Νέα εποχή ανάπτυξης και δράσεων για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ανέγερση Λέσχης και Αθλητικού Κέντρου, ενίσχυση υποδομών και υποδοχή υψηλού αριθμού διεθνών φοιτητών

Ένα τετραετές «Πρόγραμμα Δράσης» υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ταυτόχρονα σχεδιάζει τα επόμενα βήματα και τις προτεραιότητες του, ώστε να επηρεάσει θετικά την πορεία του προς το μέλλον. Βέβαια, αυτές οι δράσεις του Πανεπιστημίου, έχουν πολλαπλές επιδράσεις τόσο στους φοιτητές του, όσο και στις τοπικές κοινωνίες που το φιλοξενούν, όπως στον Βόλο και ευρύτερα στην Μαγνησία, ως αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού, αποτελώντας και ένα από τα πλέον προφανή συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Το κύριο βάρος σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει πρόσφατα και σε άρθρο του και στο ένθετο «Διάλογος» της εφημερίδας ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Πετράκος, πέφτει, τόσο στον κρίσιμο τομέα των υποδομών αλλά και των φοιτητικών εστιών ειδικότερα, στην ακαδημαϊκή του ταυτότητα, όπως και σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του.
Μεταξύ των στόχων άλλωστε, που δεν έχουν γίνει ευρύτερα γνωστοί, είναι η ανέγερση Φοιτητικής Λέσχης και Αθλητικού Κέντρου, η ανέγερση κτιρίου των Μηχανολόγων Μηχανικών, αλλά και η απόκτηση πέραν των κενών βιομηχανικών κελυφών και γηπέδων (τα οποία έχουν εντοπιστεί εντός του αστικού ιστού όπως η Βαμβακουργία που δημοσιοποιήθηκε) και άλλων δημοτικών ή δημοσίων κτιρίων και εκτάσεων. Την στιγμή μάλιστα, που σύμφωνα με πληροφορίες, για την περίοδο 2017-2018 το Π.Θ. υποδέχεται τον υψηλότερο αριθμό εισερχόμενων διεθνών φοιτητών στην μέχρι τώρα ιστορία του!

Κοιτίδα ζωής και οικονομίας
το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με πάνω από 17.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, περίπου 1.000 άτομα διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό, με υψηλής ποιότητας και εύρους επιστημονικό έργο, με ερευνητικά προγράμματα της τάξης των 15.000.000 ευρώ ετησίως, με πάνω από 2.000 νέους ερευνητές να εργάζονται σε αυτά, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρουσιάζει διαχρονικά ανοδική πορεία και εμφανίζεται στο κορυφαίο 5% στις διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων (URAP).
Στον κρίσιμο τομέα των υποδομών, το Πανεπιστήμιο έχει υλοποιήσει ή βρίσκεται σε κάποια φάση της διαδικασίας σχεδιασμού και υλοποίησης μιας σειράς από έργα, όπως μεταξύ άλλων:
o Η ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανέγερση του κτιρίου των Μηχανολόγων Μηχανικών (αρχές 2018)
o Η προκήρυξη του έργου αποκατάστασης της Κίτρινης Αποθήκης και μετατροπής της σε Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας με διεπιστημονικά Εργαστήρια και παραγωγικές θερμοκοιτίδες
o Η αγορά οικοπέδου εντός των ορίων της Πολυτεχνικής Σχολής για την ανέγερση Φοιτητικής Λέσχης και Αθλητικού Κέντρου. Θα εκπονηθούν μελέτες και τα έργα θα υποβληθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη χρηματοδότηση τους (2018).
o Παραχώρηση από τον Οργανισμό Λιμένα Βόλου της χρήσης του κτιρίου του Παλαιού Πορθμείου στην οδό Ζάχου για την κάλυψη αναγκών του Ιδρύματος για φοιτητικές δραστηριότητες.
Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο έχει κάνει σημαντικά βήματα σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας του.
o Δημιούργησε μεγάλο αριθμό νέων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, κάποια από τα οποία είναι σε συνεργασία με υψηλής ποιότητας Πανεπιστήμια του εξωτερικού
o Δημιούργησε τη Σχολή Δια Βίου Μάθησης ,τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης για να προσφέρει πιστοποιημένες σπουδές και επαγγελματικά πτυχία, το Κέντρο Ξένων Γλωσσών, στο οποίο θα διδάσκεται και η Ελληνική γλώσσα για αλλοδαπούς φοιτητές .
o Επίσης, επέκτεινε τα δίκτυα διεθνών σχέσεων του ιδρύματος μέσω της σύναψης διμερών συμφωνιών παγκόσμιας κινητικότητας προσωπικού και φοιτητών με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Καναδάς, ΗΠΑ, Αργεντινή κα).
Το 2017-2018 το ΠΘ υποδέχεται τον υψηλότερο αριθμό εισερχόμενων διεθνών φοιτητών στην μέχρι τώρα ιστορία του.
Στην επόμενη περίοδο το Πανεπιστήμιο θα ολοκληρώσει τις υποδομές του, θα ενισχύσει την ακαδημαϊκή του ταυτότητα και ταυτόχρονα θα συμβάλει πιο ενεργά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας με μια σειρά από δράσεις και πολιτικές.

«Δημιουργία 500 Εστιών σε όλες
τις πόλεις του Πανεπιστημίου»

Ο πλέον άμεσος στόχος σύμφωνα με την Πρυτανεία, είναι η ανάπτυξη Φοιτητικών Εστιών. «Καθώς οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές έχουν μπει πλέον στη φάση της ολοκλήρωσης για την πλειοψηφία των Σχολών και Τμημάτων, διαμορφώνεται αυτή την περίοδο η δυνατότητα να αναπτύξουμε ένα σχέδιο δημιουργίας 500 Εστιών σε όλες τις πόλεις του Πανεπιστημίου και να το υποβάλλουμε για έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας εντός του 2017. Το σχέδιο θα προβλέπει καταρχήν την απόκτηση κενών βιομηχανικών κελυφών και γηπέδων τα οποία έχουν εντοπιστεί εντός του αστικού ιστού, αλλά και την παραχώρηση δημοτικών ή δημοσίων κτιρίων και εκτάσεων. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αναβαθμίσουν τον αστικό ιστό και θα παρέχουν στέγη σε οικονομικά αδύναμους φοιτητές» σύμφωνα με τον κ. Γ. Πετράκο.
Παράλληλα με τις Εστίες, θα αναζητηθεί χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των υποδομών για τις οποίες υπάρχουν άδειες (Αμφιθέατρο και Κτίριο Εργαστηρίων Ιατρικής, Πέτρινο κτίριο Ματσάγγου, κλπ).
Ένας ακόμη σημαντικός στόχος για το Πανεπιστήμιο, είναι η δημιουργία ενός Διεπιστημονικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης το οποίο θα αξιοποιεί τις υποδομές της Κίτρινης Αποθήκης και άλλων δημόσιων κτιρίων σε όλη τη Θεσσαλία για την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού της περιοχής και την ανάπτυξη της καινοτομίας σε νέους τομείς με σημαντικές επιδράσεις στο παραγωγικό σύστημα.

Προτάσεις στην συζήτηση για την ανασύνταξη
του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συμμετάσχει με σύγχρονες προτάσεις στην συζήτηση για την ανασύνταξη του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Θεσσαλία, διερευνώντας τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων επιστημονικών πεδίων και νέας δυναμικής, η οποία θα ξεπεράσει τις υφιστάμενες αδυναμίες και διαιρέσεις.

Ηλ. Κουτσερής

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.