αρχές στην αρχή, βαυκαλίζονταν για τα απόλυτα ασφαλή εμβόλια και επιστήμονες έλεγαν ότι προστατεύουν από τις θρομβώσεις, δηλαδή ότι έχουν και προληπτική δράση σε άλλα νοσήματα και μετά όλα αυτά καταρρίφθηκαν, σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, δημιουργήθηκαν προσδοκίες, οι οποίες ήταν φρούδες. Αυτό δημιούργησε ως αντίδραση μια υπερβολική φοβία. Κι εγώ πιστεύω ότι πολλοί έχουν υπερβολικές φοβίες, αλλά προφανώς και τα εμβόλια δεν είναι τέλεια, προφανώς και δεν είναι απόλυτα ασφαλή υπό την έννοια των μηδενικών επιπλοκών. Από κει και πέρα η επικοινωνία με τον τρόπο που εξελίχθηκε διόγκωσαν τους φόβους.
Όταν κάποιος ακούει γενικά για νούμερα στον πληθυσμό, όταν πηγαίνει να εμβολιαστεί δεν πηγαίνει με βάση ένα νούμερο ατόμων, πηγαίνει με βάση τι σκέφτεται εκείνος για τον προσωπικό του κίνδυνο. Πηγαίνουν με προσωπικό κριτήριο, οπότε είναι κατανοητό να υπάρχει φοβία. Το ζήτημα είναι πως το προσεγγίζεις. Δεν το προσεγγίζεις με εκβιασμούς και απειλές, διότι το μόνο που καταφέρνεις είναι μια ψυχολογική αντίδραση και η αντίδραση είναι πάντα αρνητική. Επίσης λάθος ήταν και σ’ αυτό έχουν υποπέσει και πολλοί δημοσιογράφοι το να τους εξυβρίζουν. Όταν λες κάποιον «ψεκασμένο ηλίθιο», πόσοι θα πειστούν για το θέμα; Προφανώς κανείς. Ερασιτεχνική προσέγγιση, που έκανε κακό και διόγκωσε την αμφισβήτηση.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον εμβολιασμό των παιδιών; Γιατί είχατε δηλώσει ότι δεν θα συμβουλεύατε υγιές παιδί να εμβολιαστεί.

Είχα πει εξ αρχής ότι καλώς έλαβαν άδεια τα εμβόλια για τα παιδιά, διότι υπάρχουν παιδιά με νοσήματα και με αναπνευστικά και νευρολογικά προβλήματα, για τα οποία είναι χρήσιμα τα εμβόλια και γι’ αυτό η γερμανική επιτροπή εμβολιασμού έχει πει ότι τα εμβόλια για τα παιδιά, θα αφορούν μόνο τα παιδιά με νοσήματα. Ο καθένας, με τον παιδίατρό του και φυσικά αποφασίζει ο γονέας, να αποφασίσει εάν θέλει να εμβολιάσει το παιδί του είτε έχει, είτε όχι είναι επιλογή του γονέα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση αυτό να αποτελέσει υποχρεωτικότητα έστω και δια των σχολείων, δηλαδή εκβιασμός για να ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά. Αυτό είναι εκβιασμός. Είναι απαράδεκτο, διότι γνωρίζουν ότι τα παιδιά έχουν ελαχιστότατο κίνδυνο από τον ιό και προφανώς έχουν ελαχιστότατο κίνδυνο από τα εμβόλια, υπαρκτό αλλά ελαχιστότατο, άρα η αναλογία οφέλους – βλάβης είναι διφορούμενη, είναι ένα ερωτηματικό στην καλύτερη των περιπτώσεων. Άρα ναι, θα πρέπει ο καθένας να μιλήσει με τον παιδίατρό του για τα παιδιά που έχουν προβλήματα, δεν θεωρώ ότι υπάρχει επιστημονικά σύσταση για παιδιά που δεν έχουν προβλήματα, αλλά ο κάθε γονέας σε συνεννόηση με τον παιδίατρό του θα αποφασίσει και για το υγιές παιδί, γιατί μπορεί να υπάρχει κάποιος ευπαθής στην οικογένεια, αν και ο ευπαθής πρέπει να εμβολιαστεί. Ο εμβολιασμός δεν αποτελεί οριστική λύση. Τα εμβόλια αυτά δεν προλαμβάνουν τη μόλυνση. Όταν δεν προλαμβάνουν τη μόλυνση, προφανώς ένας ανεμβολίαστος κινδυνεύει, αλλά και οι εμβολιασμένοι όσο περνάει ο καιρός, θα αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσουν, αυτοί που είχαν εμβολιαστεί στο πρώτο διάστημα. Το βλέπουμε κυρίως στο Ισραήλ όπου εμβολιάστηκε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού πάρα πολύ νωρίς. Εκτιμήσεις επιστημόνων -αναγράφηκαν στους Times- λένε ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο έχουν προστασία 16% έναντι της μόλυνσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.