Νάνσυ Καπούλα: Τροπολογία της ντροπής που πέρασε … νύχτα η εγγραφή των απόφοιτων κολεγίων

«Μέγα λάθος» χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΤΕΕ, το ότι καταργούνται οι εξετάσεις

Τροπολογία της ντροπής, που πέρασε εκπρόθεσμα και νύχτα και θέτει τα Επιμελητήρια υποχρεωτικά να εγγράφουν αποφοίτους κολεγίων, που μέχρι σήμερα δεν είχαν καν τα τυπικά προσόντα, χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας.
Με αφορμή την τροπολογία της υπουργού Παιδείας για την υποχρεωτική εγγραφή απόφοιτων των κολεγίων στα Επιμελητήρια, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη και είπε ότι όλοι έχουν κάποια εφόδια όταν έχουν περάσει από τα θρανία, αλλά πρέπει να υπάρχει διαβάθμιση στις επαγγελματικές ικανότητες και αυτό το υπουργείο δεν το έλαβε υπόψη του.
«Μιλάμε για μια τροπολογία της ντροπής, που πέρασε εκπρόθεσμα και νύχτα και θέτει τα Επιμελητήρια υποχρεωτικά να εγγράφουν αποφοίτους κολεγίων, που μέχρι στιγμής δεν είχαν καν τα τυπικά προσόντα για να μπορούν να εγγραφούν στα Τεχνικά Επιμελητήρια», δήλωσε η πρόεδρος του ΤΕΕ.
Η προηγούμενη διαδικασία
Σύμφωνα με την ίδια, υπήρχε μια διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, που ελέγχονταν ως προς το επίπεδο, τον χρόνο και τον οδηγό σπουδών και οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων αυτών, έπαιρναν άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Σύμφωνα με την κα Καπούλα, από τη στιγμή που ο αρμόδιος φορέας της χώρας έλεγε ότι το τάδε Πανεπιστήμιο βρίσκεται στη λίστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι απόφοιτοι ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, εννέα μαθήματα ήταν ο μέγιστος αριθμός και όταν ολοκλήρωναν αυτή την υποχρέωση πήγαιναν στο ΤΕΕ και έδιναν εξετάσεις σε τριμελής επιτροπές μηχανικών και αν πετύχαιναν έπαιρναν την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε, ότι η υπουργός Παιδείας αναφέρει στην τροπολογία ότι όσους περιγράφει, τα Τεχνικά Επιμελητήρια, είναι υποχρεωμένα να τους γράψουν σε μια συγκεκριμένη προθεσμία, δηλαδή να μη δίνουν καν εξετάσεις.
Η Νάνσυ Καπούλα είπε ότι οι απόφοιτοι των Πολυτεχνικών Ελληνικών Σχολών δίνουν εξετάσεις για να μπουν στο Επιμελητήριο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ικανότητά τους για να ασκήσουν αυτό το δύσκολο επάγγελμα και η κα Κεραμέως δεν σέβεται τη διαδικασία που ισχύει στη χώρα μας εδώ και 80 χρόνια και καλεί τους επιστημονικούς φορείς να τους εγγράφουν κατ’ αυτό τον τρόπο.
«Τα Πολυτεχνεία δίνουν πολύ
περισσότερες γνώσεις στους απόφοιτους»
Η πρόεδρος του ΤΕΕ εξήγησε ότι το επάγγελμα του μηχανικού έχει σοβαρές ευθύνες και έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή, γιατί μια αστοχία σε μια γέφυρα ή σε ένα κτίριο, δεν συγχωρείται, γι’ αυτό τα εφόδια πρέπει να είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που θα αντιμετωπίσουν στην αγορά εργασίας. Πρόσθεσε δε ότι στην Ελλάδα, που είναι σεισμογενής περιοχή, σε σχέση με την Ευρώπη, τα Πολυτεχνεία δίνουν πολύ περισσότερες γνώσεις στους απόφοιτους.
«Είμαστε μια πολύ δύσκολη περιοχή, έχουμε μάθει να λειτουργούμε με αντισεισμικούς κανονισμούς και σ’ από το επίπεδο είμαστε πολύ υψηλότερα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι σπουδές είναι πέντε έτη και οι απόφοιτοι είναι τεχνικά πιο καταρτισμένοι, γιατί καλούνται να λειτουργήσουν σε μια χώρα που είναι «δύσκολη» και όλα αυτά τα πράγματα ελέγχουμε αν ένας απόφοιτος τα έχει μάθει και μπορεί να τα εφαρμόσει», δήλωσε η κα Καπούλα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.