Νάνσυ Καπούλα: Στην ΑΓΕΤ ή στον ΧΥΤΥ θα καταλήγει το SRF

Ανάλογα με το αν θα καλύπτει τις προδιαγραφές καύσης ή όχι

Το γεγονός ότι το srf που θα παράγει ο Δήμος Βόλου δεν θα πωλείται αλλά ενδεχομένως να διατίθεται δωρεάν, το οποίο ωστόσο, θα παράγεται με χρήματα των Βολιωτών, θα καταλήξει στην ΑΓΕΤ για καύση αν είναι καλών προδιαγραφών ή στον ΧΥΤΥ αν δεν είναι καλής ποιότητας, επισήμανε η Νάνσυ Καπούλα, επικεφαλής της παράταξης «Βόλος Έξυπνη Πόλη» και πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Η κα Καπούλα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη και είπε ότι ο κύκλος διαχείρισης σκουπιδιών και καύσης είναι ένας κύκλος που είναι συνδεδεμένος με την πόλη, όπου θα βρίσκεται η μονάδα και η ΑΓΕΤ, ενώ τόνισε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης, που επέλεξε η Δημοτική Αρχή, θα υπάρχει για τα επόμενα 100 χρόνια.
Για το θέμα της έκφρασης γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ΜΠΕ της «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου στη θέση Κάκκαβος», η Νάνσυ Καπούλα είπε ότι δεν ξέρει τις προθεσμίες που έδωσε το υπουργείο, ενώ για το θέμα υπήρξε διαβούλευση στο ίντερνετ και ήταν προσβάσιμο για απόψεις, στον κάθε πολίτη ανεξαιρέτως. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες, είπε ότι έγινε η εφαρμογή του κανονισμού για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ορίζει ότι, σε έσχατη λύση, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Αναιδής και αδιάκριτος τρόπος
του προέδρου του Συμβουλίου»

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε ότι δημιουργήθηκε ένα θέμα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, εξήγησε ότι όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, παραβρέθηκε μόνο η ίδια και όχι τα μέλη της παράταξής της για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, ενώ τόνισε ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δημιούργησε θέμα που δεν πήγαν οι άλλοι σύμβουλοι της παράταξης, με αναιδή και αδιάκριτο τρόπο, εκτός των αρμοδιοτήτων του, τη στιγμή που οι ΠΝΠ θεωρούν την απουσία τους από δια ζώσης συνεδριάσεις δικαιολογημένες.
Η κα Καπούλα τόνισε ότι η παράταξή της παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, διότι θέματα όπως η ΜΠΕ για τον ΧΥΤΑ είναι πολύ κρίσιμο για την πόλη και είναι ίσως ένα από τα 2-3 κρισιμότερα που θα αντιμετωπίσει το παρών Δημοτικό Συμβούλιο.

Αντίθετο το ΤΕΕ

Η κα Καπούλα, είπε ότι η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε τρεις τύπους μονάδων για την επεξεργασία απορριμμάτων και ακολούθησε μια μέθοδο για να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να αποφασίσει.
Για το srf ο μελετητής αναφέρει ότι είναι εναλλακτικό καύσιμο και ο Δήμος που είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία των λυμάτων θα το δώσει σε μια τσιμεντοβιομηχανία εξασφαλίζοντας μακροχρόνια διάθεση, ή θα ξαναγυρίσει στον ΧΥΤΥ, καθώς προκαλεί μικρότερη επιβάρυνση από τα σκουπίδια.
Το ΤΕΕ τοποθετήθηκε αρνητικά ως προς το συγκεκριμένο είδος διαχείρισης απορριμμάτων και η κα Καπούλα επισήμανε ότι δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν ακολουθεί την ιεραρχία της βιώσιμης διαχείρισης, όπως την έχει θέσει η ΕΕ και, δυστυχώς, κατευθύνεται στη ολιστική διαχείριση των απορριμμάτων από την επεξεργασία στην καύση, όταν υπάρχουν άλλες λύσεις που μας δίνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υλικά ανάκτησης.
Όπως εξήγησε, αν υπήρχαν τα δεδομένα ότι έχει ελαχιστοποιηθεί το απορριμματικό φορτίο και έχει μείνει ένα πολύ μικρό ποσοστό, που θα γινόταν srf, θα ήταν διαφορετική η εικόνα, καθώς το srf θα μπορούσε να θαφτεί ξανά και να μην μπαίναμε σε διαδικασίες καύσης.

Δεν πωλείται και πάει προς καύση

Η πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι το συγκεκριμένο υλικό δεν πωλείται, αλλά το «ξεφορτωνόμαστε», δίνοντας το σε τσιμεντοβιομηχανία ως καύσιμο, που μάλιστα επιδοτείται από την Πολιτεία.
«Η τελική διάθεση των επεξεργασμένων απορριμμάτων προορίζεται προς καύση, αλλά επειδή και οι δύο δραστηριότητες βρίσκονται τοπικά και κατά πόσο είναι αρνητικό αυτό τα το κρίνει ο κόσμος. Εμείς ως παράταξη το κρίναμε αρνητικά», τόνισε η Νάνσυ Καπούλα.
Η ίδια είπε ότι σε τοπικό επίπεδο, διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας μέσω της καύσης και αυτό είναι ένα ερώτημα στην κοινωνία για το αν είναι σύμφωνη με τον τρόπο διαχείρισης που θα υπάρχει για τα επόμενα 100 χρόνια στην πόλη.

Επισφαλές προϊόν ίσως καταλήγει στον ΧΥΤΥ

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε το ίδιο προϊόν είναι επισφαλές με την έννοια ότι είναι σύμμικτα τα σκουπίδια, δεν γνωρίζουμε τις τελικές προδιαγραφές και ούτε τις προδιαγράφει η συγκεκριμένη μελέτη, είναι άγνωστο αν αυτό το προϊόν που θα παράγεται θα απορροφάται στην αγορά καυσίμων, καθώς στην Ευρώπη οι τσιμεντοβιομηχανίες ορίζουν τις προδιαγραφές των εναλλακτικών καυσίμων που χρησιμοποιούν.
«Αν δεν διατεθεί στην τσιμεντοβιομηχανία, το srf θα καταλήγει στον ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων) και θα πληρώνουμε για να το καθαρίσουμε από κάποια πρόσμεικτα και να το ξαναστείλουμε σαν μάζα στον ΧΥΤΥ, με αποτέλεσμα να μην μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που ήταν το ζητούμενο», τόνισε η κα Καπούλα.

Θα καταλήγει στην ΑΓΕΤ

Η πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι ενώ στον ΣΥΔΙΣΑ έχουμε μια μονάδα που παράγει από την ταφή των σκουπιδιών βιοαέριο, η Δημοτική Αρχή δεν κοίταξε να επεκτείνει αυτού του τύπου τη διάθεση απορριμμάτων, αλλά επέλεξε να παράξει srf.
Σύμφωνα με την κα Καπούλα, η νότια Ιταλία έχει επενδύσει σε τέτοιες μονάδες και αυτή τη στιγμή δεν έχει που να τα βάλει και δεν τα παίρνει η βόρεια Ιταλία, γιατί είναι ακριβό το κόστος μεταφοράς και γι’ αυτό τα στέλνει με πλοία στην ΑΓΕΤ, γιατί το κόστος είναι χαμηλότερο, λόγω μεγαλύτερου όγκου μεταφοράς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.