Παπανάτσιου: Αυξήσεις φωτιά από 12 έως και 75% σε αγαθά, καύσιμα, ηλεκτρισμό και υλικά οικοδομών

Αδυναμία επιβίωσης των νοικοκυριών, εντοπίζει η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Αυξήσεις φωτιά που ξεκινούν από 12% και φτάνουν στον κατασκευαστικό κλάδο ακόμη και το 75% εντοπίζουν καταναλωτές και επαγγελματίες με δεκάδες Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση αλλά και πράξεις στήριξης των πολιτών και των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, η πρώην Υφυπουργός Οικονομικών και νυν Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε πως οι αυξήσεις αυτές δεν ήρθαν ξαφνικά και ήδη εντοπίζονται από τον χειμώνα στα είδη τροφίμων. Η Βουλευτής τόνισε πως η οικονομία τρίζει και η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει τι θα κάνει, ώστε να προστατεύσει και την οικονομία αλλά και τους καταναλωτές, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να επιβιώσουν.

 

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου οι αυξήσεις που παρατηρούνται σε πολλούς τομείς δραστηριοτήτων και σε αγαθά δεν είναι ένα γεγονός ξαφνικό, αλλά ήδη από τον χειμώνα υπήρχαν καταγγελίες καταναλωτών για αυξημένες τιμές σε πολλά προϊόντα στα καταστήματα τροφίμων.

Όπως επεσήμανε η Βουλευτής καταγράφονται αυξήσεις έως και 12% σε γαλακτοκομικά είδη, σε αβγά και λαχανικά, με αποτέλεσμα οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να στερούνται από το οικογενειακό τραπέζι βασικά αγαθά.

Επιπλέον υπάρχουν και καμουφλαρισμένες αυξήσεις που οδηγούν σε παραπλάνηση του καταναλωτή  με την κ. Παπανάτσιου να σημειώνει πως στα καθαριστικά για παράδειγμα, μπορεί η τιμή να παραμένει η ίδια, όμως μειώνεται η ποσότητα του προϊόντος, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον καταναλωτή.

Η κ. Παπανάτσιου, επεσήμανε ότι σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αναμένονται κι άλλες αυξήσεις σε αγαθά από 10 έως 20% μέσα στο καλοκαίρι με το Επιμελητήριο να ζητά από την κυβέρνηση να θέσει το θέμα της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί μία συνολική λύση.

Αυξήσεις έως και 75% στον κατασκευαστικό κλάδο

Οι αυξήσεις συνεχίζονται και στον κατασκευαστικό κλάδο, με την Βουλευτή να τονίζει ότι η τιμή του σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 50% , ενώ εντοπίζονται αυξήσεις στον χαλκό, στο τσιμέντο, το  αλουμίνιο που ανέρχονται από 15 έως και 75% .

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να “τορπιλίζονται” προγράμματα όπως το Εξοικονομώ, με φόβους πως δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν, καθώς όπως τονίζουν και οι μηχανικοί ακριβαίνουν τα προϊόντα και αδυνατούν να αναθεωρήσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες.

Αρνητική η επίδραση του πράσινου τέλος στο πετρέλαιο

Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αγγίξει “κόκκινο” και στη Μαγνησία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα με την κ. Παπανάτσιου να σημειώνει πως βλέπουμε την επίδραση του νέου πράσινου τέλους στο πετρέλαιο κίνησης, που είναι 0.003 ευρώ + ΦΠΑ. Αυτό το  θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας και ισχύει από την 1/1/2021 και όπως είπε η ίδια ” αυτό το έκανε για να καλύψει μέρος του ελλείμματος που η ίδια δημιούργησε στον ειδικό λογαριασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον οποίο παρέλαβε πλεονασματικό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό βλέπουμε αυτές τις μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης”.

Μετακυλύεται η αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού στους καταναλωτές- Δύο στους τρεις δυσκολεύονται να πληρώσουν

Και οι αυξήσεις δεν τελειώνουν εδώ, μιας και εντοπίζονται και στον ηλεκτρισμό. Όπως είπε η κ. Παπανάτσιου, μετά από έρευνα του ΕΚΠΟΙΖΩ την περίοδο Μαρτίου- Μαΐου 2021 προκύπτει ότι δύο  στους τρεις καταναλωτές δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και το 85,3% απάντησε ότι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι δυσνόητοι και πολύπλοκοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους διαβάσουν.

“Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ελλειμμάτων στην λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Υπάρχει ανοχή από την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί έχουμε ολιγοπωλιακούς όρους. Καταγράφεται συνεχής άνοδος της χονδρικής τιμής ενέργειας, που τείνει να μονιμοποιηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κι ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής που έχουν οι ιδιωτικοί πάροχοι. Κι αυτές οι ρήτρες, τα ψιλά γράμματα έρχονται να εφαρμοστούν. Τη ρήτρα αυτή θα την εφαρμόσει και η ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο κι εκτινάσσει έτσι το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές. Επίσης στους καταναλωτές μέσης στάθμης, δηλαδή στη βιοτεχνία και στους επαγγελματίες έχουμε σημαντική επιβάρυνση, ενώ  θα έχουμε αύξηση έως και 20% στη λιανική της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο”, είπε η κ. Παπανάτσιου.

Η ίδια προσέθεσε ότι η μείωση της χονδρικής τιμής στην ενέργεια που είχε γίνει, δεν μετακυλίστηκε στους καταναλωτές, ώστε τώρα να μην φανεί μεγάλη διαφορά κι όλα αυτά θα ενταθούν τους επόμενους μήνες.

Πρόβλημα και στη γεωργία και την κτηνοτροφία

Από το μπαράζ αυξήσεων δεν γλιτώνει ούτε ο αγροτικός τομέας, μιας και καταγράφονται τραγικές αυξήσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου. Η Βουλευτής ανέφερε πως σημαντικό πρόβλημα αποτελεί στον κλάδο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας η αύξηση σε πετρέλαιο και ηλεκτρισμό, καθώς  είναι το 60% του κόστους των αγροτικών και 75% των ζωικών προϊόντων.

 

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν υπερχρεώσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε η κ. Παπανάτσιου, από την αρχή της πανδημίας έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να δοθούν οι παροχές την κατάλληλη στιγμή και προς όλους, για να γίνει η μόχλευση στην οικονομία. Αυτό όμως δεν έγινε πράξη από την κυβέρνηση, η οποία έδωσε επιδοτήσεις και επιστρεπτέες και πολύ συγκεκριμένους και τώρα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν την υπερχρέωση και δεν είναι ικανός ο αριθμός των δόσεων για να τις διευθετήσουν, ενώ δεν προβλέφθηκε και καμία διαγραφή μέρους των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.

Ενέργειες όμως χωρίς στόχευση έγιναν, σύμφωνα με την Βουλευτή και στον τουρισμό ,τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν κινήθηκε με τρόπο ώστε να δεχτεί η χώρα ποιοτικό τουρισμό για να αντιμετωπίσει την κρίση.

“Παραλάβανε από τον ΣΥΡΙΖΑ την οικονομία σε πολύ καλή κατάσταση, εκτός από τα 37 δις που ήταν μια σιγουριά,  αφήσαμε τη χώρα στις αγορές, σε συνεχή τρίμηνα καταγράφηκε ανάπτυξη και η οικονομία ήταν σε σταθερή κατάσταση. Εκείνο που διαπιστώσαμε είναι ότι πριν ακόμη την πανδημία, με τους χειρισμούς της ΝΔ  είχαμε προβλήματα από το τελευταίο τρίμηνο του 2020, η οποία παραμένει σε παλιές συνταγές, αυτές που δημιούργησαν την κρίση”.

Το θέμα των αυξήσεων έθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας να ενημερωθούν τι ενέργειες θα πράξουν, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες και οι παραγωγικοί κλάδοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.