Λίνα Μενδώνη: Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 θα ολοκληρωθεί το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού σε μνημεία της Μαγνησίας

Στο Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών βρέθηκε χθες η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες, να ενημερωθεί για τυχόν προβλήματα και καθυστερήσεις αλλά και να συνομιλήσει απευθείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Υπουργός ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι εργασίες ώστε να υπάρχει η ασφάλεια ότι θα ολοκληρωθεί η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου εντός του χρονοδιαγράμματος.

 

 

Ανακοίνωσε δε πως στο έργο δεν υπάρχουν καθυστερήσεις και πως τον Σεπτέμβριο του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες, ώστε από τον επόμενο χρόνο να είναι επισκέψιμο όχι όμως με την έννοια του πλήθους κόσμου, αλλά θα μπορεί να δέχεται ομάδες επισκεπτών με συγκεκριμένη ροή.

Χωρίς καθυστέρηση και στην ώρα που είχε ανακοινωθεί βρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού νωρίς σήμερα το μεσημέρι στο Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών. Εκεί την υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη, η Υφ. Παιδείας κ. Μακρή, οι Βουλευτές κ.κ. Λιούπης και Μαραβέγιας, ο Γεν. γραμματέας κ. Τριαντόπουλος, η αντιδήμαρχος κ. Μποντού- Τοκαλή, αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες όπως η κ. Ανθή Μπάτζιου, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και η υποδιευθύντρια της Εφορείας. Την Υπουργό όμως καλωσόρισαν και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικροθηβών  κ. Σταφυλοπάτης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φθιώτιδες Θήβες κ. Αγαθή Τιμπλαλέξη και τα υπόλοιπα μέλη.

Η Υπουργός ενημερώθηκε από τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την πορεία των εργασιών, για τις μελέτες και το έργο, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. Μάλιστα η κ. Μενδώνη πίεσε τους υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να κινήσουν γρήγορα τις διαδικασίες, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση και την επίσκεψή της στον αρχαιολογικό χώρο η Υπουργός σε δηλώσεις της τόνισε πως δεν υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις που να κρατούν πίσω το έργο, υπογραμμίζοντας πως σημασία έχει να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα.

” Το έργο αυτό όταν εντάχθηκε το Δεκέμβριο του 2019 είχε ορίζοντα περάτωσης ο Σεπτέμβριο τους 2023. Στα έργα που εκτελούνται επί μνημείων και εντός αρχαιολογικών χώρων, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ίδια τα μνημεία είναι αυτά τα οποία καθορίζουν και τους χρόνους παρέμβασής τους. Αυτό είναι μία από τις βασικές αρχές εκτέλεσης αρχαιολογικών έργων είτε σε μνημεία μεμονωμένα είτε σε αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό που εμένα με ενδιαφέρει είναι να είμαστε απόλυτα συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα και αν είναι δυνατόν να έχουμε τελειώσει το φυσικό αντικείμενο λίγο πριν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με αυτήν την έννοια αυτό εφαρμόζω διαχρονικά. Προτιμώ να περιοδεύουμε εμείς από την Αθήνα, με τα στελέχη των κεντρικών υπηρεσιών στην περιφέρεια, να είμαστε κοντά στις υπηρεσίες μας που εκτελούν τα έργα αυτά, προκειμένου να υπάρχει ένας συντονισμός επί του έργου κι να δίνουμε συγκεκριμένες λύσεις και οδηγίες”, υπογράμμισε η Υπουργός.

Αναφορικά με την πορεία του έργου, η κ. Μενδώνη σημείωσε πως στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να έχει τελειώσει μία προδιαδικασία εγκρίσεων με την κεντρική υπηρεσία, καθώς ο στόχος είναι εντός του Οκτωβρίου του 2021 να έχουν κατατεθεί οι μελέτες,  οι οποίες έχουν ξεκινήσει και εκπονούνται,   προκειμένου να τύχουν της κατά νόμον γνωμοδοτήσεως  του Κ.Α.Σ. ώστε αμέσως μετά να έχει ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Αυτό σημαίνει, συνέχισε η Υπουργός,  ότι η Εφορία Αρχαιοτήτων θα έχει μπροστά της όλο το 2022 και εννιά μήνες από το 2023, προκειμένου  να απορροφηθεί το οποιοδήποτε απρόοπτο προκύψει κατά τη διάρκεια των εργασιών.

“Το έργο προχωρεί και ζήτησα να εντατικοποιηθεί, ώστε μέχρι Σεπτέμβριο 2023 να έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο, ώστε σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουμε κάνει με τον Περιφερειάρχη να το εντάξουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2024-2027”, είπε η Υπουργός ενώ απάντησε πως το 2024 ο χώρος θα μπορεί να είναι επισκέψιμος όχι με την έννοια του πλήθους του κόσμου, όμως θα μπορεί να δέχεται ομάδες επισκεπτών με συγκεκριμένη ροή.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συλλόγου Μικροθηβών κ. Σταφυλοπάτης  και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Αγαθή Τιμπλαλέξη προσέφεραν  τιμητική πλακέτα στην Υπουργό και την ευχαρίστησε τόσο για την επίσκεψή της, όσο και για τη δράση το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου.

Κώστας Αγοραστός: Γίνονται εργασίες σε 32 μνημεία της Θεσσαλίας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός ξεκαθάρισε  πως δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στο έργο. Ανέφερε ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε με 150.000 ευρώ τις προμελέτες και το Υπουργείο με επικεφαλής την Υπουργό περιοδεύει στα έργα ώστε να δώσει λύσεις σε κάποια προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών.  Ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως γίνονται εργασίες σε 32 μνημεία στη Θεσσαλία, στα οποία απασχολούνται πολλοί άνθρωποι και ανέφερε πως το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών εργάζονται 15 άτομα.

“Με την Υπουργό κάναμε συνάντηση μόλις ανέλαβε, ολοκληρώθηκαν οι προμελέτες, εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και οι κατά τόπους υπηρεσίες πήγαν άμεσα. Ηδη βρίσκονται σε διαδικασία εκπόνησης οι απαιτούμενες μελέτες που χρειάζονται στην πορεία του έργου. Έχει εξασφαλισμένους πόρους 2 εκ. ευρώ και υπάρχει μία καλή συνεργασία. Έγινε μία έκρηξη έργων πολιτισμού σε όλη τη Θεσσαλία, το Διμήνι, εδώ, όλα τα μνημεία των εκκλησιών στο Πήλιο και στην υπόλοιπη Θεσσαλία και στις Σποράδες. Υπάρχει στρατηγική στόχευση για τον πολιτισμό γιατί για μας είναι αναπτυξιακό και οικονομικό εργαλείο και θέλουμε να αποδώσουμε τα έργα αυτά στην κοινωνία γιατί έτσι τα προφυλάσσουμε και τα αναδεικνύουμε και δημιουργούμε και την προστιθέμενη αξία του πολιτισμού. Γιατί ο πολιτισμός δεν είναι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη”, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης ο οποίος ευχαρίστησε την Υπουργό, το επιτελείο της και την Κυβέρνηση για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους.

Περιοδεία σε Αγχίαλο και Βελεστίνο

Μέσα στο πρόγραμμα της Υπουργό ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αγχιάλου και στο Βελεστίνο, ενώ το Σάββατο θα επισκεφθεί τις Μονές Αγ. Λαυρεντίου- Αγ. Μαρίνας και Αγ. Γεωργίου.

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους χώρους που θα επισκεφθεί εντός της ημέρας, σημειώνοντας πως ο αρχαιολογικός χώρος Αγχιάλου  είναι ένας μείζον αρχαιολογικός χώρος που είναι απόλυτα συνυφασμένος με την Βυζαντινή περίοδο της ιστορίας ολόκληρης της τότε επικράτειας.

“Θα πάμε και στο Βελεστίνο γιατί έχουμε ξεκινήσει μία συζήτηση με το δήμαρχο για το κατά πόσο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το συγκρότημα των νερόμυλων. Αν είναι τα πράγματα έτσι όπως μου τα έχουν μεταφέρει, θεωρώ ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και να γίνει πραγματικά ένα σημαντικό πολιτιστικό και περιβαλλοντικό έργο”.

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε και στον γενικότερο στόχο του Υπουργείου για την επόμενη η μέρα λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Έχουμε τα επόμενα χρόνια τρία χρηματοδοτικά εργαλεία. Έχουμε το τρέχον ΕΣΠΑ μέχρι το 2023, το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι 2025 και την επόμενη προγραμματική περίοδο που θα πάει μέχρι το 2027 ή και 2028 ενδεχομένως. Είναι πάρα πολλοί οι πόροι και μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν την Ελλάδα. Και αυτή είναι η τεράστια επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Εδώ οφείλουμε όλοι να δούμε πως  θα διαχειριστούμε τους πόρους αυτούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να αποδώσουν τα μέγιστα στην Ελλάδα, στην εθνική οικονομία, στις επί μέρους Περιφέρειες και τις τοπικές οικονομίες”.

Τέλος, αναφερόμενη στην κίνηση του Αχ. Μπέου να “θάψει” τις ιστορικές γραμμές του Μουτζούρη, που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, και να τοποθετήσει λουλούδια η Υπουργός δήλωσε στο magnesianews.gr πως ” Νομίζω ότι αυτό το αντιμετώπισε η αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων και θεωρώ ότι έχει κλείσει”, με την αρμόδια Υπηρεσία να έχει βάλει στοπ στις εργασίες για την προστασία του πολιτιστικού μνημείου.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.