Μπορεί… να μην είναι κορωνοϊός, αλλά μια απλή αλλεργία

Το 25% του πληθυσμού πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα δήλωσε στο "Ράδιο-Ένα", η Πρόεδρος Εταιρείας Αλλεργιολογίας

Βήχας, φτέρνισμα και καταρροή …μπορεί να είναι από τα βασικά συμπτώματα του κορωνοϊού, ωστόσο κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλες παθήσεις, όπως είναι οι εποχικές αλλεργίες, που κυριαρχούν το τελευταίο χρονικό διάστημα ελέω Άνοιξης. Εξαιτίας και της πανδημίας, πολλοί είναι οι αλλεργικοί που αντιμετωπίζονται με …καχυποψία από τους συμπολίτες τους, εξαιτίας του φόβου που κυριαρχεί, ή ανησυχούν ακόμη και οι ίδιοι περισσότερο. Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί υπάρχουν διακριτές διαφορές ανάμεσα σε αλλεργία και κορωνοϊό, κάτι που υπογράμμισε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή.

Οι βασικές διαφορές

Σύμφωνα με την ίδια, οι αλλεργικοί έρχονται αντιμέτωποι με βήχα ή φτέρνισμα, ωστόσο η αλλεργική ρινίτιδα δεν κάνει πυρετό και δεν προκαλεί κόπωση αρθραλγίες ή μυαλγίες όπως ο κορωνοϊός. «Η αλλεργία του αναπνευστικού συστήματος δεν εμπεριέχει λοιμογόνο παράγοντα, ενώ ο κορωνοϊός είναι μία ίωση με έντονα και αυξημένα συμπτώματα» σημείωσε η κα Δεμέστιχα, επισημαίνοντας ότι στην αλλεργία, υπάρχει και επαναληψιμότητα κάθε χρόνο, συνήθως τέτοια εποχή.
Ωστόσο, οι αλλεργίες είναι αντιμετωπίσιμες και σε βάθος χρόνου τα συμπτώματά τους μπορούν να εξαλειφθούν. Η αλλεργική ρινίτιδα έχει ως συμπτώματα μπούκωμα, καταρροή, φτερνίσματα, φαγούρα στη μύτη και στον ουρανίσκο και συνυπάρχει με αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ενώ αρκετά συχνά υπάρχει βήχας και δύσπνοια. Από ειδικούς γίνεται διάγνωση και δίνεται θεραπεία για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα και ειδικές θεραπείες για την πλήρη εξάλειψη της αλλεργίας. «Πρόκειται για θεραπεία που θέλει προσοχή με τη σωστή αξιολόγηση των αλλεργικών τεστ που θα πρέπει να γίνονται από ειδικούς αλλεργιολόγους. Είναι μακροχρόνιες θεραπείες, πέντε ετών» επισημαίνει η κα Δεμέστιχα, προτρέποντας όποιους έχουν σχετικό θέμα να επισκεφθούν τους τοπικούς αλλεργιολόγους, που έχουν ειδικευτεί σε αυτό.

Το 25% του πληθυσμού
πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα

Αυτή τη στιγμή οι αριθμοί δείχνουν ότι το 25% του πληθυσμού πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα και οι μισοί από αυτούς, θα παρουσιάσουν αλλεργικό άσθμα, κάτι που κάνει επιτακτική τη διάγνωση, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Από την άλλη τα αίτια ποικίλουν, με την κληρονομικότητα να έχει τον πιο σημαντικό ρόλο. «Όμως, τα τελευταία 15-20 χρόνια βλέπουμε ότι παίζουν ρόλο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, που δημιουργούν και επιδεινώνουν την αλλεργική φλεγμονή. Επηρεάζουν πάρα πολύ τον άνθρωπο γι’ αυτό και έχουμε αύξηση στα αλλεργικά νοσήματα τα τελευταία χρόνια» αναφέρει παράλληλα η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.