«Κόπηκε» η Νεάπολη από τον κυκλικό κόμβο

Αγωνία επιχειρηματιών από μειωμένους τζίρους και λουκέτα

Πριν από ενάμιση μήνα περίπου ο Αχ. Μπέος εγκαινίαζε τον κυκλικό κόμβο στην συμβολή των οδών Αθηνών- Λαρίσης. Εκείνη ήταν και η μέρα που επίσημα η Νεάπολη “αποκόπηκε” από την πόλη. Η τσιμεντόστρωση στη νησίδα επί της Λαρίσης δημιούργησε το όριο, το χάσμα που διαχωρίζει την πόλη από την συνοικία. Επαγγελματίες της περιοχής βλέπουν εδώ και μερικούς μήνες μεγάλη πτώση του τζίρου τους και ένα αβέβαιο μέλλον. Η πτώση σε κάποιους επαγγελματίες είναι τόσο μεγάλη που το λουκέτο είναι προ των πυλών.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το magnesianews.gr βρέθηκε στην οδό Νεαπόλεως νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Η εικόνα της περιοχής προβληματική, μιας και πριν από λίγους μήνες η εν λόγω οδός έσφυζε από ζωή και κίνηση. Πλέον, η κίνηση έχει μειωθεί στο ελάχιστο με τους επαγγελματίες να αντικρίζουν τα καταστήματά τους και τα ταμεία τους και να βλέπουν κάθετη πτώση.

Η τσιμεντόστρωση της νησίδας στη Λαρίσης, έδωσε τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις της Νεαπόλεως

Βικτώρια Μακροπούλου: Η πτώση στον τζίρο είναι καταστροφική

Η κ. Μακροπούλου διατηρεί περίπτερο επί της οδού Νεαπόλεως. Η δημιουργία του κόμβου και το κλείσιμο της οδού στο ύψος της Λαρίσης αποτέλεσε την χαριστική βολή σε μια ήδη επιβαρυμένη, λόγω της πανδημίας, κατάσταση. Η πτώση στον τζίρο είναι καταστροφική, με την ίδια να κρατάει με νύχια και με δόντια την επιχείρησή της για να βγει το καλοκαίρι, με το λουκέτο όμως, όπως σημείωσε να είναι μία υπαρκτή προοπτική.

Καταστροφική χαρακτήρισε την πτώση τζίρου η κ. Μακροπούλου

“Όλη εκείνη η κίνηση που έρχονταν από τη Ν. Ιωνία και από τους Αγίους Αναργύρους και γενικά από τα ανατολικά της πόλης και ήταν πολλοί εκείνοι που προτιμούσαν να περνούν από τη Νεαπόλεως, έναν κεντρικό δρόμο χωρίς φανάρια, αφενός για να μεταφερθούν σε σημεία της Νεάπολης αφετέρου για να αποφύγουν τα φανάρια και την πολλή κίνηση της Αθηνών για να μετακινηθούν προς τις Αλυκές ή έξω από τον Βόλο, όλοι αυτοί έπαψαν να περνούν από εδώ. Αντίστοιχα όλοι εκείνοι που περνούσαν για να βρεθούν στον Βόλο ή για να πάνε προς τη βιομηχανική περιοχή. Έχοντας μιλήσει με κόσμο που ανέφεραν πως προκειμένου να αποφύγουν έναν κόμβο, προτιμούν μια διαδρομή περιφερειακή. Συνεπώς όλη αυτή η κίνηση, χάθηκε.

Καταλαβαίνουμε, ότι επειδή εγώ έχω περίπτερο κανένας δεν θα χαλάσει τη διαδρομή του για να σταματήσει σε περίπτερο τη στιγμή που τα είδη περιπτέρου τα βρίσκουν ακόμη και στους φούρνους. Από την άλλη, το άλλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι  με τους ανθρώπους οι οποίοι πεζή ή με ποδήλατα ήθελαν να διασχίσουν τον δρόμο και τώρα πια δεν μπορούν, γιατί η ταχύτητα έχει αυξηθεί μετά τους κόμβους.

Πρωί στην οδό Νεαπόλεως και η κίνηση είναι μηδαμινή

Η πτώση στον τζίρο είναι καταστροφική. Ήδη ήταν μεγάλη από  τη στιγμή που ξεκινήσανε τα προβλήματα με τον covid, αλλά τώρα είναι καταστροφική. Θεώρησα ότι έπρεπε να κρατήσω το περίπτερο για να περάσει το καλοκαίρι, μέχρι το φθινόπωρο, όσο ακόμη μπορώ. Εκείνο που είχα σκεφτεί είναι να το αφήσω λίγο μήπως ο κόσμος συνηθίσει τις διαδρομές ή βρει άλλους τρόπους, όμως και οι άλλοι τρόποι είναι εντελώς επικίνδυνοι. Το άνοιγμα της νησίδας πιο πάνω δημιουργεί το αδιαχώρητο, ενώ υπάρχουν και οι αναστροφές. Το κλείσιμο της νησίδας στη Λαρίσης έχει αποκόψει μια ολόκληρη περιοχή. Για τους οδηγούς είναι κάτι πολύ καλό, αλλά είναι δίκοπο μαχαίρι. Ο δρόμος μας είναι νεκρός. Είναι ωραίο να δουλεύεις και να ακούς τα πουλάκια να κελαηδάνε, αλλά όταν αυτό γίνεται μόνιμο, υπάρχει πρόβλημα”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Μακροπούλου.

 

“Θα πέσουν  λουκέτα”

Η κ. Λίτσα εργάζεται στο καφενείο-ουζερί επί της Νεαπόλεως και εδώ και λίγο χρονικό διάστημα, από τότε που έγινε ο κόμβος κι έπειτα βλέπει ότι ο τζίρος του μαγαζιού έχει μειωθεί δραματικά, φτάνοντας το 50%.

Πάνω από 50% η πτώση τζίρου στο καφενείο-ουζερί της περιοχής

Έχει μειωθεί η κίνηση, ο τζίρος έχει πέσει 50% σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση και ο κόμβος είναι η αιτία. Θεωρώ ότι δεν έκαναν καλό.  Οι πελάτες λένε ότι δεν θέλουν να κάνουν κύκλο. Όποιος θέλει έρχεται βέβαια, όμως άνθρωποι που θέλουν να πεταχτούν για έναν καφέ ή για ένα τσίπουρο δεν έρχονται πια. Η κατάσταση δεν πρόκειται να διορθωθεί στο μέλλον. Θα πέσουν λουκέτα. Όλοι οι επαγγελματίες έχουν πρόβλημα“, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 

Ματούλα Μιχαηλίδου: Τουλάχιστον 20% η πτώση τζίρου- Με πολύ προσωπική δουλειά ανταπεξερχόμαστε

Η κ. Ματούλα Μιχαηλίδου είναι ιδιοκτήτρια αρτοποιείου- ζαχαροπλαστείου και πάνω από 40 χρόνια στη δουλειά. Η επιχείρηση της οικογένειάς της βρίσκεται επί της οδού Νεαπόλεως με την ίδια να σημειώνει πως η περιοχή είναι πολλή κίνηση και  περνούσαν πολλά και μεγάλα αυτοκίνητα, για να έχουν πιο γρήγορη πρόσβαση.

“Καταλάβαμε τουλάχιστον 10-20% πτώση της δουλειάς και από τη ροή των αυτοκινήτων”, είπε η κ. Μιχαηλίδου, αναφορικά με τις συνέπειες που επέφερε στην περιοχή ο κυκλικός κόμβος. “Οι πελάτες από Ν. Ιωνία ή εκείνοι που ήθελαν να πάρουν μία τυρόπιτα στο χέρι για να πάνε γρήγορα στη δουλειά τους, δεν κάνουν τον κύκλο. Θα σταματήσουν στον πρώτο φούρνο που θα βρουν μπροστά τους”, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου.

Από 10% έως 20% υπολογίζει την πτώση τζίρου η κ. Ματούλα Μιχαηλίδου

Η ίδια συμπλήρωσε ότι “Αυτοί που ξέρουν θα έρθουν, αλλά χάνουμε από την κίνηση. Σίγουρα έγινε κάτι καλό για την πόλη, ένας πανέμορφος κόμβος, αλλά η πτώση είναι αισθητή. Θέλω να πιστεύω ότι εάν χάσαμε ένα 20%, μέσα σε ένα τρίμηνο,  όταν θα ανοίξουν και τα σχολεία,  κάπως θα βελτιωθεί η κατάσταση, όμως δεν θα ανακτήσουμε τη δουλειά που είχαμε. Υποβαθμίστηκε η περιοχή μας. Απομονώθηκε. Το πρωί επικρατεί ηρεμία. Υπάρχουν πολλοί άνεργοι, τα σχολεία είναι κλειστά, έγινε και ο κόμβος και το πρόβλημα είναι μεγάλο πλέον. Ελπίζω να μάθουν να έρχονται από άλλους δρόμους, αν και νομίζω ότι αυτοί που έρχονται από Ν. Ιωνία δεν θα ξανάρθουν. Μας έχει κόψει. Αυτός που θα πάει να χτυπήσει κάρτα στη δουλειά του και βιάζεται δεν θα κάνει κύκλους. Ηθελημένα ή άθελα υποβάθμισαν την περιοχή. Έπρεπε αυτό να είχε συζητηθεί“, υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου, η οποία ανέφερε ότι “με πολύ προσωπική δουλειά προσπαθούμε να κρατήσουμε τις δουλειές μας. Ούτε για υπάλληλο δεν αντέχουμε. Η επιχείρησή μας ζούσε τόσους μήνες λόγω των lockdown από το πρατήριο, τώρα βλέπουμε κι εδώ μείωση, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα”.

Παρόμοιες είναι και οι γνώμες κι άλλες επαγγελματιών και εργαζόμενων στην περιοχή. Εκείνο που τόνιζαν είναι πως η περιοχή τους έσφυζε από ζωή, από κίνηση, από ανθρώπους που περνούσαν, έβλεπαν τα καταστήματα και έκαναν αγορές. Τώρα η κατάσταση είναι τραγική κι αυτό φαίνεται από το γεγονός πως ο δρόμος το πρωί είναι έρημος πια. “Πολύ φοβάμαι πως ο κόσμος θα συνηθίσει το επόμενο διάστημα και θα παρακάμπτει τη Νεαπόλεως, καθώς δεν θα θέλει να κάνει κύκλους και να βρει άλλους δρόμους για να εξυπηρετηθεί”, ανέφερε εργαζόμενος της περιοχής.

Ο κυκλικός κόμβος αποτέλεσε ακόμη ένα αγκάθι στην επιβίωση των επαγγελματιών της περιοχής

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.