Νέα σενάρια, διπλωματία και συζητήσεις για βάσεις των ΗΠΑ σε Βόλο και Λάρισα

Τι αναφέρουν δημοσιεύματα, αλλά και πληροφορίες των τελευταίων ωρών…

Νέα σενάρια, διπλωματία, φανερές αλλά και …μυστικές ως φαίνεται συζητήσεις αναφορικά με βάσεις των ΗΠΑ σε Βόλο και Λάρισα, γίνονται πλέον, από τη στιγμή που ο Υπ. Άμυνας Πάνος Καμμένος, αναφέρθηκε ενώπιον του ομολόγου του στο αμερικανικό Πεντάγωνο, στο συγκεκριμένο θέμα. Οι διαβεβαιώσεις Καμμένου βέβαια για παροχή νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων πυροδοτούν και πολιτική σύγκρουση, αλλά και επεξηγήσεις για το που και πως θέλει η Ουάσιγκτον, τη στρατιωτική παρουσία. Τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Λάρισας και του Βόλου είναι οι δύο εγκαταστάσεις όπου οι ΗΠΑ επιθυμούν να έχουν στρατιωτική παρουσία σε πιο μόνιμη βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αλλά όπως προκύπτει και από τα ίδια τα λεγόμενα των αμερικανών αξιωματούχων, η ναυτική βάση της Σούδας δεν καλύπτει πλέον τις ΗΠΑ. Έτσι αναζητούν κι άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας για τα πιο σύγχρονα όπλα τους. Το ενδιαφέρον τους αυτό, συνδέεται και με τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή, στη Συρία και τη Λιβύη, την έντονη δραστηριοποίηση του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο και την ταυτόχρονη ψύχρανση των σχέσεών τους με την Τουρκία.

Ισχυροποίηση σε Βόλο και Λάρισα

Η 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στη Λάρισα αλλά και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Στεφανοβίκειου στον Βόλο είναι δύο από τις περιοχές που οι αμερικανοί επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους. Στην 110 ΠΜ στη Λάρισα μετασταθμεύουν τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper. Τα UAVs επικεντρώνονται στη συλλογή πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στην περιοχή. Τώρα, όπως όλα δείχνουν, οι Αμερικανοί επιθυμούν περαιτέρω χρήση της 110 ΠΜ και χρονικά, αλλά ενδεχομένως και για άλλα αεροσκάφη, μαχητικά. Τον περασμένο Αύγουστο εξάλλου είχαν προσγειωθεί στην 110 ΠΜ για πρώτη φορά δύο αμερικανικά μαχητικά F-22. Είχαν παραμείνει εκεί για δύο 24ωρα στο πλαίσιο της συνεργασίας της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ με χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά και στο αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου, στον Βόλο, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει προγραμματισμός να μετασταθμεύσουν αμερικανικά ελικόπτερα στο πλαίσιο άσκησης.

«Λόχος Μάχης Αμερικανών»
θα αναπτυχθεί στην 1η ΤΑΞ.Α.Σ.

Στο μεταξύ, μόλις στις αρχές της εβδομάδας η εφημερίδα «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», αναδημοσίευσε πληροφορίες που έλεγαν για ανάπτυξη λόχου μάχης αμερικανών στο Στεφανοβίκειο. Όπως αναφέρονταν στο ρεπορτάζ, «την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η ανάπτυξη δύναμης της 4ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας Στρατού (4 Combat Aviation Brigade) των ΗΠΑ στην βάση του Στεφανοβικείου, όπου εδρεύει η «1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας doureios.com, στο Στεφανοβίκειο θα αναπτυχθεί Λόχος Μάχης Αεροπορίας Στρατού (Combat Aviation Company) στην σύνθεση του οποίου θα περιλαμβάνονται επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64D, μεταφορών CH-47F Chinook και γενικής χρήσεως Blackhawk.
H συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία στην Θεσσαλία προβλέπεται να διαρκέσει 4 μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί η ανάπτυξη της 4ης CAB στην Ευρώπη, αλλά ενδέχεται να μονιμοποιηθεί, καθιστώντας το Στεφανοβίκειο Προωθημένη Βάση Μετασταθμεύσεως Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, με μόνιμη παρουσία δυνάμεων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.