Κοροβίνης: Ο Μίκης Θεοδωράκης σε καταδικάζει να είσαι ερωτευμένος με την προσωπικότητά του

«Κουβαλούσε στα φτερά του όλη τη ρωμιοσύνη», αναφέρει ο γνωστός συγγραφέας και στιχουργός

Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που επηρέασε και ενέπνευσε ο Μίκης Θεοδωράκης με το τεράστιο έργο του, ένα έργο για το οποίο έγιναν πολλά αφιερώματα. Με αυτόν τον τρόπο  επηρεάστηκε και εμπνεύστηκε ο Θωμάς Κοροβίνης, φιλόλογος, γνωστός συγγραφέας και στιχουργός, που διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με την περιοχή μας, και που μέσα στο πολυθέαμα λόγου, μουσικής και χορού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει τη δική του παρουσία. «Ο Μίκης είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ρωμιοσύνης», αναφέρει ο Θωμάς Κοροβίνης. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, εκθέτει την άποψή του και προτρέπει όλους μας ο Μίκης Θεοδωράκης να αποτελέσει πρότυπο ζωής.

Στην εκδήλωση «Άνεμος Λευτεριάς», ένα αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και το οποίο παρουσιάζεται σε διάφορες περιοχές, έχει με τον δικό του τρόπο αναφορά και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη…

Ναι! Όταν κάνουμε ένα αφιέρωμα που περνάει τον χωροχρόνο, το φάσμα της ελληνικότητας μέσα στο χρόνο και μέσα στην ιστορία, δεν μπορούμε να αποφύγουμε να βάλουμε τον Μίκη. Αυτό που κάνουμε με την εκδήλωση του 1821, δεν περιορίζεται μόνο στο Δημοτικό τραγούδι ή στα τραγούδια που γράφτηκαν για τους αγωνιστές της λευτεριάς. Επομένως, εντάξαμε τραγούδια του Μίκη, και μάλιστα, τα «Ηφαίστεια» του Ανδρέα Κάλβου, το οποίο είναι μελοποιημένο στα «Τραγούδια του Αγώνα» του Μίκη Θεοδωράκη, και το οποίο στην παράσταση το τραγουδάω ακαπέλα. Επειδή θα συνεχιστούν αυτές οι εκδηλώσεις θα προσθέσουμε κι άλλα. Είναι ένα θέμα που έχει και εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Αυτό εκφράζει και ο Μίκης. Αν πάρουμε την «Αγία Τριάδα» των μεγάλων ποιητών μας, τον Ρίτσο, τον Ελύτη και τον Σεφέρη, ο καθένας με την δική του κοσμοθεωρία, είχαν επίκεντρο την ευρύτερη ρωμιοσύνη και όχι την στενή ελληνικότητα, όπως την πραγματεύονται σήμερα οι πολιτικοί και οι εθνοκεντρικοί φιλόσοφοι. Η ρωμιοσύνη είναι ως ιδέα και ως ελληνικότητα στα πέρατα του κόσμου, είναι μια ευρύτερη έννοια που αφορά το σύνολο του επιστητού πάνω στον ανθρώπινο πολιτισμό, αν και είναι πολύ επηρεασμένη από το ’21.  Ο Μίκης είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ρωμιοσύνης και ίσως είναι και ο πιο δημοφιλής σε σχέση με τους άλλους. Κουβαλούσε στα φτερά του όλη τη ρωμιοσύνη. Το κράτος δυστυχώς, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αντίστοιχα την ποιότητα της παράδοσής μας, τα φώτα του πολιτισμού που δόθηκαν μέσω των αρχαίων φιλοσόφων και τραγικών. Σε αυτό το κομμάτι έρχεται ο Μίκης, να ψάξει δηλαδή την ταυτότητα και να την εξυψώσει, και να πει «Έλληνες να είστε περήφανοι  γι’ αυτό που έχετε». Είναι ένας «υπεράνθρωπος» και ένα φαινόμενο ανθρώπου, που δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο, όσον αφορά στον ελληνισμό.  Οι αγώνες που πρέσβευε και ο ίδιος με την στάση του, με τα μαρτύριά του, αλλά και με την γνώση του και το καταπληκτικό του έργο  εκφράζουν την επιτομή της ρωμιοσύνης στα πέρατα του κόσμου.

Άρα, δεν θεωρείται τυχαίο τον χαρακτηρισμό που του δόθηκε ως «πνευματικός πατέρας»;

Ναι, χαρακτηρίστηκε, αλλά μας ανάγκασε κιόλας να τον χαρακτηρίσουμε έτσι. Όλοι όσοι ψάχναμε να βρούμε τι είμαστε και στραφήκαμε σε διάφορα αριστερά κινήματα, βοηθηθήκαμε μέσα από τα τραγούδια του Μίκη. Μιλώντας για την προσωπική μου πορεία, στράφηκα προς την αριστερά μέσα από τα τραγούδια του Μίκη. Μας έδωσε μηνύματα Δημοκρατίας και  αντιπερισπασμού της εξουσίας. Επειδή είχαμε τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Σωτηρίας Μπέλλου και τα 90 του Στέλιου Καζαντζίδη, μαζί με τον Ξυλούρη και τον Μπιθικώτση, θέλω να αναφέρω ότι όλοι αυτοί κουβαλούσαν έναν ολόκληρο λαό στην πλάτη τους. Ο Μπιθικώτσης μάλιστα, τραγουδώντας το «Άξιον Εστί» του Μίκη περνάει την υψηλή ποιότητα της ποίησης, ακόμα και στους πιο αγράμματους ανθρώπους. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο γίγας του πνεύματος και της λαϊκής πάλης, με όλα του τα τρωτά σημεία, τα οποία δεν μπορώ να μην τα δικαιολογήσω. Έχει ένα γιγαντιαίο μέγεθος στο πνεύμα και στην τέχνη. Υπηρετούσε ένα όραμα που δεν σταματάει λεπτό να μας περιέχει όλους για να πάμε ένα βήμα παρακάτω.

Είχε και αυτό το εκπληκτικό, ότι ακόμα κι αν διαφωνούσες με την άποψή του και με την τακτική του, εξακολουθούσες να τον αγαπάς και να τον πιστεύεις

Σε καταδικάζει να είσαι ερωτευμένος με την προσωπικότητά του. Η γοητεία της προσωπικότητας του Μίκη είναι ακαταμάχητη και δεν είναι συγκρίσιμη με κάποια άλλη.

Θα μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να αξιοποιήσουμε την πνευματική κληρονομιά που μας άφησε;

Να δουλέψουμε όλοι μαζί και ο καθένας στο πόστο του. Να μην φοβόμαστε να δουλέψουμε, παρότι είναι δύσκολα τα χρόνια που περνάμε. Είμαστε άλλωστε χρεωμένοι σαν κράτος, έχουμε την πανδημία, έχουμε και μια ψυχολογική υστέρηση, αλλά πρέπει να κρατήσουμε αυτή την παράδοση και να μην χάσουμε την καλώς εννοούμενη ελληνικότητα και τα στοιχεία της ταυτότητάς μας, τα οποία εκπίπτουν διαρκώς. Μιλάω για την γλώσσα και τα ελληνικά που χρησιμοποιούνται στον δημόσιο λόγο από τους πολιτικούς, αλλά και τους δημοσιογράφους. Ας μην φτάσουμε να είμαστε ξένοι στην ίδια μας την πατρίδα. Ας έχουμε σαν πρότυπο λοιπόν τον Μίκη Θεοδωράκη κι ας δούμε το έργο του που μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν σταμάτησε, αν και τα τελευταία χρόνια ήταν κατάκοιτος. Ας είναι ένα πρότυπο εργατικότητας και υψίστης δημιουργικότητας, καθώς στη ζωή του πάλεψε αγόγγυστα.

 

Πηγή φωτογραφίας: lifo.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.