Πατέρας Επιφάνιος Οικονόμου: Ικανοποίηση για τα νέα μέτρα- Με …κρατήσεις οι θέσεις των πιστών

Με 25 άτομα στους Ναούς και 50 στους Μητροπολιτικούς τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα

Ικανοποίηση προκάλεσε τους κόλπους και της τοπικής εκκλησίας η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον αριθμό πιστών σε 25 σε κάθε Ναό και 50 στους Μητροπολιτικούς στις Θείες Λειτουργίες των Χριστουγέννων, των Φώτων ενώ προστέθηκε και η Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς. «Δεν ζητούσαμε παράλογα πράγματα, απλά εκλογίκευση της αρχικής απόφασης», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο Αρχιμανδρίτης και εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος Πανοσιολογιότατος Επιφάνιος Οικονόμου, ενώ για το γεγονός ποιοι θα είναι εκείνοι που θα συμμετάσχουν στις Λειτουργίες, ο ίδιος σημείωσε πως μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και το μέτρο των τηλεφωνικών κρατήσεων!

«Δεδομένων των έκτακτων και δραματικών συνθηκών που βιώνουμε, παρατηρήθηκε μία εκλογίκευση της κυβερνητικής απόφασης. Είναι αυτό που ζητούσαμε. Δεν ζητούσαμε παράλογα πράγματα, αλλά λογικά, γιατί η πρώτη απόφαση ήταν παράλογη και ανεφάρμοστη. Τώρα έχουμε μία εκλογίκευση της απόφασης που μας ικανοποιεί στο μέτρο των συνθηκών», υπογράμμισε ο πατήρ Επιφάνιος.
Έτσι λοιπόν, όπως εξήγησε, στους Ναούς που υπάρχουν από δύο εφημέριοι και πάνω θα τελούνται περισσότερες Λειτουργίες , ενώ στον Άγιο Νικόλαο θα τελεστούν τουλάχιστον τρεις τα Χριστούγεννα και αυτό θα συμβεί και στους άλλους μεγάλους Ναούς της πόλης.
Όμως πως θα αποφασιστεί ποιος πιστός θα είναι εκείνος που θα συμμετέχει στις Λειτουργίες; Αν και επιφυλακτικός, ο Πανοσιολογιότατος σημείωσε πως μπορεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία των πιστών με τον ιερέα για να δηλώσουν σε ποια Λειτουργία θέλουν να παραστούν και το εκκλησιαστικό συμβούλιο να έχει μία εικόνα.
«Ίσως χρειαστεί μία προ- συνεννόηση για να κρατάμε θέσεις. Ίσως χρειαστεί να κρατήσουμε τηλεφωνικά μια θέση. Είναι μια εξίσωση πρωτοφανής, αλλά και στην πρώτη φάση της πανδημίας έτσι λειτουργήσαμε με περιορισμένο αριθμό πιστών και ο λαός προσαρμόστηκε και …περπάτησε όλο αυτό. Θα την βγάλουμε όμως την άκρη και τώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ επεσήμανε πως κάθε μέρα τελούνται οι Θείες Λειτουργίες στους Ιερούς Ναούς, κεκλεισμένων όμως των θυρών με τα μέτρα να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Ανέφερε πως ορθά προστέθηκε η εορτή του Αγίου Βασιλείου και της περιτομής του Κυρίου, καθώς έχουν βαθύ πνευματικό υπόβαθρο, ενώ σημείωσε πως ενδεχομένων να τελεστεί και δεύτερη Θεία Λειτουργία την Πρωτοχρονιά.
Σε ότι αφορά την ατομική λατρεία και προσευχή, προβλέπεται μετά την ακολουθία και ο πιστός θα μπορεί να εισέλθει στο Ναό για την ατομική του προσευχή. Όμως κι εκεί θα υπάρχουν άνθρωποι του Ναού, υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων.
Τέλος, σχολίασε πως προσβλητική την εικόνα της αστυνομίας έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό την ημέρα εορτασμού του Αγίου Νικολάου και ευελπιστεί να μην υπάρξει παρόμοια εικόνα στο μέλλον.
«Αυτή την προσβλητική εικόνα με παρουσία αστυνομικών πιστεύω να μην την ζήσουμε. Γιατί η εικόνα αυτή του Αγίου Νικολάου μας πόνεσε και μας προσέβαλε πολύ. Έδειξε έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην εκκλησία και η εκκλησία δεν έχει δώσει δικαίωμα να μην την εμπιστεύεται κανείς. Το αντίθετο έχει πράξει, είναι υπόδειγμα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.