Ν. Καπούλα: Να δείξει γενναιότητα ο Δήμος Βόλου και να αποσύρει τη μελέτη του εργοστασίου srf

Τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ η πρόεδρος του ΤΕΕ στηρίζοντας τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής βιοαερίου

Να παραδεχτεί το λάθος του και να αποσύρει τη μελέτη για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής srf ζητά η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Νάνσυ Καπούλα από τον Δήμο Βόλου, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η κ. Καπούλα μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη τόνισε πως το περιφερειακό συμβούλιο συντάχθηκε με τους επιστημονικούς φορείς, το ΤΕΕ και τους πολίτες ζητώντας με την απόφασή του την αλλαγή της πρότασης εργοστασίου, με την κ. Καπούλα να προτείνει ως βέλτιστη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής βιοαερίου.

“Υπάρχει χρόνος να αλλάξει απόφαση ο Δήμος Βόλου. Δεν θέλουμε να κρεμάσουμε κάποιον γιατί έκανε μία λαθεμένη επιλογή μέχρι στιγμής, αλλά καταδεικνύουμε το γεγονός ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η επιλογή, υπάρχει αντιπρόταση, θέλουμε όλοι το καλό της πόλης μας και πιστεύω και η δημοτική αρχή. Έχουμε δώσει σαφείς κατευθύνσεις πως μπορεί να γίνει αυτό, δεν λέμε όχι γενικά κι αόριστα και το ίδιο είπε και το περιφερειακό συμβούλιο. Κάντε άλλου τύπου μονάδα. Κι ο Δήμος να έχει το θάρρος και τη γενναιότητα να αλλάξει την απόφασή του. Στην πολιτική η γενναιότητα αποδεικνύεται από τέτοιες καταστάσεις. Να ακούς και να αλλάξεις απόφαση γιατί αποδίδεις το δίκαιο”, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Καπούλα απευθυνόμενη στο Δήμο Βόλου και ζητώντας για ακόμη μία φορά να ακούσει τη γνώμη των πολλών, των επιστημόνων και της κοινωνίας.
Μάλιστα, η κ. Καπούλα σχολίασε και την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, που για πολλούς ήταν …δώρο άδωρο. Η ίδια όμως έχει διαφορετική γνώμη επισημαίνοντας πως το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε πως είναι κατά της παραγωγής srf και υπέρ ενός εργοστασίου ανακύκλωσης.
“Η δική μας άποψη- εννοεί του ΤΕΕ Μαγνησίας- που δεν καταρρίπτεται, είναι ότι όταν έχουμε ουσιώδεις, θεμελιώδεις παρατηρήσεις επί μιας μελέτης, οι οποίες δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη μελέτη αυτή, αλλά πρέπει ουσιαστικά να αλλάξει η μελέτη αυτή, γνωμοδοτείς αρνητικά. Και το ίδιο έπραξε και το περιφερειακό συμβούλιο. Όταν σου καταθέτουν μελέτη περιβαλλοντικών όρων με στόχο την εγκατάσταση συγκεκριμένου τύπου μονάδας, η οποία θα παράγει srf και το ψήφισμα της περιφέρειας λέει όχι στη μονάδα που θα παράγει srf, αλλά κάντε εργοστάσιο ανακύκλωσης είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα που είπε και το ΤΕΕ Μαγνησίας και αυτό που ζητά και όλη η πόλη. Δηλαδή όλοι θέλουμε μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, το ζήτημα είναι πως θα διαχειριστεί και τι προϊόντα θα βγάζει αυτή η μονάδα”, εξήγησε η κ.Καπούλα.
Παράλληλα, η ίδια συμπλήρωσε πως δεν μένει το ΤΕΕ ή η δημοτική της ομάδα μόνο στην αρνητική γνωμοδότηση, αλλά υπάρχει και αντιπρόταση ουσίας, με περιβαλλοντικό αποτύπωμα που μπορεί να ακολουθηθεί.
Το plan b, που ουσιαστικά αποτελεί την αρχική θέση των φορέων είναι η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής βιοαερίου.
“Εμείς λέμε και το ίδιο και η Περιφέρεια ότι πρέπει να γίνει ένα εργοστάσιο αντίστοιχο με αυτό που επιβάλει η καλή εφαρμοσμένη τεχνική που θα παράγει με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης, βιοαέριο, το οποίο είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, δίνει ηλεκτρική ενέργεια, μειώνει την κατασπατάληση άλλων πόρων για την παραγωγή ενέργειας και δίνει σίγουρα έσοδα στη μονάδα”, σημείωσε η κ. Καπούλα και προσέθεσε πως και τώρα στον ΧΥΤΑ υπάρχει εγκατάσταση που παίρνει από την εναπόθεση των απορριμμάτων το μεθάνιο και το κάνει ενέργεια (βιοαέριο).
Αναλύοντας και τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζει την πρόταση του εργοστασίου βιοαερίου έναντι αυτού του srf, η πρόεδρος του ΤΕΕ υπογραμμίσει ότι το βιοαέριο έχει σταθερή αγορά, είναι στους πρώτους στόχους της ΕΕ, διότι αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και αυτομάτως δίνει έσοδα που σημαίνει ελάφρυνση των δημοτικών τελών.
Από την άλλη πλευρά η παραγωγή srf θεωρείται high risk, δηλαδή υψηλού ρίσκου διαχείρισης απορριμμάτων κι αυτό γιατί το προϊόν του σύμμεικτου κάδου, δεν είναι καλών προδιαγραφών.
“Η εφαρμοσμένη τεχνική έχει αποδείξει ότι ο σύμμεικτος κάδος δεν μπορεί να σου αποδώσει καλής ποιότητας srf. Το να γυρίσει το προϊόν στο ΧΥΤΑ φέρει πρόστιμα από την ΕΕ, διότι ξέρουμε ότι στόχος είναι να μειώσει τους όγκους του ΧΥΤΑ, το πρόστιμο το επιβαρύνεται ο Δήμος και όχι η χώρα. Ποιος θα το πληρώνει; Ο Δήμαρχος; Ο Γεν. Γραμματέας;”, εξήγησε η κ. Καπούλα.
Τέλος, για ακόμη μία φορά η ίδια ανέφερε πως ο Δήμος είναι αυτός που θα αποφασίσει τι είδους διαχείριση απορριμμάτων θα γίνει στην πόλη, χαρακτήρισε κρίση τη στιγμή και σημείωσε πως το ΤΕΕ Μαγνησία μπορεί να βοηθήσει στη σύνταξη νέας πρότασης το Δήμο Βόλου, για την επίσπευση της διαδικασίας.

Υπέρ να αναλάβει η περιφέρεια τον περιφερειακό του Βόλου
Η κ. Καπούλα όμως μίλησε και για τον πολύπαθο περιφερειακό του Βόλου εκφράζοντας τη θετική της στάση στο να αναλάβει τη μελέτη και την ολοκλήρωσή του η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
“Τολμώ να πω ξεκάθαρα τη γνώμη μου ως πρόεδρος ΤΕΕ, να εφαρμοστεί η καλή πρακτική στην Κάρλα, όταν το τότε Υπουργείο είχε ξεχάσει το έργο και το πήρε η Περιφέρεια το έφερε εις πέρας και ήταν σημαντικό, καθώς θα είχαμε μία περιβαλλοντική καταστροφή μη αναστρέψιμη. Λόγω καλής πρακτικής από τον Περιφερειάρχη πιστεύω να αναληφθεί η πρωτοβουλία του. Είμαι υποστηρικτής του κ. Αγοραστού να αναλάβει τον Περιφερειακό”, κατέληξε η κ. Καπούλα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.