Για το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης κλιματικής κρίσης κ. Νίκος Ράπτης με αφορμή το σχέδιο «Απόλλων» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο ξεκινά πρώτο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Ράπτη το «παιχνίδι» όπως το χαρακτήρισε στις ΑΠΕ είναι κλειστό και αφορά μεγάλους «παίκτες», ενώ θα έπρεπε η φιλοσοφία του να εκδημοκρατιστεί εντάσσοντας στους κόλπους τους μικρά φωτοβολταϊκά, που να αφορούν όλους.
Τι είναι το πρόγραμμα Απόλλων
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Απόλλων που ουσιαστικά είναι μία ενεργειακή κοινότητα πολιτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Tο σχέδιο Απόλλων μεσολαβεί κατά κάποιο τρόπο μεταξύ ενεργειακών κοινοτήτων των 13 περιφερειών και εκείνων που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ, οπουδήποτε κι αν είναι ώστε να μειωθεί το κόστος της ηλεκτροδότησης για τους ΟΤΑ, για τις ΔΕΥΑ, για τους ΤΟΕΒ κ.ο.κ.. , με στόχο να επωφεληθούν οι Θεσσαλοί δικαιούχοι από το χαμηλότερο κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρισμού που προσφέρει το Πρόγραμμα.
«Προσπαθήσαμε να είμαστε οι πρώτοι, γιατί η Θεσσαλία είναι «χτυπημένη» μετά τις περσινές πλημμύρες και θεωρήσαμε ότι πρέπει και σε συμβολικό επίπεδο, να είμαστε η πρώτη περιφέρεια που θα δημιουργήσει μία τέτοια ενεργειακή κοινότητα και μεθαύριο θα υπογράψουμε οι πρώτοι 26 φορείς, που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν, αλλά η προθεσμία είναι «ανοιχτή» μέχρι τέλος Αυγούστου», σχολίασε ο κ. Ράπτης.
Σημείωσε δε ότι στο πρόγραμμα Απόλλων υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν τα οικιακά τιμολόγια, που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο τύπου Α, ζήτημα το οποίο όμως θα το αναλάβει απευθείας η κυβέρνηση με τον ΔΕΔΔΗΕ.
«Κλειστό «παιχνίδι» οι ΑΠΕ
Στο μεταξύ, ο κ. Ράπτης αναφέρθηκε γενικά στο ζήτημα των ΑΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται μία γενικότερη συζήτηση στην Ελλάδα, καθώς το «παιχνίδι» στην χώρα μας, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι αρκετά κλειστό και όχι με ευθύνη της Περιφέρειας και «παίζεται» ανάμεσα σε μεγάλους «παίκτες», ενώ ταυτόχρονα το δίκτυο δεν έχει εκσυγχρονιστεί ώστε να χωρέσει πολλή ενέργεια, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο σε έναν άνθρωπο ή σε μια επιχείρηση που θέλει να βάλει ένα φωτοβολταϊκό να μπει στο δίκτυο.
«Υπάρχει ένα χωροταξικό των ΑΠΕ το οποίο εκκρεμεί και είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Μέχρι στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο έχουμε παραπεμφθεί γι’ αυτό, γιατί έπρεπε να το είχαμε ετοιμάσει εδώ και κάποια χρόνια, αλλά αναστέλλεται συνεχώς η εκπόνησή του. Εμείς, η πολιτική απόφαση που έχουμε πάρει, ο κ. Κουρέτας και η ομάδα του είναι ότι δεν εγκρίνουμε, ενώ είμαστε σαφώς υπέρ των ΑΠΕ, καμία εγκατάσταση ΑΠΕ πριν υπάρξει το χωροταξικό, για να ξέρουμε που μπορεί να μπει επιτέλους ένα φωτοβολταϊκό», τόνισε ο κ. Ράπτης και για την κατεύθυνση που ακολουθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Επεσήμανε δε ότι ο νόμος ορίζει ότι δεν θα πρέπει να είναι εγκαθίστανται τέτοια πάρκα σε εδάφη υψηλής παραγωγικότητας. «Παρατηρούμε ότι εκεί έχουν γίνει διάφορες λαθροχειρίες, υπάρχει ένα περιορισμός να είναι το 1% του εδάφους, φοβόμαστε ότι είναι αρκετά παραπάνω και είναι πράγματα που η Περιφέρεια θα τα αναδείξει το επόμενο διάστημα. Έχουν αδειοδοτηθεί πάρκα και όλα συμβαίνουν την στιγμή που δεν κατατίθεται το χωροταξικό, ακριβώς για να μπορούν να γίνονται τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις για διάφορους επιχειρηματίες κτλ.. Όταν ένα κράτος πηγαίνει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια σημαίνει ότι δεν θέλει να το κάνει αυτό. Μία άλλη περίπτωση είναι τα απορρίμματα. Μία εξήγηση είναι το πολιτικό κόστος που είναι πολύ μεγάλο ή το πολιτικό όφελος είναι πολύ μεγάλο», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.
Να τεθεί το στοιχείο του εκδημοκρατισμού στις ΑΠΕ
Σύμφωνα με τον κ. Ράπτη, στην χώρα μας δεν προωθείται η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στα σπίτια γιατί το δίκτυο δεν χωράει και δίνεται προτεραιότητα σε μεγαλύτερα έργα από τον ΔΕΔΔΗΕ και δεν αναβαθμίζεται το δίκτυο κι αυτό επεσήμανε είναι το μεγάλο πρόβλημα της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Ο κ. Ράπτης την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στην αλλαγή της κουλτούρας της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών, φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία θέτει στην νέα της πολιτική εκατομμύρια φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών.
«Αυτός είναι ο υγιής τρόπος ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών. Δεν είναι να κάνουμε τεράστια πάρκα κτλ.. Αυτά μπορεί να χρησιμεύσουν σε ορισμένες περιπτώσεις με φειδώ, αλλά το σωστό είναι μέσα στις πόλεις, ώστε η οικιακή χρήση να εξασφαλίζεται από μικρές μονάδες και αυτή ήταν όλη η ιδέα των ΑΠΕ. Υπάρχει κι ένα στοιχείο εκδημοκρατισμού της ενέργειας, που πρέπει να τεθεί κάποια στιγμή.
Όπως ξήγησε ο κ. Ράπτης τα «παιχνίδια» αυτά δεν γίνονται μόνο στις ΑΠΕ αλλά κυρίως στα ορυκτά καύσιμα, όπου εκεί και ιδίως στο φυσικό αέριο, το κόστος και τα χρήματα είναι πολλαπλάσια.
« Η ΕΕ θα επενδύσει το επόμενο διάστημα σε αγωγούς και υγροποιητές αμερικάνικου φυσικού αερίου εκατοντάδες δις και σε ένα πρόσφατο άρθρο στους New York Times υπήρχε μία δήλωση ενός Έλληνα, υπεύθυνου εταιρείας υγροποίησης στην Αλεξανδρούπολη που έλεγε ότι κάπως πρέπει να βγάλουν τα λεφτά τους και οι Αμερικάνοι από αυτά που έχουν βάλει στην Ουκρανία.Υπάρχει μία συζήτηση για τις ΑΠΕ περί συμφερόντων κτλ , τα οποία είναι ελάχιστα και αδύναμα μπροστά στα συμφέροντα στα ορυκτά καύσιμα και στην πυρηνική ενέργεια», επεσήμανε ο ίδιος, αναφορικά με τον παγκόσμιο χάρτη πάνω στις ΑΠΕ αλλά και στα ορυκτά καύσιμα.
Καθυστέρησαν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης
Αν και δεν κατέχει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ο αντιπεριφερειάρχης κλιματικής κρίσης αναφέρθηκε και στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά και από τις θεομηνίες του περασμένου Σεπτέμβρη.
«Είναι μία εξέλιξη που πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση γιατί δεν γίνεται να ακολουθούμε δύο διαφορετικούς δρόμους και το 90% της δύναμης των χρημάτων είναι κρατικά. Εμείς προσπαθούμε τις δικές μελέτες και αυτές που έχουν κάνει άλλοι και τις θεωρούμε συμφέρουσες για τη Θεσσαλία να τις προχωρήσουμε με έναν τρόπο για να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Ράπτης έστειλε κι ένα μήνυμα προς όλους να επισκεφθούν περιοχές που επλήγησαν μεν από τις πλημμύρες, κατάφεραν όμως και στάθηκαν στα πόδια τους και με σκληρή δουλειά των κατοίκων τα μέρη έγιναν όπως και πριν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με τον ίδιο η Μηλίνα, όπου οι κάτοικοι όπως είπε, ανασκουμπώθηκαν και έφεραν τον τόπο τους σε μια κατάσταση πολύ κοντά με πριν, μετά το τεράστιο πλήγμα των πλημμυρών.
«Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές έχουν επανέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό και μπορούν όλοι να επισκεφθούν αυτά τα μέρη και ως ένα στοιχείο αλληλεγγύης στους ανθρώπους», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου