«Όποιος δεν υπακούει, θα πάει στην Αγριά ή στην Πορταριά…»

Εκβιασμούς καταγγέλλει το Σωματείο για πλασματικές υπερωρίες στην Υπ. Καθαριότητας του Δ. Βόλου

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα, τους οφείλονται ως και 40 ρεπό, ενώ από την πρόσληψη 55 συμβασιούχων, που περίμεναν για να ξεκουραστούν, μόλις οι 10 κατέληξαν στην Υπηρεσία.

Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ η  Θάλεια Στάχτου αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, έκανε λόγο για εκβιασμό της Δημοτικής Αρχής προς εργαζόμενους, οι οποίοι αναγκάζονται να υπογράψουν για να πληρωθούν λιγότερα χρήματα σε υπερωρίες και ώρες που δεν αντιστοιχούν με αυτές που έχουν δουλέψει.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ κατέφυγε χθες, στην Επιθεώρηση Εργασίας και θα κάνει ό,τι άλλο χρειαστεί για τους εργαζόμενους, τόνισε η κα Στάχτου.

Όπως είπε, υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν μαζέψει ακόμη και 40 ρεπό, οι οποίοι εργάζονται συνεχώς 7 ημέρες την εβδομάδα, δεν παίρνουν άδεια και ρεπό και δεν μπορούν να ξεκουραστούν, ούτε να δουν την οικογένειά τους, καθώς υπάρχουν και πολύτεκνοι με 4-5 παιδιά.

Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον διευθυντή Καθαριότητας η απάντηση ήταν ότι δεν θα πάρουν τα ρεπό, θα δοθεί από 10 ημέρες άδεια, κάτι που είναι παράλογο, καθώς πρώτα δίνονται τα ρεπό, ανέφερε η κα Στάχτου.

Όπως εξήγησε, όταν δουλεύει κάποιος το Σάββατο παίρνει ρεπό τη Δευτέρα, όπως ορίζει ο νόμος. Το ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν και Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της υπηρεσίας, δεν καταργείται το πενθήμερο. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν ρεπό, σε συνεννόηση της Διεύθυνσης με τον εργαζόμενο, το παίρνει την επόμενη εβδομάδα ή όπως συνεννοηθούν, αλλά η υπηρεσία πρέπει να δώσει τα οφειλόμενα ρεπό.

Στην Υπηρεσία Καθαριότητας συμβαίνει το αντίθετο και τα ρεπό δεν δίνονται, λόγω έλλειψης προσωπικού, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου. Για τις ανάγκες του Δήμου προσλήφθηκαν 55 συμβασιούχοι με συμβάσεις τεσσάρων μηνών, από τους οποίους μόλις 14 κατέληξαν στην Καθαριότητα, από τα οποία άτομα, τα τέσσερα δεν μπορούν να εργαστούν ως οδηγοί ή συνοδοί απορριμματοφόρων και ο Σύλλογος είπε να καταγγελθούν οι συμβάσεις, γιατί οι συμβάσεις δεν είναι ΑΣΕΠ και είναι επιλογή της Δημοτικής Αρχής.

«Περιμέναμε ως σωτηρία αυτά τα άτομα για να ξεκουραστούν οι εργαζόμενοι και ούτε αυτό μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή», κατήγγειλε η κα Στάχτου.

Εκβιασμός για πλασματικές υπερωρίες – εξαιρέσιμα

Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας είναι οργισμένοι, τόνισε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, γιατί υπάρχει πρόβλημα με τις υπερωρίες, καθώς από τη μια δουλεύουν Σαββατοκύριακα, εξαιρέσιμες και αργίες και όταν μπαίνουν οι υπερωρίες πάνε να υπογράψουν και μάλιστα στις τελευταίες καταστήσεις του Ιουνίου, πήγαν και είδαν οι μέρες που τους έβαλαν δεν είναι οι αργίες, αλλά καθημερινές (που πληρώνονται αλλιώς) και δεν αντιστοιχούν στις ώρες και τα ποσά που πρέπει.

Η συνδικαλίστρια είπε ότι οι εργαζόμενοι υπέγραψαν με επιφύλαξη με εντολή του Σωματείου και τους καλούν σε απολογία, διότι μ’ αυτό τον τρόπο δεν μπήκαν σωστά οι υπερωρίες.

«Οι περισσότεροι εκβιάστηκαν και δεν υπέγραψαν με επιφύλαξη, ενώ ο μόνιμος εκβιασμός είναι ότι όποιος δεν υπακούει, θα πάει στην Αγριά ή στην Πορταριά…».  Η κα Στάχτου τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, το ξέρουν όλοι και ας κωφεύουν, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δουλέψουν μ’ αυτό τον τρόπο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.