«Να αντιδράσουν οι καταναλωτές για να μην επανέλθει η ρήτρα αναπροσαρμογής το ρεύμα»

Προτρέπει μέσω του Ράδιο Ένα, ο Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών

Να αντιδράσουν οι καταναλωτές, μέσω των Ενώσεων Καταναλωτών και με τους πολιτικούς που έρχονται σε επαφή ενόψει εκλογών, ώστε να μην επανέλθει από 1η Ιουλίου η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια, προτρέπει ο Νικόλαος Τσεμπερλίδης πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Ο κ. Τσεμπελίδης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, σε σχέση με την επιδότηση ενέργειας που λήγει στις 30 Ιουνίου, λέγοντας ότι από 1η Ιουλίου, η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια θα επανέλθει, αν δεν υπάρξει νομοθετική παράταση.
Ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, τόνισε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το Χρηματιστήριο και ο υγιής ανταγωνισμός. Όπως εξήγησε το Ελληνικό Χρηματιστήριο δυστυχώς δεν έφερε υγιή ανταγωνισμό και επειδή ελέγχεται από λίγους, ακολούθησε το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι ακολουθούμε την υψηλότερη τιμή των καυσίμων για την παραγωγή ρεύματος, που εκείνη την περίοδο ήταν το φυσικό αέριο, που εκτινάχτηκε πριν και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Τα χρήματα αυτά τα πληρώναμε με
έμμεσο τρόπο από την τσέπη μας»

«Το θέμα είναι ότι το Χρηματιστήριο δεν λειτουργούσε σωστά και δεν εκπλήρωνε τις τρεις βασικές αρχές, τα μακροχρόνια συμβόλαια δεν ίσχυαν, οπότε δούλεψε κερδοσκοπικά. Ξεσηκώθηκε ο κόσμος, δημιουργήθηκε πρόβλημα, χρησιμοποιήθηκε ως πραγματικότητα και ως άλλοθι για μια τεράστια ακρίβεια στην Ελληνική κοινωνία και την οικονομία, που πληρώνουμε μέχρι σήμερα γιατί δεν είχαμε ελέγχους και η Πολιτεία βρίσκει ένα μέσον να χρηματοδοτήσει μέσα από το ενεργειακό ταμείο μετάβασης και από την φορολογία την τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών, στην ουσία τις επιχειρήσεις», επισήμανε.
Όπως ανέφερε, μπορεί οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώναμε χαμηλότερα ποσά, απ’ ότι το Χρηματιστήριο προέβλεπε, αλλά τα χρήματα αυτά τα πληρώναμε και με έμμεσο τρόπο από την τσέπη μας.
«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στην προώθηση των προϊόντων και στο τι θα ισχύσει στην Ελληνική αγορά. Είμαστε σε αναμονή, περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι εκλογές, για να επικοινωνήσουμε ξανά με την ΡΑΕ και με την Πολιτεία, να βρούμε ένα μέτρο για να μη ζήσουμε αυτά που ζήσαμε 1,5 χρόνο και τα οποία ήταν τραγικά για την τσέπη των Ελλήνων καταναλωτών, γιατί πληρώθηκαν υπέρογκοι λογαριασμοί και επειδή ξεσηκώθηκε ο κόσμος άρχισε η Πολιτεία να κάνει κάποιες κινήσεις σε λανθασμένη κατεύθυνση.
Ως παράδειγμα ο κ. Τσεμπερλίδης ανέφερε ότι τον Οκτώβριο δόθηκαν στις εταιρίες που πουλούσαν ρεύμα 800 €/MWh και το Χρηματιστήριο έκλεισε στα 415 €, δηλαδή δόθηκαν τα διπλά λεφτά, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από την τσέπη μας.
Ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ προτρέπει στους καταναλωτής να αρχίσουν να αντιδρούν, μέσα από τις Ενώσεις Καταναλωτών και μέσω της επαφής που έχει με τους πολιτικούς, ενόψει εκλογών.

Εχέγγυα για πολύ χαμηλή τιμή από τις ΑΠΕ

Ο κ. Τσεμπερλίδης τόνισε ότι υπήρξε μέρα στην Ελλάδα, που η ενέργεια που προέρχεται από Ανανεώσιμες πηγές (αέρα, ήλιο, υδροηλεκτρικά) ξεπέρασαν την ισχύ που καταναλώναμε και η ισχύς αυτή πωλούνταν αρνητικά ή η τιμή της ήταν μηδενική ή να μην μπαίνει στο σύστημα για να μην δημιουργεί προβλήματα.
«Αυτό το απέκρυψαν από την ιστορία και δείχνει ότι η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο, αρκεί να προγραμματιστεί και η αποθήκευση. Έχουμε τα εχέγγυα ότι η τιμή μπορεί να είναι πολύ χαμηλή, αρκεί η Πολιτεία να σκεφτεί τους πολλούς και όχι τους λίγους», κατέληξε ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.