Ο Βόλος μπορεί να μπει στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας

Σημαντικές οι εισηγήσεις για «το Startup Οικοσύστημα και τις προοπτικές του»

Μια σειρά από σημαντικές ενέργειες που σχετίζονται με το Startup Οικοσύστημα και τις προοπτικές του ανέλυσαν οι ομιλητές της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας που μίλησαν στην πρώτη ημέρα της «Διημερίδας του Ομίλου Καρεκλίδη»

Ο Βόλος κέντρο καινοτομίας την αγροτική παραγωγή

Ο Σωτήρης Μπαντάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, της Centaur Analytics ανέπτυξε σήμερα στην ημερίδα όλο το πλάνο που έθεσε τις βάσεις για να μπει ο Βόλος στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή και να μετασχηματιστεί η οικονομία με την ενσωμάτωση τεχνολογιών,
H Centaur δημιουργεί έξυπνους αισθητήρες και λογισμικό που τοποθετούνται σε σιλό αποθήκευσης ή κοντέινερ μεταφοράς αγροτικών προϊόντων και παρέχουν σε πραγματικό χρόνο ακριβή εικόνα για τις συνθήκες και την ποιότητα των αγαθών. Τα υπολογιστικά μοντέλα της εταιρείας χρησιμοποιούν μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και υποδεικνύουν πιθανά προβλήματα αλλοίωσης εγκαίρως, επιτρέποντας την αποφυγή τους και εξασφαλίζοντας την εξαιρετική ποιότητα των αποθηκευμένων και μεταφερόμενων προϊόντων.
Οι λύσεις της Centaur έχουν εγκατασταθεί επιτυχώς για την παρακολούθηση αγροτικών προϊόντων, στις πέντε ηπείρους. Οι πελάτες της, όπως ανέλυσε ο ίδιος περιλαμβάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες αγοράς δημητριακών, αλευρόμυλους, μεταφορείς αγροτικών προϊόντων και παρόχους υπηρεσιών απεντόμωσης.
H Centaur Analytics Inc πρωτοπόρος της αλυσίδας ποιότητος αγροτικών προϊόντων μετά τη συγκομιδή, μίλησε για την ολοκλήρωση νέου γύρου χρηματοδότησης ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (3 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), του οποίου ηγήθηκε η Marathon Venture Capital, με συμμετοχή της Detia Degesch, καθώς και των υφιστάμενων επενδυτών OurCrowd και Avi Reichental. Η εταιρεία πρόκειται να αξιοποιήσει την επένδυση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας της για δημητριακά, αλεύρι και άλλα αγροτικά προϊόντα υψηλής αξίας, καθώς και την υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης για τα προϊόντα της.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το ένα τρίτο της αγροτικής παραγωγής παγκοσμίως καταστρέφεται στην πορεία από το χωράφι ως το ράφι. Για λόγους που περιλαμβάνουν ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς μέχρι ανεπαρκή εξοπλισμό και ακολουθούμενες διαδικασίες, οι καρποί κάθε σοδειάς αλλοιώνονται και δεν διατηρούν την ποιότητά τους πριν καταναλωθούν.
Κοινός παρονομαστής των προβλημάτων είναι η αδυναμία παρακολούθησης της κατάστασης των προϊόντων κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Εν πολλοίς, τα αγροτικά προϊόντα παραμένουν αποθηκευμένα σε ”μαύρα κουτιά”, σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σήμερα.
Η επένδυση θα επιτρέψει στην εταιρεία να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της, επεκτείνοντας τον αριθμό των διασυνδεδεμένων αισθητήρων της παγκοσμίως, καθώς επίσης την λειτουργικότητά τους, καλύπτοντας νέες κατηγορίες αγροτικών αγαθών.
Στο πλαίσιο του νέου γύρου χρηματοδότησης, ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Centaur, Δρ. Σωτήριος Μπαντάς, δήλωσε: ”Με την υποστήριξη της Marathon Venture Capital, μιας από τις πλέον δυναμικές επενδυτικές εταιρίες της Ευρώπης, όπως και της ηγέτιδας της αγοράς λύσεων προστασίας αγροτικών αγαθών, Detia Degesch, προχωρούμε με την υλοποίηση του οράματός μας για τη δημιουργία της ψηφιοποιημένης εφοδιαστικής αλυσίδας ποιότητας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας να καταπολεμήσουμε τις απώλειες των αγροτικών αγαθών και τροφίμων.”

Ο αγροτικός τομέας στη Θεσσαλία μπορεί να αλλάξει με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης

Ο 21χρονος Βαγγέλης Καραθάνος είναι ιδρυτής και CEO της Geabit. Για τη συγκεκριμένη startup και τα συστήματα παρακολούθησης καλλιέργειας που αυτή κατασκευάζει μίλησε σήμερα στην ημερίδα του Ομίλου Καρεκλίδη. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη γεωργία είναι οικονομικά προσιτός και η τεχνητή νοημοσύνη στον αγροτικό τομέα είναι μονόδρομος. Με τα συστήματα που αναπτύσσει η εταιρεία και είναι οικονομικά προσιτά στους αγρότες ξεκλειδώνεται όλη τη δυναμική της καλλιέργειας, μεγιστοποιώντας τη σοδειά του αγρότη και μειώνοντας παράλληλα τα κόστη, τη χρήση χημικών και νερού. Μέρος αυτής της προσπάθειας, πέραν από τους ιδρυτές, Βαγγέλη και Γιάννη Καραθάνο, είναι αρκετοί ερευνητές, γεωπόνοι, data scientists και σύμβουλοι από το StartLife και το Πανεπιστήμιο του Βαγκένιγκεν, που εδρεύει στην Ολλανδία και θεωρείται το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο για τη γεωργία.

Όπως τόνισε ο κ. Καραθάνος η εταιρεία συσκευές, πιο συγκεκριμένα την Ace και την Jack, που παρακολουθούν και αναλύουν συνεχώς την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών.
«Η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει καταγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος και στον αέρα και προσφέρει συμβουλές στον αγρότη για το πως θα μεγιστοποιήσει τη σοδειά του, θα μειώσει το ρίσκο του και περιορίσει την περιττή χρήση χημικών, ενέργειας και νερού. Ουσιαστικά, έχουμε βρει τον τρόπο για να μπορεί ο αγρότης να πετύχει την τέλεια και ιδανική ανάπτυξη του φυτού και του καρπού. Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα προφέρουν πρόβλεψη ασθενειών, ρόβλεψη καιρού, έλεγχος ποτίσματος, παρακολούθηση συνθηκών αποθήκευσης (patent-pending) και προσαρμοσμένη καθοδήγηση.
«Η γεωργία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για το μέλλον της ανθρωπότητας, παρόλα αυτά δεν ακολουθεί ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη σε σχέση με άλλους τομείς. Θέλοντας λοιπόν να βοηθήσουμε τους αγρότες να αυξήσουν την σοδειά τους με λιγότερες έννοιες και πόρους, αποφασίσαμε να φτιάξουμε κάτι που θα αξιοποιούσε υπάρχουσες τεχνολογίες για να γίνει ο απόλυτος βοηθός και φίλος του αγρότη και παράλληλα να ωθήσει τη γεωργία να μπει σε μια νέα και τεχνολογικά προηγμένη εποχή, την εποχή του geabit. Η τεχνολογία σε λίγα χρόνια θα είναι αναγκαία όσα τα τρακτέρ» .
Η τοποθέτηση των συσκευών είναι πολύ απλή και γρήγορη, γίνεται κάθε 50 ή 100 στρέμματα και μπορούν να τοποθετηθούν σε όλες τις καλλιέργειες.

Η Oliveex πρωτοπορεί στην προστασία των fermented foods

Ο Δημήτρης Γκαραγκούνης, παρουσίασε στην ημερίδα την Oliveex που ασχολείται με την επιτήρηση των συνθηκών στην αποθήκευση τροφίμων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη χρήση αισθητήρων που έχει αναπτύξει η ίδια η εταιρεία, οι οποίοι προσαρμόζονται στις δεξαμενές αποθήκευσης και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις κατάλληλες μετρήσεις για την ανάλυση της χημικής διαδικασίας ζύμωσης των τροφίμων. Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτή η τεχνογνωσία έχει εφαρμογή σε προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των fermented foods, δηλαδή σε εκείνα που υφίστανται τις περισσότερες ζυμώσεις κατά την ανάπτυξή τους. «Μερικά από αυτά τα προϊόντα είναι η ελιά, το κρασί, η μπίρα και τα γαλακτοκομικά. Ετσι με την τεχνογνωσία που προτείνουμε, ο εκάστοτε παραγωγός μπορεί μέσα από τη διαδικτυακή του πλατφόρμα να δει σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές των τροφίμων κατά τη διαδικασία της ζύμωσης».
Πολλές φορές, ωστόσο, η επέλαση της νέα τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα μπορεί να προκαλεί φόβο στους παραγωγούς. Και αυτό, είτε επειδή δεν είναι οι ίδιοι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία είτε επειδή έχουν μια προτίμηση σε πιο παραδοσιακές μεθόδους επίβλεψης των τροφίμων. Σε αυτό ο κ. Γκαραγκούνης απάντησε ότι «η λύση που προσφέρουμε είναι ένα plug-and-play σύστημα το οποίο δουλεύει ανεξάρτητα και δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη τεχνολογική κατάρτιση για να εγκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί». Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι «το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης είναι να έχει μια συσκευή με πρόσβαση στο Ιντερνετ είτε smartphone είτε κάποιον υπολογιστή, ώστε να λαμβάνει τις ειδοποιήσεις και τα αποτελέσματα από την ανάλυση της παραγωγής του». Αυτή την περίοδο, η εταιρεία δοκιμάζει το προϊόν σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές των fermented foods, τις επιτραπέζιες ελιές και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι πιλοτικές δοκιμές ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, μέσα από τη συνεργασία της Oliveex με τη βιομηχανία τυποποίησης βρώσιμης ελιάς Parthenon Olives SA, που εξάγει προϊόντα σε περισσότερες από 50 χώρες. Επίσης, τα πιλοτικά που αφορούν τα γαλακτοκομικά θα ξεκίνησαν και η εταιρεία συνεργάζεται με την Karakanas Dairy Products, βιομηχανία στον Βόλο με εξαγωγές σε ΗΠΑ, Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Velocity.Partners είναι το νέο Κεφάλαιο
Επιχειρηματικών Συμμετοχών για καινοτόμες εταιρείες –

Οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται τους Έλληνες

Το Velocity.Partners είναι ένα νέο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital fund) που ξεκίνησε την επενδυτική του δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του 2018. Έχει μέγεθος 24 εκατομμύρια ευρώ και υποστηρίζεται από θεσμικούς επενδυτές όπως το Equifund, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Eurobank, αλλά και κορυφαίους ομίλους της Ελληνικής αγοράς στο χώρο του λιανεμπορίου, media, ναυτιλία, φαρμακοβιομηχανία κλπ. Στόχος του fund είναι να ενισχύσει ομάδες που θα παράγουν καινοτόμα προϊόντα με προοπτικές επέκτασης σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα ως αγορά εκκίνησης. Όραμα του fund είναι να καταγραφεί στην Ελληνική και διεθνή αγορά ως το δεδομένο σημείο αφετηρίας και ο πολλαπλασιαστής ισχύος για τις πιο καινοτόμες και επιτυχημένες Ελληνικές εταιρείες. Στόχος είναι να ενισχύσει ομάδες από φιλόδοξους και εξαιρετικούς ιδρυτές που θα παράγουν καινοτόμα προϊόντα πραγματικά παγκοσμίου βεληνεκούς σε αγορές και τομείς δραστηριοποίησης με γρήγορες και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα ως αγορά εκκίνησης.
Έμπειροι επενδυτές, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, με εκτεταμένο διεθνές δίκτυο, ένωσαν τις δυνάμεις τους, κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία και την κληρονομιά του Found.ation, του παλαιότερου και ενός από τους μεγαλύτερους εν ενεργεία Accelerators και Innovation Hubs στην Ελλάδα, για να σχηματίσουν το Velocity.Partners.
Οι όμιλοι αυτοί εκτός από συνεπενδυτές στο νέο fund προσφέρουν τεχνογνωσία στις νέες εταιρείες καθοδηγώντας τους σχετικά με τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες καινοτομίας στους χώρους δραστηριοποίησης τους, προσφέροντας πεδίο ανάπτυξης και πειραματισμού καθώς και πρόσβαση στην αγορά (go-to-market pad) κατά περίπτωση φτάνοντας έως το first customer pledge και το product distribution.
Στην σημερινή ημερίδα ο κ. Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, συνιδρυτής και εταίρος στο Velocity.Partners Venture Capital ανέπτυξε την δραστηριότητα της εταιρείας που προσφέρει τεχνογνωσία σε νέες εταιρείες καθοδηγώντας τες σχετικά με τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες καινοτομίας στους χώρους δραστηριοποίησης τους, προσφέροντας πεδίο ανάπτυξης και πειραματισμού καθώς και πρόσβαση στην αγορά (go-to-market pad) κατά περίπτωση φτάνοντας έως το first customer pledge και το product distribution.
Οι επενδυτές προσφέρουν τεχνογνωσία στις εταιρείες που θα λάβουν χρηματοδότηση καθώς και δυνατότητα να αναπτύξουν προϊόντα και να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά.
Όσον αφορά τα ποσά που θα επενδύονται ανά εταιρεία, στο στάδιο του pre-seed, η επένδυση είναι της τάξεως, κατά μέσο όρο, των 100 – 200 χιλιάδων ευρώ ανά εταιρεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.