Νίκος Φαραντούρης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η κυβέρνηση προστατεύει τα καρτέλ στην αγορά»

Ο Έλληνας οδηγείται σε φτωχοποίηση εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούνται

Σκληρή κριτική στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση στους τομείς της αγοράς, που έχουν κάνει την ακρίβεια το νούμερο ένα πρόβλημα των Ελλήνων άσκησε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φαραντούρης υπογραμμίζοντας ότι στην αγορά υπάρχουν καρτέλ και μάλιστα αυτά προστατεύονται από την κυβέρνηση. Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν τον Έλληνα στη φτωχοποίηση, ενώ σε ότι αφορά στην Ευρωβουλή τόνισε πως ο Ευρωβουλευτής πρέπει να παλεύει για όφελος του λαού.

 

Τα νούμερα για την ακρίβεια είναι αδυσώπητα

Ο κ. Φαραντούρης σχολίασε αρχικά την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν πρωταγωνιστεί στην ακρίβεια στην ΕΕ με τον ίδιο να τονίζει πως τα νούμερα είναι αδυσώπητα, οι αριθμοί είναι μάρτυρες και η καθημερινότητα είναι ο καλύτερος κριτής για το εάν η οικονομία πάει καλά ή όχι.

«Τα νούμερα από μόνα τους δείχνουν σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, έχουμε τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο ράφι του σούπερ μάρκετ κι αυτό το λέει η Eurostat, έχουμε μεσοσταθμικά τα τελευταία 4 χρόνια από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην ΕΕ, έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων και τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη ως καταναλωτές. Είμαστε η φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης και η δεύτερη φτωχότερη της Ευρώπης, λίγο πριν τη Βουλγαρία με τη οποία ανταγωνιζόμαστε για την τελευταία θέση και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat σύντομα θα είμαστε εμείς στον πάτο του βαρελιού. Αυτή η τάση φτωχοποίησης, αφενός ακρίβειας που καλπάζει, αφετέρου καθήλωσης των πραγματικών εισοδημάτων θα μας φέρει κάτω από τη Βουλγαρία», είπε ο κ. Φαραντούρης.

Μάλιστα έκανε λόγο για υποκρισία του Πρωθυπουργού, καθώς η κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια λέει ότι μείωσε φορολογικούς συντελεστές.

«Έχουμε υπερπολλαπλάσια έσοδα  από έμμεσους φόρους, έχουμε ρεκόρ 50 ετών στην είσπραξη έμμεσων φόρων, στον ΦΠΑ και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Είναι οι φόροι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε στην καθημερινότητά μας και στην καθημερινή συναλλαγή και είναι οι πιο άδικοι φόροι που χτυπούν επί δικαίων και αδίκων και όσο η ακρίβεια μαίνεται τόσο περισσότερο εισπράττονται φόροι. Δεν ισχύει αυτό που λέει η κυβέρνηση, έχουμε φοροεισπρακτική καταιγίδα, την μεγαλύτερη των τελευταίων 50 ετών. Να πληρώνεις 1000 ευρώ λιγότερα από τους άμεσους φόρους και να πληρώνεις 10.000 ευρώ παραπάνω από τους έμμεσους μας προκαλεί χαρά;», σχολίασε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πολιτική οδηγεί μαθηματικά και γεωμετρικά σε φτωχοποίηση και του ελεύθερου επαγγελματία, του αυτοαπασχολούμενου και γενικά κάθε Έλληνα.

Η ακρίβεια μαίνεται ανεξέλεγκτη- Κανένας έλεγχος δεν υπάρχει στην αγορά

Συνεχίζοντας ο κ. Φαραντούρης να μιλά για την ακρίβεια, υποστήριξε ότι αυτή μαίνεται ανεξέλεγκτη, γιατί δεν υπάρχει παρέμβαση στην αγορά.

«Η ακρίβεια είναι σαν τη υγρασία, σαν το λούκι που ποτίζει τον τοίχο εάν δεν τη σταματήσεις και πετάει τον σοβά 10 μέτρα παρακάτω. Το να σοβατίσεις τον τοίχο και να πεις ότι σταμάτησα την υγρασία είναι δώρο άδωρο. Εδώ η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει το λούκι που στάζει και είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος και η καρτελοποίηση της αγοράς. Η κυβέρνηση είπε ότι δεν ασχολείται με την αγορά, γιατί οι αγορές τα λύνουν όλα μόνες τους με αποτέλεσμα όλες οι κρίσιμες αγορές να γίνουν καρτέλ, να καρτελοποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φαραντούρης.

Ανέφερε δε και το παράδειγμα της Γαλλίας για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ακρίβειας, όπου έβαλε πλαφόν 4% στα κέρδη της γαλλικής ΔΕΗ ήδη από το 2022, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, την ίδια στιγμή η ελληνική ΔΕΗ ανακοίνωνε 1 δις ευρώ κέρδη τον χρόνο.

«Θα μπορούσε να βάλει πλαφόν όχι μόνο στα κέρδη των διυλιστηρίων αλλά και στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Προτείνουμε συνταγές που είδαμε ότι εφαρμόστηκαν με αποτελεσματικότητα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό είναι παρέμβαση στην αγορά.

Επίσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι , ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε και προτάσεις για τη μείωση των έμμεσων φόρων. Η τελευταία οδηγία μιλάει και για μηδενικούς έμμεσους φόρους σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Τα κράτη μέλη έχουν λυμένα τα χέρια τους να προχωρήσουν σε μείωση φόρων και έμμεσων μάλιστα φόρων, των πιο άδικων φόρων κι εκεί η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φαραντούρης.

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει να μηδενιστούν παντού οι έμμεσοι φόροι, ούτε όλοι οι φόροι. « Εμείς λέμε να αυξήσουμε την άμεση φορολογία σε όσους έρχονται και κάνουν υπερκέρδη  μέσα στην οικονομική δυσπραγία του Έλληνα και ταυτόχρονα να μειώσουμε τους έμμεσους φόρους σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες όπως στους αγρότες στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα», ανέφερε.

Η κυβέρνηση προστατεύει τα καρτέλ

Ο κ. Φαραντούρης επέμεινε ότι στην αγορά υπάρχουν καρτέλ και μέχρι και ο κ. Σκέρτσος την περασμένη Κυριακή στον Τύπο έλεγε ότι η αγορά έχει προβλήματα και στρεβλώσεις και ολιγοπώλια και καρτέλ. «Πριν από δύο χρόνια όμως φώναζε ο Πρωθυπουργός μέσα στη βουλή «που τα είδατε τα υπερκέρδη;», «που την είδατε την καρτελοποίηση, που τα είδατε τα καρτέλ;», είπε ο κ. Φαραντούρης.

Σημείωσε δε, ότι οι έλεγχοι στην αγορά δεν γίνονται με τη συνοδεία κάμερας, αλλά με προδιαγραφές, σιωπηρά για να μην τις καταλάβουν όλοι αυτοί που αισχροκερδούν και οι ποινές οδηγούν στη φυλακή, γιατί τα καρτέλ είναι ποινικό αδίκημα. Αναφέρθηκε δε και στον πρώην πλέον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννη Λιανό, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Φαραντούρης ζήτησε να παρέμβει πριν από 2 χρόνια , να σπάσει τα καρτέλ, να ελέγξει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

«Ο κ. Λιανός σήμερα είναι στο Λονδίνο, επανήλθε στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Θα ελέγξουν τα καρτέλ; Υπάρχει πολιτική βούληση; Ο κ. Λιανός αντικαταστάθηκε, πήγε σπίτι του. Όταν κάθισε στο γραφείο του ο κ. Λιανός ζήτησε να κάνει ελέγχους.  Τι ελέγχους; Για ελέγχους σε φέραμε; Αυτή ήταν η αντίδραση», επεσήμανε.

 

Μάλιστα ο κ. Φαραντούρης υπογράμμισε ότι υπάρχουν καταγγελίες για πολλές επιμέρους αγορές και έστρεψε τα βέλη του στην κυβέρνηση, λέγοντας πως είναι εκείνη που προστατεύει τα καρτέλ.

« Όταν εδώ και 4 χρόνια έλεγα ότι είναι καρτελοποιημένη η αγορά, φωνάζανε ότι δεν υπάρχουν καρτέλ . Ποιος προστατεύει τα καρτέλ; Η κυβέρνηση τα προστατεύει.

Τα καρτέλ είναι 3-4 μεγάλες εταιρείες, οι οποίες ελέγχουν τις διάφορες αγορές, από το γάλα, τη μεταποίηση, τα σούπερ μάρκετ, την επικοινωνία, την ενέργεια. Εκεί όταν υπάρχουν ολιγοπωλιακές συνθήκες, 3-4 παίκτες είναι πολύ εύκολο να συνεννοηθούν. Όταν συνεννοούνται δεν το κάνουν για να δώσουν την καλύτερη τιμή , συνεννοούνται πως θα κρατήσουν ψηλά την τιμή», υπογράμμισε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν ευρωπαϊκή οδηγία

Ο ίδιος όμως αναφέρθηκε και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, μία κίνηση και απόφαση η οποία έχει «χρεωθεί» στον ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Φαραντούρη να σημειώνει πως αυτή η διαπίστωση είναι μία προπαγάνδα της ΝΔ. Εξήγησε ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι μία ευρωπαϊκή οδηγία, που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 2018 και άρχισε να λειτουργεί το 2019. Σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες αποφασίστηκαν πολλά χρόνια πριν τον ΣΥΡΙΖΑ και ενσωματώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο όλων των κρατών μελών της ΕΕ και των 27.

«Έχουμε 27 χρηματιστήρια ενέργειας που υποχρεωτικά λόγου του τρόπου λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ενέργειας είχε αποφασιστεί πολύ πριν να λειτουργήσει με τον τρόπο αυτό. Δεν έχουμε ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επί των ημερών κάποιων άλλων θεσπίστηκαν ευρωπαϊκές οδηγίες, που υποχρεωτικά πρέπει να ενσωματωθούν και στα κράτη- μέλη», είπε ο κ. Φαραντούρης τονίζοντας όμως ότι το πρόβλημα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι η εποπτεία του.

«Για το χρηματιστήριο ενέργειας από τη στιγμή που θεσπίστηκε είχαμε πει ότι προσέξτε σε μια αγορά ρηχή και ολιγοπωλιακή όπως η ελληνική, με λίγους παίκτες υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσει σαν καρτέλ και να μην παράγει ανταγωνισμό. Κι αυτό δεν το έλαβε κανείς υπόψη του και συνεπώς από το 2019 έως 2024 λειτουργεί με στρεβλώσεις γιατί δεν υπάρχει η εποπτεία της αγοράς», εξήγησε.

Ο ευρωβουλευτής πρέπει να υπερασπίζεται τον λαό

Ο κ. Φαραντούρης εξηγώντας πόσο σημαντικές είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο για την ζωή των πολιτών μίας χώρας τόνισε ότι «χρειάζεται αυτός που πάει στις Βρυξέλλες και φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει τον λαό της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας, της γειτονιάς, της Ελλάδας να ξέρει πέντε πράγματα τι γίνεται εκεί πέρα, διότι διαφορετικά θα πηγαίνει για σουλάτσο. Ο Ευρωβουλευτής είναι ο νομοθέτης της ΕΕ και πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού.

Για να το κάνει αυτό πρέπει να έχει επάρκεια, να ξέρει μία ξένη γλώσσα, πως λειτουργούν οι θεσμοί, να έχει πολιτική βούληση να συγκρουστεί ή να κάνει και συμμαχίες για τα συμφέροντα του λαού του που τον έστειλε εκεί».

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.