Paul Connett: «Η καύση σκουπιδιών, άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία»

Μία από τις πιο ουσιώδης ομιλίες των τελευταίων ετών για την καύση σκουπιδιών, τη διαχείριση των απορριμμάτων και γενικά τη στάση των πολιτών απέναντι
Θα πληγούν παράλληλα, τουρισμός, γεωργία και κτηνοτροφία στον νομό, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο καθηγητής

Άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι η καύση των σκουπιδιών, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο ομότιμος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο St Lawrence της Νέας Υόρκης Paul Connett από τον Βόλο όπου βρέθηκε το περασμένο Σάββατο, ενώ στη Μαγνησία όπως τονίστηκε, εκτός από την υγεία των πολιτών θα πληγεί ο τουρισμός, η γεωργία και η κτηνοτροφία σε μία περιοχή που θα σφύζει από διοξίνες και βαρέα μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία του Paul Connett στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018. Ο ομότιμος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο St Lawrence της Νέας Υόρκης προσκεκλημένος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών ήταν δηκτικός απέναντι στην καύση απορριμμάτων τόσο από τυπικούς αποτεφρωτήρες όσο και από κλιβάνους τσιμεντοβιομηχανιών. Η καύση σκουπιδιών είναι άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, αλλά επίσης αποτελεί εμπόδιο στην ανακύκλωση και στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Ειδικά για την ΑΓΕΤ τόνισε ότι πρόκειται για ένα πείραμα με ιδιαίτερα επικίνδυνες συνέπειες για το Βόλο από την παραγωγή διοξινών και φουρανίων. Αυτές οι καρκινογόνες ουσίες θα συγκεντρώνονται στους λιπώδεις ιστούς των πολιτών και ιδιαίτερα στις γυναίκες που θα τις μεταδίδουν στα παιδιά τους μέσω του μητρικού γάλακτος. Παράλληλα μία ευρεία ποικιλία καρκινογόνων ουσιών, όπως ο πτητικός υδράργυρος, το κάδμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, θα διαχέεται καθημερινά από τις εγκαταστάσεις σε όλη την πόλη. Μην απορήσετε αν αυξηθούν οι παιδικοί καρκίνοι επισήμανε.
Στη Μαγνησία εκτός από την υγεία των πολιτών θα πληγεί ο τουρισμός, η γεωργία και η κτηνοτροφία σε μία περιοχή που θα σφύζει από διοξίνες και βαρέα μέταλλα. Ιδιαίτερα τα ζώα θα συγκεντρώνουν στο λίπος τους διοξίνες. Πίνοντας 1 λίτρο γάλακτος από αγελάδες που βοσκούν σε θέση με διοξίνες θα είναι ανάλογο με το να αναπνέουμε 8 μήνες σε αυτή τη ρυπασμένη περιοχή.
Οι έλεγχοι που διεξάγονται και το νομοθετικό πλαίσιο δεν επαρκούν και το μόνο ισχυρό όπλο είναι η αντίδραση των πολιτών. Σε πολλές περιπτώσεις ανά τον κόσμο η αντίδραση του κόσμου σταμάτησε την καύση σκουπιδιών από τις τσιμεντοβιομηχανίες, όπως πολύ πρόσφατα στη Σλοβενία. Επιπλέον τα κινήματα που δημιουργούνται όχι μόνο σταματούν τους αποτεφρωτήρες, αλλά οδηγούν στην πιο οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων με την επανάχρηση, την ανακύκλωση, κομποστοποίηση και άλλες περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους.
Δια της απουσίας τους έλαμψαν οι βουλευτές της Μαγνησίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου. Σε αυτό το μέγα περιβαλλοντικό θέμα του τόπου μας γύρισαν την πλάτη προφανώς αναλογιζόμενοι την ευθύνη τους. Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών συνεχίζει να ζητά την ουσιαστική αντίδρασή τους κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία. Αντιθέτως πολλοί φορείς της πόλης έδωσαν το παρών και έδειξαν την ευαισθητοποίησή τους, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήμα Μαγνησίας), ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, το Εμπορικό Επιμελητήριο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Βόλου, δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Συλλαλητήριο τον Μάρτιο
Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου συνεχίζει τις δράσεις της για την ενημέρωση των πολιτών για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Καλούνται όλοι οι πολίτες την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 στις 20:00 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να οργανωθεί το Πανβολιώτικο Συλλαλητήριο το Μάρτιο και άλλες κινήσεις που θα βοηθήσουν στη νίκη του αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών.

????????????????????????????????????

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.