Κορύφωση του κορωνοϊού λόγω χαλαρότητας σε εμβολιασμούς, αλλά και μέτρα προστασίας

Όπως ανέφερε ο Απ. Βανταράκης, καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής στην Πάτρα

Είμαστε στο αποκορύφωμα της περιόδου, όπου τα αναπνευστικά νοσήματα συνολικά αυξάνονται και ο κορωνοϊός είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί, όσον αφορά τη νοσηρότητα και την παρουσία κρουσμάτων, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο  Απόστολος Βανταράκης, καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.

Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι μέλος του Δικτύου των Λυμάτων, όπως και το Πανεπιστήμιο Θεσσσαλίας και βλέπουν τις τελευταίες εβδομάδες τους δείκτες των λυμάτων να είναι σταθεροί.

«Είχαμε αυξημένο αριθμό θανάτων την προηγούμενη εβδομάδα»

Ο καθηγητής τόνισε ότι είχαμε αυξημένο αριθμό θανάτων την προηγούμενη εβδομάδα, που δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μια χαλαρότητα και μια κούραση του κόσμου στο ζήτημα των εμβολιασμών και της προστασίας γενικότερα.

Επίσης τόνισε, ότι είναι ζήτημα που δημιουργεί δυσκολία ο τρόπος του εμβολιασμού για τον Covid σε σχέση με τον εμβολιασμό για τη γρίπη. Για τον Covid κάποιος πρέπει να πάει να γράψει συνταγή και μετά να εμβολιαστεί, ενώ για τη γρίπη πάει στο φαρμακείο κατευθείαν, κάτι που κάνει τους περισσότερους να μην πηγαίνουν να εμβολιαστούν.

«Η μείωση του προστατευτικού στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, είναι γεγονός, υπάρχει χαλάρωση και όλα συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε ο καθηγητής Υγιεινής.

«Να σηκωθεί στην ενημέρωση το ζήτημα της προστασίας»

Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να «σηκωθεί» στην ενημέρωση, ξανά, το ζήτημα της προστασίας, χωρίς την υποχρεωτικότητα, που δεν μπορεί να λειτουργήσει πια και τη συνεχή ενημέρωση του πληθυσμού για τον εμβολιασμό και τις προστατευτικές δράσεις που πρέπει να έχουν οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού κατά κύριο λόγο.

Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη, αν και δεν θα αλλάξει η κατάσταση αυτή φέτος, του χρόνου πρέπει να σκεφτεί η Πολιτεία ότι με κάποιο πιο απλό τρόπο, πρέπει να οδηγούνται στον εμβολιασμό, ειδικά οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

Δυσχέρεια υπάρχει και με τα αντιϊικά φάρμακα

Ακόμη είπε, ότι δυσχέρεια υπάρχει και με τα αντιϊικά φάρμακα, κάτι όμως που έχει να κάνει με το κατασκευαστικό τους, που χρειάζονται -70 °C για να συντηρηθούν και όλα αυτά, είναι ένας λόγος που μπορεί να δημιουργούν προβλήματα, όσον αφορά την παρουσία του κορωνοϊού.

Εκτίμησε δε ότι η αύξηση των κρουσμάτων, ανάλογα με τον καιρό μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, θα είναι δεδομένη και το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος πρέπει να αυτοπροστατευτεί, να αερίζει τους χώρους και ταυτόχρονα να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

Επιτήρηση πρέπει να γίνεται στα λύματα

Ο κ. Βανταράκης είπε ότι επιτήρηση πρέπει να γίνεται στα λύματα, που είχαν δείξει την  αύξηση των κρουσμάτων, ενώ το κράτος πρέπει να πιέσει με ενημερωτικές καμπάνιες, ώστε να γίνει συνείδηση του κόσμου η προστασία. Επίσης ενόψει της έναρξης των σχολείων και για αποτροπή μετάδοσης κρουσμάτων, είπε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να δικαιολογηθούν οι απουσίες των παιδιών με συμπτώματα από τα μαθήματα και η στήριξη των γονέων για να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η αύξηση του RSV και του ιού της γρίπης είναι συνηθισμένη γι’ αυτή την εποχή, ο κόσμος γενικά είναι χαλαρός στο θέμα του εμβολιασμού και αυτά είναι τα αποτελέσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.