Νέο Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος

Σύστησε η Περιφέρεια, για την Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων

Νέο Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος συγκρότησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με απόφασή του τη Μ. Πέμπτη. Στην απόφαση ο κ. Αγοραστός έλαβε υπόψη την ανάγκη εφαρµογής της νοµοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος σε εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, ιδίως όταν πιθανολογείται ότι η λειτουργία τους υποβαθµίζει το περιβάλλον και συνέστησε κλιμάκιο που αποτελούν πέντε υπηρεσιακοί παράγοντες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων.
Το νέο ΚΕΠΕ που έχει «θητεία» έξι μηνών, αποτελείται από την αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης και Κοινωνικής Μέριμνας, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ανάπτυξης.
Ο περιφερειάρχης ορίζει ότι στους ελέγχους που γίνονται από το Κ.Ε.Π.ΠΕ. είναι δυνατόν, µετά από σχετική πρόσκληση, να περιλαµβάνεται και εκπρόσωπος του ∆ήµου στην περιοχή του οποίου υπάγεται διοικητικά το έργο ή η δραστηριότητα που πρόκειται να ελεγχθεί. Οι υπάλληλοι των ∆/νσεων Ανάπτυξης, Αγροτικής Οικονοµίας & Κτηνιατρικής, Μεταφορών & Επικοινωνιών, θα συµµετέχουν κατά περίπτωση, εφόσον ο διενεργούµενος έλεγχος αφορά δραστηριότητα για την οποία έχουν την αρµοδιότητα ίδρυσης, λειτουργίας ή και περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Αγοραστού, έργο του Κλιµακίου είναι: Ο έλεγχος τήρησης των εγκεκριµένων περιβαλλοντικών όρων και γενικά την εφαρµογή της νοµοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριµένα, το Κλιµάκιο θα διενεργεί αυτοψία σε εγκαταστάσεις, έργα ή δραστηριότητες, ιδίως όταν πιθανολογείται ότι η λειτουργία τους υποβαθµίζει το περιβάλλον, θα κάνει τις απαραίτητες συστάσεις και υποδείξεις για τα κατάλληλα να ληφθούν µέτρα, θα συντάσσει σχετική έκθεση και θα εισηγείται διοικητικές κυρώσεις σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία. Για την διενέργεια των ελέγχων, το Κλιµάκιο έχει το δικαίωµα να εισέρχεται σε κάθε είδους εγκατάσταση, οποτεδήποτε, είτε αυτή είναι σε λειτουργία είτε όχι, ακόµη και αν δεν παρευρίσκεται ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος λειτουργίας, συνοδευόµενο εφόσον είναι δυνατό από εντεταλµένο εκπρόσωπο τους, τηρώντας τους όρους ασφαλείας που ισχύουν για κάθε εγκατάσταση. Οι υπεύθυνοι λειτουργίας των εγκαταστάσεων έχουν υποχρέωση να παρέχουν όλα τα απαιτούµενα στοιχεία και πληροφορίες και γενικά να διευκολύνουν τον έλεγχο. Το
Κλιµάκιο θα συγκαλείται είτε από την υπηρεσία που είναι αρµόδια κατά τις οικείες διατάξεις να εγκρίνει την ίδρυση, λειτουργία ή πραγµατοποίηση του έργου ή της δραστηριότητας, είτε από το Τµήµα Περιβάλλοντος & Υδροοικονοµίας σε περίπτωση ελέγχου έργου ή δραστηριότητας που δεν αδειοδοτείται από υπηρεσία των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.