Να διασώσει τις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης στην Αγριά, αναλαμβάνει ο Σύλλογος Αποφοίτων

Προσπάθεια ώστε ο χώρος να μπει σε καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Νίκο Τσούκα

Να διασώσει τις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης στην Αγριά, θα αναλάβει ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων, όπως ανακοίνωσε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Νίκος Τσούκας, νέος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων (με έδρα στον Βόλο).
Όπως είπε, οι εγκαταστάσεις της Παιδόπολης, μετά τη αποχώρηση της δομής του Ερυθρού Σταυρού, που είχε μια ευθύνη για το χώρο, έχουν σχεδόν εγκαταλειφτεί και πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι κόπηκαν ελαιόδενδρα, άγνωστο από ποιόν και για ποιον λόγο.
Ο Σύλλογος προτίθεται να κάνει μια συστηματική προσπάθεια ώστε ο χώρος να μπει σε καθεστώς προστασίας, για να μην μπορεί να παρεμβαίνει ο καθένας και να είναι ένας χώρος φυλασσόμενος και προστατευόμενος.

Απροστάτευτα τα παιδιά, όταν τελειώνουν…

Ο κ. Τσούκας τόνισε ότι ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων θα συνεργαστεί με έναν Σύλλογο στον Άγιο Γεώργιο Καβάλας, όπου υπάρχουν ιδρύματα σε συνέχεια των Παιδοπόλεων στην Καβάλα (θηλέων) και στη Δράμα (αρρένων) και το πρόβλημα που εντόπισαν και οργανώθηκαν εθελοντικά, είναι ότι τα παιδιά από τη στιγμή που αποφοιτούν μένουν απροστάτευτα και δεν έχουν που να μείνουν και πώς να ζήσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο Σύλλογος.
Όπως ανέφερε, η υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εξασφαλίσουμε κάποιο μέλλον μετά την αναχώρησή τους από τα ιδρύματα αυτά.

«Να αποδοθούν στην κοινωνία
όσα η ίδια προσέφερε…»

Σύμφωνα με τον κ. Τσούκα, ο Σύλλογος λειτουργεί σε μια βάση που θέλει να αποδώσει στην Πολιτεία και στην κοινωνία αυτά που προσέφερε, γιατί άποψη όλων, είναι ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι Παιδοπόλεις δεν θα είχαν όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα και για τα οποία είναι υπερήφανοι.
«Όλοι είχαμε κάποιο σημαντικό πρόβλημα στην περίοδο της νιότης μας και βρέθηκαν αυτά τα ιδρύματα για να απαλύνουν τον πόνο και όχι μόνο, μας δημιούργησαν μια άλλη οικογένεια, μας γνώρισαν με φίλους, είχαν ανθρώπους που με αυταπάρνηση μας υπηρετούσαν και μας μόρφωναν και τα αποτελέσματα βλέπουμε ότι είναι πολύ ορατά απ’ όλους μας», ανέφερε ο κ. Τσούκας.

Έντονα τα συναισθήματα

Περιγράφοντας στιγμές ανθρώπων που είχαν να βρεθούν 30 και 40 χρόνια, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων τόνισε ότι … χωρίς να γνωρίζονται, αγκαλιάζονταν και έκλαιγαν, σε μια μάλλον περιορισμένη μάζωξη, όπως ήταν η πρόσφατη στον Βόλο… Το καλοκαίρι που γίνεται η Πανελλήνια συνάντηση συγκεντρώνονται 200-500 άτομα και εκεί είναι πολύ πιο ευδιάκριτες αυτές οι καταστάσεις και πολύ πιο έντονα τα συναισθήματα, λόγω των στιγμών που έχουν ζήσει στα ιδρύματα αυτά και οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν τότε κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Μοναδική περίπτωση προσφοράς

Ο κ. Τσούκας είπε ότι από το 2010 έγινε θεσμός να τιμάται ο Παιδοπολίτης της χρονιάς και φέτος τιμήθηκε η κ. Πάτρα Χατζηαγγέλου, η οποία από τα 10 της χρόνια μέχρι τα 85 είναι στις Παιδοπόλεις, είτε ως τρόφιμος στην αρχή, είτε σαν παιδαγωγός, είτε αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή της να προσπαθεί να συγκεντρώσει και να οργανώσει τους απόφοιτους και να δημιουργήσει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αποφοίτων Παιδοπόλεων και να είναι επί 16 χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου στον Βόλο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.