Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης: Ο κορωνοϊός δεν είναι «φονικός ιός», είναι πολύ μεταδοτικός

Συνέντευξη του Καθηγητή Πνευμονολογίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Η βραδιά του Ερευνητή»

Με μεστή, εμπεριστατωμένη, ψύχραιμη και αληθινή γλώσσα, όπως κάνει πάντα, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μίλησε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Η Βραδιά του Ερευνητή”, στη σειρά βίντεο “Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ας συστηθούμε”, για την πανδημία του κορωνοϊού, τη σύνδεσή της με τη ρύπανση, αλλά και τα μηνύματα που θα πρέπει να λάβει η κοινωνία, για να προλάβει μία επόμενη πανδημία. Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως δεν πρόκειται για έναν «φονικό ιό», αλλά για έναν πολύ μεταδοτικό ιό και οι αυξημένες εισαγωγές νοσηλευόμενων στα Νοσοκομεία οφείλονται στην υψηλή μεταδοτικότητά του και όχι στην υψηλή θνητότητά του.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού και συνδέοντάς της με την έρευνα ανέφερε ότι « Τέτοιες πανδημίες λόγω μεταδοτικότητας εμφανίζονται κάθε 100 χρόνια. Έχουν αλλάξει πολλές γενιές από τότε και πολλά έχουν ξεχαστεί. Αυτός όμως που κάνει μία αναδρομή στην βιβλιογραφία, που είναι συστατικό της έρευνας θα δει ξανά κινήματα εναντίον της μάσκας, σενάρια συνωμοσίας, θα τα ξαναδεί όλα αυτά και στην πανδημία του 1918 , που ήταν η προηγούμενη πάρα πολύ μεγάλη πανδημία της ισπανικής γρίπης.
Οι διαπιστώσεις είναι ότι έγιναν βιαστικές έρευνες , ανακοινώθηκαν βιαστικά αποτελέσματα, παρέσυραν την ιατρική κοινότητα σε βιαστικές αποφάσεις, επιστημονικά περιοδικά δημοσίευσαν έρευνες χωρίς καμία κρίση, για να βγουν γρήγορα τα αποτελέσματά τους. Αυτή είναι μία αρνητική διαπίστωση.
Θετικές διαπιστώσεις είναι ότι οι άνθρωποι αξιοποίησαν περισσότερο την πληροφορική. Βέβαια αυτό έχει και μια αρνητική οπτική γωνία, όπως το να κάνεις μαθήματα σε φοιτητές και να μην τους βλέπεις είναι μια αποτυχία».

Ο ίδιος μίλησε όμως και για τα διδάγματα που θα πρέπει η κοινωνία να λάβει από αυτή την πανδημία, επισημαίνοντας πως « Αυτό που πρέπει να μας διδάξει η πανδημία είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε, πάλι από την έρευνα, τις αιτίες που δημιουργούν την πανδημία. Οι πανδημίες ξεκινούν από πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Κίνα. Έτσι ξεκίνησαν και οι προηγούμενες πανδημίες και ο Sars, o Mers ξεκίνησαν πάλι από την Κίνα, ήταν βέβαια μικρότερης έκτασης πανδημίες. Οι πανδημίες αυξάνουν τα θύματά τους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και κυρίως έχουμε ατμοσφαιρική ρύπανση. Η περιοχή του Μιλάνου είναι από τις περιοχές που έχουν μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη. Για μένα το μήνυμα είναι πως θα κάνουμε τη ζωή μας πιο φυσική, πιο ανθρώπινη, οι άνθρωποι δεν θα ταλαιπωρούνται , δεν θα έχουμε μετανάστευση. Άρα αλλάζουμε τη ζωή μας, γλιτώνουμε τη μετανάστευση, σταματάμε τους πολέμους, ελέγχουμε τις βιομηχανίες να μην ρυπαίνουν, σταματάμε το κάπνισμα, οι καπνιστές παθαίνουν περισσότερο κορωνοϊό και το έχει δείξει η έρευνα. Αυτά είναι τα μηνύματα που πρέπει να πάρουμε για να προλάβουμε την επόμενη πανδημία».

Σε ότ αφορά την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή ζούμε την εκθετική αύξηση της πανδημίας, καθώς ο ιός κυκλοφόρησε για αρκετό καιρό στην κοινότητα, κι όταν κυκλοφορεί ο κόσμος χωρίς έλεγχο και μέτρα , ο ένας που πάσχει μπορεί να μολύνει έως και 2,5 άτομα, αυτά τα 2,5 άτομα μπορεί να μολύνουν άλλους 2,5 και πολλαπλασιάζονται.
«Πλέον αυτοί που έχουν μολυνθεί είναι πολλοί στην κοινότητα. Ξέρουμε ακόμη ότι υπάρχει μία μετάλλαξη που κάνει πολύ μεταδοτικό τον ιό. Πρέπει να διαγράψουμε από το λεξιλόγιό μας όρους που χρησιμοποιούνται από τους δημοσιογράφους όπως «φονικός ιός», «κόκκινος συναγερμός». Στην πραγματικότητα έχουμε πάρα πολλές μολύνσεις κι επειδή έχουμε αυτές τις μολύνσεις μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους θα περάσουν βαρύτερα τη νόσο στο σπίτι τους, μερικοί θα χρειαστούν Νοσοκομείο, άρα επειδή είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν μολυνθεί θα γεμίσουν τα Νοσοκομεία κι από αυτούς ένα πολύ μικρό ποσοστό, άνθρωποι κάποιας ηλικίας που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας, θα χρειαστούν να μπουν στις ΜΕΘ.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μεταδοτικότητας και όχι της μεγάλης θνητότητας. Δεν είναι ένας ιός που σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους, όπως νομίζουν πολλοί» .
Σχολιάζοντας την δική του παρουσία σ’ αυτή την ιστορική στιγμή και ιατρικά και κοινωνικά είπε πως πολλές φορές αισθάνεται χαρούμενος που ζει αυτή την εποχή, γιατί την έβλεπε μόνο στα βιβλία.
Τέλος, σε ότι αφορά τη μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων υπογράμμισε πως «Εφόσον εφαρμοστεί το αυστηρό απαγορευτικό, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μείωση μολύνσεων μετά από δέκα μέρες θα έχουμε μείωση των εισαγωγών και μείωση μετά από 20 ημέρες των θανάτων. Έχουμε δρόμο μπροστά μας για όσους έρθουν στο Νοσοκομείο να έχουν αυτή τη φροντίδα».

Τη συνέντευξη του Καθηγητή μπορείτε να τη δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.