Μπεριάτος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Αναχρονιστικό και χωρίς διάλογο το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο»

«Αντιφατική λειτουργία και έλλειψη λογικής»

Έντονη κριτική στο νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο άσκησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ηλίας Μπεριάτος, μιλώντας στο Ράδιο Ένα και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, καθώς θεωρεί ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα αναχρονιστικό πλαίσιο που θα φέρει στο προσκήνιο αρκετά προβλήματα.

«Το νομοσχέδιο προσπαθεί βιαστικά να βοηθήσουν επενδύσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει να καταστρέψουμε τα πάντα. Το θέμα είναι η εξυπνάδα του νομοθέτη να βοηθήσει τις επενδύσεις χωρίς να είναι εις βάρος του περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά, βλέποντας το νομοσχέδιο να πηγαίνει στη Βουλή, χωρίς τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, ιδιαίτερα βιαστικά και γρήγορα. «Στην περιβαλλοντική αδειοδότηση λόγου χάρη, το θέμα των ιδιωτών αξιολογητών είναι τεράστιο και δεν μπορεί κανείς να λέει επειδή το κράτος δεν είναι καλό τα πετάω στους ιδιώτες. Το θέμα είναι να φτιάξει κανείς τη Δημόσια Διοίκηση. Αν τη φτιάξουμε, τότε θα γίνεται σωστά η αδειοδότηση» σημείωσε ο κ. Μπεριάτος, τη στιγμή που το νέο νομοσχέδιο μειώνει και τη συμμετοχή των δημόσιων φορέων στα συμβούλια περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ ο ίδιος βλέπει και την εκ νέου χρονικά μετάθεση του προβλήματος των αυθαιρέτων μέσα στα δάση.

Ιδιαίτερα για τη διαχείριση αποβλήτων, όπως για το εργοστάσιο παραγωγής SRF, έκανε λόγο για ένα τεράστιο θέμα, ενώ συμπλήρωσε ότι μία αρχή της αειφορίας αναφέρει πώς η διαχείριση πρέπει να ολοκληρώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στον ίδιο τόπο. « Όταν έρχεται κάποιος με έναν προκρούστειο τρόπο, δεν μπορεί να γίνει αυτό σωστά. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες για την απόκτηση της σχετικής κουλτούρας. Είναι ένα σύνθετο θέμα που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν το έχουμε καταφέρει» ανέφερε.

 «Προβλήματα στην οικονομία και στην περιβαλλοντική προστασία»

Στεκόμενος στους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, ο κ. Μπεριάτος υπογράμμισε ότι αυτοί δεν βοηθήθηκαν από την Πολιτεία, αν και έκαναν τεράστιο έργο παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες. «Όλα αυτά έρχονται να γίνουν υπηρεσίες και γραφειοκρατεία με κεντρική διαχείριση. Από 36 φορείς, γίνονται 24 τμήματα και παύει ο ουσιαστικός ρόλος των τοπικών κοινωνιών που συμμετείχαν σ’ αυτούς. Έχουμε ένα έτοιμο δίκτυο και αντί να βελτιωθεί, μειώνεται, ενώ σε άλλα δίκτυα με περισσότερους φορείς και νομικά πρόσωπα, όπως στα λιμάνια, δεν γίνεται τίποτα. Βλέπει κανείς μία αντιφατικότητα και έλλειψη λογικής» σχολίασε σχετικά, εντοπίζοντας παράλληλα και προβλήματα στην οικονομία και στην προστασία του περιβάλλοντος, από τη στιγμή που θα υπάρχουν καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων.

«Αν δεν έχεις την αυτονομία του φορέα χάνεις το brand name της περιοχής που θα φέρει επισκέπτες. Άρα χάνουμε και από αναπτυξιακής πλευράς, πέρα από την καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεν μπορεί κάποιος τμηματάρχης από το Υπουργείο να διοικεί πέντε προστατευόμενες περιοχές στη Θεσσαλία.  Ακόμη και στις υπόλοιπες χώρες λειτουργούν με φορείς» ανέφερε ο κ. Μπεριάτος.

Συγχρόνως, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εντοπίζει αντιφάσεις του νομοσχεδίου, που έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με συνταγματικές διατάξεις και ευρωπαϊκές οδηγίες. «Με μία προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Ας καθίσουμε να μιλήσουμε σωστά και προσπαθούμε με επικοδομητικό τρόπο να κάνουμε μία κριτική. Είναι δυνατόν να έχουμε τόσους επενδυτές; Το αντίθετο γίνεται. Ποιους πάμε να καλύψουμε;» αναρωτήθηκε…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.