Με λουλούδια και κεριά θρήνησαν τα θύματα του δυστυχήματος στον Βόλο (φωτογραφίες)

Παράσταση διαμαρτυρίας Πανεπιστημιακών, μελών της ΑΔΕΔΥ, του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. στον ΟΣΕ Βόλου

Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου συγκεντρώθηκαν σήμερα, ακαδημαϊκοί, εργαστηριακό, τεχνολογικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μαζί με εργαζόμενους του ΟΣΕ, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών του κόμματος και άλλων κομμάτων, πλήθος κόσμου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας για συμμετοχή σε παράσταση διαμαρτυρίας με ένα λουλούδι και ένα κερί για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Απ΄τους διοργανωτές, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης έκανε λόγο για μια συμβολική συνάντηση σήμερα το βράδυ στον μαύρο φόντο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου, μια μέρα που κανένας δεν πρέπει να μιλάει. Λέμε ότι δεν υπάρχουν λόγια για τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, δεν υπάρχουν λόγια γι’ αυτά τα παιδιά που με όνειρα ξεκίνησαν ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή και δεν υπάρχει γιατί.
Σκύβουμε τα κεφάλια και λέμε θερμά συλλυπητήρια σε όλους αυτούς που σήμερα θρηνούν σε όλη την Ελλάδα.
Ως εργαζόμενοι είναι πολλές φορές που φωνάζουμε, όπως και συνάδελφοί μας εδώ και χρόνια στον ΟΣΕ, ότι όλο αυτό το πλαίσιο λειτουργίας ήταν επικίνδυνο για τις ζωές των ανθρώπων και βγήκαν αληθινοί. Επιτέλους, φτάνει πια, δεν μπορούμε να θρηνούμε θύματα για να έρθουν εκείνες οι κινήσεις που χρειάζονται για να λειτουργήσει καλά αυτή η χώρα, τόνισε η πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Απ΄τους διοργανωτές επίσης, η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Π.Θ. Βανέσα Κατσαρδή ανέφερε ότι οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι είναι συγκλονισμένοι από αυτό το τραγικό συμβάν του περιέχει μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, κυρίως τους φοιτητές.
«Είμαστε συγκλονισμένοι συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας που θα δουν άδεια τα έδρανα, άδεια τα εργαστήρια τους, από ανθρώπους με τους οποίους έχουν συναναστραφεί. Είμαστε με τους φοιτητές μας που μπορεί να νιώθουν χαμένοι όλες αυτές τις μέρες με την αγωνία έφτασαν ή δεν έφτασαν οι φίλοι τους στα σπίτια τους ή στα φοιτητικά τους σπίτια», τόνισε.

Η πρόεδρος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νέα για κάποιον φοιτητή ή φοιτήτρια του Π.Θ., εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρχουν νέα μέχρι το τέλος, παρόλα αυτά δεν έχει σημασία καθώς οι φοιτητές είναι όλοι παιδιά τους.
Οι ακαδημαϊκοί θέλουν να διαμαρτυρηθούν γιατί τα παιδιά πρέπει να είναι στις αίθουσες των Πανεπιστημίων να φτάνουν στα σπίτια τους και εν πρέπει να τρέμουν πως θα φτάσουν.

Η κα Κατσαρδή είπε ότι το Π.Θ από την πρώτη στιγμή, τα συνδικαλιστικά όργανα, οι διδάσκοντες, διοικητικοί, τεχνικοί και ερευνητές βρίσκονται στο πλευρό των θυμάτων και των τραυματιών, έδωσαν αίμα, κάλεσαν σε αιμοδοσίες και έχουν ανταποκριθεί, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή και τόνισε ότι η στάση όλων αποτελεί την φωτεινή εξαίρεση των μαύρων αυτών ημερών.

Ο Ιωάννης Μπαϊρακτάρης μηχανοδηγός και συνδικαλιστής στην Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών είπε ότι ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε για την πολιτική της κυβέρνησης στο κομμάτι της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών, γιατί ο συνδικαλιστικός φορέας είχε προβλέψει τα τεκταινόμενα και όλα αυτά έγιναν, ενώ η κυβέρνηση συνέχισε να αδιαφορεί. Μετά από προσφυγή των συνδικαλιστών στην ΕΕ στις 15 Φεβρουαρίου παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για έλλειμμα ασφάλειας στους Ελληνικούς σιδηροδρόμους.
Επίσης ανέφερε ότι οι σιδηροδρομικοί πενθούν, όπως πενθεί και όλη η Ελλάδα και ακόμη ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έκανε λόγο για απίστευτη τραγωδία, συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θανόντων, είπε ότι πολλά παιδιά δεν τα παρέλαβαν οι γονείς τους από τον σταθμό και δεν είναι καιρός για δηλώσεις ούτε για αναζήτηση ευθυνών.
«Τώρα είναι καιρός σιωπής, να αναρρώσουν γρήγορα οι τραυματίες, ώστε να μπορέσει να σωθεί ότι γίνεται να σωθεί», τόνισε και πρόσθεσε ότι αύριο πρέπει να αναδειχτούν τα πραγματικά αίτια και οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη πρώην υφυπουργός και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία, η θλίψη είναι τεράστια, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συγκεντρωθούμε σε μια σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή και δυστυχώς, η πλειοψηφία ήταν νέα παιδιά.
Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων μαζί με τους όλους τους άλλους Συλλόγους Εργαζομένων του ΠΘ (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών) στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει μεταξύ άλλων «Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που θρηνεί από χθες τα περισσότερα θύματα του τραγικού δυστυχήματος, ας στείλουμε στα αυτιά των ιθυνόντων το ακόλουθο μήνυμα: Όχι άλλες θυσίες ανθρώπων στο βωμό εταιρικών κερδών, κομματικών και μικροπολιτικών συμφερόντων! Διαλεύκανση σε βάθος των αιτιών της τραγωδίας και πλήρης απόδοση ευθυνών! Ούτε σκέψη για συγκάλυψη! Άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας μετακινήσεων για να μη θρηνήσουμε και νέα θύματα».


Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.