Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Υπάρχουν ευθύνες για την γιγάντωση μετώπων στη Β. Εύβοια

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε στο Ράδιο Ένα, ότι ο περιφερειάρχης είπε την αλήθεια

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου επιρρίπτει ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην δήμαρχος Σκύρου, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημ. Καρεκλίδη.
Ο κ. Χατζηγιαννάκης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού ότι υπήρξαν εντολές μη κατάσβεσης στις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, τόνισε ότι είπε την αλήθεια, κάτι που διαπίστωσε και ο ίδιος όπου βρισκόταν στα πύρινα μέτωπα επί εννέα μέρες.
Ο βουλευτής τόνισε ότι επί εννέα μέρες στην πύρινη λαίλαπα της Βόρειας Εύβοιας, βρισκόταν με τον κ. Σπανό κάθε μέρα στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς, είχε την ευκαιρία να ακούσει από κοντά τα συντονιστικά, ενώ ήταν στα αυτοκίνητα των δύο δημάρχων (Γιώργου Τσαμπουρνιώτη στον Δήμο Μαντουδίου – Αγ. Άννας – Λίμνης και Γιάννη Κοτζιά στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού) και ανάλογα με το πιο μέτωπο ήταν πιο έντονο.
Όπως είπε, αυτό που ζήσαμε ήταν αυτό που είπε με πολύ λίγα λόγια αλλά αρκετά εύγλωττα ο περιφερειάρχης “η αλήθεια είναι ότι αφέθηκε η Βόρεια Εύβοια στο έλεος, μόνη της, με ελάχιστα εναέρια, τα οποία δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά σε ένα δύσκολο μέτωπο, το οποίο εξελίχθηκε δύσκολο, γιατί όταν μπορούσαν σε διάφορες περιπτώσεις να προλάβουν σημαντικά κομμάτια του μετώπου που θα γλίτωναν σημαντικές περιοχές και αντί να περιορίσουν το μέτωπό της φωτιάς σε πολύ μικρότερο ποσοστό από την καταστροφή που τελικά έγινε, δεν υπήρξε καμία οργάνωση και καμία βοήθεια από το Κεντρικό κράτος στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας”.
Ο κ. Χατζηγιαννάκης δήλωσε ότι άκουγε τον περιφερειάρχη και τους δύο δημάρχους να καλούν εναέρια μέσα και να μην έρχονται για πάρα πολλές ώρες, ενώ τόνισε ότι υπήρχαν ελάχιστες δυνάμεις, μέχρι να έρθουν τα ξένα κλιμάκια. Επιχειρούσαν κλιμάκια της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, μετά την 4η μέρα άρχισαν να έρχονται κλιμάκια της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, εναέρια υπήρχαν ελάχιστα, που σημαίνει ότι τις πρώτες μέρες, που ξέφυγε κιόλας το μέτωπο, όταν έφταναν οι φωτιές σε επικίνδυνα σημεία που έπρεπε να κοπούν, η Πυροσβεστική δεν ενεργούσε άμεσα, γιατί αυτό φαινόταν ότι υπήρχε εντολή να ενεργήσουν μόνο αν κινδύνευαν σπίτια.
“Για μένα ήταν σωστή τοποθέτηση του περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αν και ανήκει πολιτικά στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς δεν θα άρεσε αυτό στην κυβέρνηση και στην τελείως διαφορετική πραγματικότητα που προσπαθεί να μας πείσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι έγινε. Αλλά και ο κ. Περιφερειάρχης αυτό είπε, αυτό έζησε και δεν ξέρω αν θα πιεστεί για να ανασκευάσει και να πει άλλα πράγματα”, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Χατζηγιαννάκης τόνισε ότι την κατάσταση που περιέγραψε ο περιφερειάρχης έζησαν και όλοι οι Ευβοιώτες στα πύρινα μέτωπα και δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει κάτι διαφορετικό. “Η Εύβοια αφέθηκε στη μοίρα της, οι κάτοικοι προσπαθούσαν μόνοι τους, με τις δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό που έλεγαν είναι ότι ήταν η πρώτη φορά που προσπαθούσαν να σβήσουν φωτιά χωρίς νερό με τις μπουλντόζες”, επισήμανε.

Ανείπωτη καταστροφή

Ο βουλευτής χαρακτήρισε την καμένη έκταση των 550 χιλιάδων στρεμμάτων στη Βόρεια Εύβοια ανείπωτη καταστροφή για τη περιοχή, το φυσικό περιβάλλον, για ολόκληρες κοινωνικές ομάδες οι οποίες ζούσαν από το δάσος.
Ο ίδιος είπε ότι στους δύο δήμους, κάηκε μεγάλο μέρος της έκτασης τους και όλοι ζουν ακόμη στον αστερισμό της πυρκαγιάς, οπότε όλοι βοηθούν όλους . Οι δήμοι και η περιφέρεια είναι στο πλευρό τους και «κουτσά – στραβά», θα γίνουν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις που πρέπει να λάβουν.
Ο βουλευτής τόνισε ότι αυτό που έχει ανησυχήσει πολύ τους κατοίκους και όχι παράλογα λόγω των προηγούμενων φυσικών καταστροφών, είναι η επόμενη ημέρα, καθώς από τον “Ιανό” πέρυσι πνίγηκαν 9 άτομα, κάτι που ήταν αποτέλεσμα πυρκαγιάς το καλοκαίρι του 2019 σε διπλανό Δήμο, καθώς τα πεύκα δεν πρόλαβαν να ξυλευτούν και με την έντονη κάθοδο του νερού δημιούργησαν φυσικά φράγματα και το νερό «έπνιξε» δύο ολόκληρες περιοχές.
Οι φόβοι των κατοίκων
Αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι είναι διπλό. Τότε είχαμε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να περνούν από την περιοχή και να εξαγγέλλουν πολλά μέτρα στήριξης και υποδομών, αλλά έγιναν απειροελάχιστα. Αν αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι είναι ότι θα γίνουν πολύ λίγα και όταν γίνει ο πραγματικός απολογισμός δεν θα είναι μία πραγματική ιστορία.
Το δεύτερο που φοβούνται οι κάτοικοι, ανέφερε, είναι ότι αν δεν γίνουν πολύ γρήγορα αντιπλημμυρικά έργα, θα έρθει η δεύτερη καταστροφή μέσα στο προσεχή φθινόπωρο ή χειμώνα. “Αυτό το τρέμουν γιατί το έχουν πάθει, γιατί ξέρουν τις περιοχές τους και ότι πολλοί οικισμοί είναι αποδέκτες φυσικής ροής υδάτων και τώρα χωρίς δάσος, θα υπάρξουν πολλές καταστροφές από πλημμύρες”, επισήμανε ο κ. Χατζηγιαννάκης.
Μέτρα σε τρεις άξονες
Ο βουλευτής προτείνει μέτρα σε τρεις άξονες, που όπως είπε, αν ακολουθηθούν υπάρχει ελπίδα για την περιοχή: Η άμεση ενίσχυση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και η στήριξή τους μέχρι το τέλος του 2021, να γίνουν πολύ σύντομα παρεμβάσεις με διαδικασία κατεπείγοντος, με απασχόληση των ντόπιων ανθρώπων που γνωρίζουν τα μέρη, αλλά και να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, που πρέπει να γίνει για να μην ερημώσει αυτός ο πανέμορφος τόπος, με πολλές προοπτικές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.