Ούτε οι εκπτώσεις έφεραν “Ανάσταση”

φωτογραφία αρχείου
Απελπιστική η κατάσταση στην εμπορική αγορά του Βόλου

Ούτε οι εκπτώσεις, που συνεχίζονται έως τις 5 Μαρτίου για τον Βόλο, έφεραν “Ανάσταση” στους τζίρους των εμπόρων της πόλης, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολο Οντόπουλο, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, το πολύ άσχημο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Μάλιστα, εκείνο που έχει συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης είναι ο φόβος και ο πανικός που έχει κυριεύσει τους συνταξιούχους, που πλέον αποτελούν κύρια πηγή χρηματοδότησης της αγοράς, με αποτέλεσμα να έχουν κόψει την κατανάλωση, αλλά και τη βοήθεια, που παρέχουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους!

Ένας γεμάτος μήνας με εκπτώσεις έκλεισε για την εμπορική αγορά του Βόλου με την εκπτωτική περίοδο να συνεχίζεται έως και τις 5 Μαρτίου. Παρόλα αυτά, η εικόνα στην τοπική αγορά δεν έχει αλλάξει, καθώς όπως τόνισε ο κ. Οντόπουλος” Δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τις πρώτες ημέρες του χρόνου και από την τάση που έρχεται από το προηγούμενο διάστημα και μιλάω για το πολύ άσχημο τετράμηνο Σεπτέμβρης -Δεκέμβρης που δοκιμάστηκε πάρα πολύ η εμπορική αγορά, όχι μόνο η δική μας αλλά γενικότερα οι εμπορικές αγορές ανά την Ελλάδα.

«Η κατάσταση δεν μπορεί να αναστραφεί εύκολα»

Η κατάσταση δεν μπορεί να αναστραφεί τόσο εύκολα και οι εκπτώσεις, ενώ πολλοί νόμιζαν ότι θα λειτουργήσουν ευεργετικά για τους τζίρους των καταστημάτων, κάτι τέτοιο αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά ότι δεν ισχύει, σ’ αυτά τουλάχιστον τα χρόνια της κρίσης που η ρευστότητα είναι μειωμένη”.
Εκτός όμως από τη ρευστότητα, που είναι βασικό στοιχείο για την κατανάλωση, ακόμη ένας τομέας έχει “χτυπηθεί” κι αυτός είναι η ψυχολογία του καταναλωτή, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οντόπουλος καταρρακώνεται καθημερινά, γιατί πέραν του οικονομικού υπάρχει και η αβεβαιότητα ως προς τα εθνικά θέματα.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου ανέφερε πως εξαιτίας των εθνικών θεμάτων, που πλέον βρίσκονται στο προσκήνιο, έχουν επηρεαστεί οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, συνταξιούχοι, οι οποίοι κινούν τα νήματα της αγοράς, καθώς αυτοί κατέχουν πλέον χρήματα.
“Ο αναβρασμός στα εθνικά θέματα επηρεάζει μια συγκεκριμένη ομάδα πολιτών και συγκεκριμένα αυτούς που είναι μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι επηρεάζονται πάρα πολύ και είναι αυτοί που πλέον κατέχουν και το χρήμα, γιατί δυστυχώς και είναι νοσηρό αυτό για τη χώρα, το χρήμα έχει συγκεντρωθεί στους συνταξιούχους και είναι μια ομάδα πολιτών που πολύ εύκολα πανικοβάλλεται κι έχει σαν αποτέλεσμα να κόβεται και η οποιαδήποτε βοήθεια παρέχουν στον άνεργο γιο ή στον εγγονό κτλ”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οντόπουλος.

“Δεν περιμένουμε θαύματα”

Στο ενδεχόμενο αναστροφής του οικονομικού και ψυχολογικού κλίματος ο κ. Οντόπουλος φάνηκε συγκρατημένος λέγοντας πως θαύματα δεν μπορούν να γίνουν. Παρόλα αυτά οι έμποροι περιμένουν να …φύγει και ο Φεβρουάριος που μαζί με τον Ιανουάριο θεωρούνται από τους πιο δύσκολους μήνες για την κίνηση στην αγορά και να έρθει η νέα περίοδος, να ανοίξει ο καιρός με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει.
“Απωλέσαμε το 30-40% των εισοδημάτων μας”
” Αυτή τη στιγμή η ζωή μας είναι γεμάτη ρυθμίσεις και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η όποια ρευστότητα και τα όποια χρήματα μένουν, να πηγαίνουν στην κάλυψη βασικών αναγκών, όπως τα τρόφιμα και σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι καταναλωτικές ανάγκες”, τόνισε ο κ. Οντόπουλος επισημαίνοντας πως ο καταναλωτής και ο έμπορος έχει απολέσει το 30-40% των εισοδημάτων τους κι αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά.
“Κάποιοι μας κατηγορούν ότι μεμψιμοιρούμε, ότι συνεχώς γκρινιάζουμε κτλ. Δεν γκρινιάζουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Απλά αποτυπώνουμε αυτή τη στιγμή την πραγματικότητα. Και η κατάσταση αυτή είναι ίδια κατάσταση από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο”, ανέφερε ο ίδιος.

“Η μικρή επιχείρηση κατάφερε να έχει γεμάτα ράφια”

Μέσα στη “μαυρίλα” όμως της εποχής ο κ. Οντόπουλος θέλησε να δικαιώσει και τους εμπόρους του Βόλου, τους μικρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι αυτά τα χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα αυτό το εξάμηνο που δοκιμάστηκαν και εξακολουθούν να δοκιμάζονται, κατάφεραν να έχουν γεμάτα ράφια.
“Διατηρήσαμε ένα υψηλό επίπεδο ως προς την ποιότητα των προϊόντων, πολύ καλές τιμές και γενικότερα καταφέραμε να έχουμε και επάρκεια προϊόντων. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί στους συναδέλφους εμπόρους, που σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία φροντίζουν να παρέχουν αυτά που πρέπει στον καταναλωτή. Από την άλλη βέβαια όταν αυτός που έπαιρνε 1000 ευρώ , αυτή τη στιγμή παίρνει 700 ή 600 ευρώ εκείνο που θα περιορίσει είναι οι καταναλωτικές του ανάγκες”, είπε χαρακτηριστικά.

Έντονο ενδιαφέρον για το Επιχειρηματικό Πανόραμα

Στο μεταξύ, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου βρίσκεται σε αναβρασμό εργασιών για τη διοργάνωση του Επιχειρηματικού Πανοράματος, που θα διεξαχθεί από τις 24 έως 29 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου.
Ο κ. Οντόπουλος τόνισε πως το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για να συμμετάσχουν στο Πανόραμα είναι έντονο κι αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Σύμφωνα με τον ίδιο γίνονται σημαντικά βήματα ώστε το Πανόραμα να είναι επιτυχημένο, να δοθεί χώρος και χρόνος στις επιχειρήσεις για να προβάλλουν τα προϊόντα τους, ενώ ο στόχος είναι να κλειστούν εμπορικές συμφωνίες προς όφελος των τοπικών επιχειρηματιών.
“Το Επιχειρηματικό Πανόραμα θα επανέλθει πιο δυναμικά από ποτέ” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οντόπουλος σημειώνοντας πως θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ συνδιοργανωτές θα είναι ο Δήμος Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας , ενώ υποστηρίζει τη δράση, το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.