Μηδενική η τουριστική κίνηση στη Μαγνησία

Στο καθεστώς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή τα ξενοδοχεία

Μηδενική είναι η τουριστική κίνηση στη Μαγνησία, καθώς οι περιορισμοί απαγορεύουν τη μετακίνηση εκτός νομών και Περιφερειακών Ενοτήτων, με αποτέλεσμα ο Βόλος και το Πήλιο που άλλες χρονιές ήταν πόλος έλξης, φέτος να περάσει τις γιορτές «μοναχικά».
Ο Γιώργος Ζαφείρης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι ενώ άλλες χρονιές μιλούσε για νούμερα, φέτος δεν υπάρχουν, οπότε θα αναφερθεί σε προβλήματα που, ευτυχώς κάποια λύθηκαν, μετά τις προσπάθειες των ξενοδόχων.

«Παράταση στις ρυθμίσεις»

Όπως είπε, τα ξενοδοχεία που μένουν κλειστά, τουλάχιστον μπορούν να απολαμβάνουν των προνομίων των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, ενώ δόθηκε παράταση στις ρυθμίσεις και οι οφειλές μπορούν να πληρωθούν το 2021, διότι η κυβέρνηση κατάλαβε ότι από κλειστές επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκταμιευτούν χρήματα.
Φυσικά, παραμένουν τα προβλήματα με τον ΕΝΦΙΑ, με τον φόρο εισοδήματος, που πρέπει να πληρωθούν, αλλά τουλάχιστον πάνε οι ρυθμίσεις των δόσεων του Νοεμβρίου πιο πίσω όπως αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος και πάνε πιο πίσω οι ασφαλιστικές εισφορές, τόνισε ο κ. Ζαφείρης, που πρόσθεσε ότι πρόκειται για ανάσες προς την επιχειρηματικότητα.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων επισήμανε ότι παραμένει το πρόβλημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, διότι τα δάνεια τα πήραν μεγάλες επιχειρήσεις, τις επιστρεπτέες προκαταβολές κάποιοι τις πήραν και κάποιοι άλλοι όχι και οι ξενοδόχοι που «έβαλαν πλάτη» το καλοκαίρι, βρέθηκαν τώρα στα όρια της επιβίωσης, με το lock down. Προέβλεψε δε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και πριν το Πάσχα δεν προβλέπεται κάτι νεώτερο.

Οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων εξακολουθούν να είναι σε αναστολή και να προσπαθούν να επιβιώσουν με 535 €, που είναι ένα βοήθημα, σε συνδυασμό με αναστολή πληρωμής των οφειλών τους. Οι επιχειρηματίες, ανέφερε ο κ. Ζαφείρης, δεν έχουν κάτι τέτοιο, πήραν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, μια φορά και το κράτος καλύπτεται πίσω από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, παρόλο που η 4η επιστρεπτέα δεν κατανεμήθηκε δίκαια όπως έπρεπε και αναμένεται η 5η στις αρχές Ιανουαρίου, για να διορθωθούν τα λάθη του αλγόριθμου, ενώ αναμένεται η επιχορήγηση που θα είναι επιδότηση και όχι δανεισμός.

“Δεν ισχύουν πληρότητες για τριήμερα
που διακινεί ως πληροφορίες το «real estate»”

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπάρχει κίνηση και μεγάλες πληρότητες σε πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα Airbnb, ο κ. Ζαφείρης είπε ότι δεν έχει καταλάβει ακόμη πως θα μετακινηθούν και τόνισε ότι είναι μια πλαστή εικόνα που δημιουργείται σε βάρος των ξενοδοχείων. Όπως είπε τα ξενοδοχεία λειτουργούν με σοβαρότητα και δεν κάνουν κρατήσεις γνωρίζοντας ότι ο πελάτης τους δεν έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί και αναμένουν μετά τις 7 Ιανουαρίου, αν επιτραπούν οι μετακινήσεις, αν και οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται χαλάρωση για την εστίαση. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων είπε ότι απευθύνθηκε στον κ. Χαρδαλιά για το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι κρατήσεις γίνονται μέσω πλατφόρμας, την οποία το κράτος μπορεί να ελέγξει και είναι θέμα βούλησης να μπει τάξη σ’ αυτό το ζήτημα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.