Πλαστικό σε ποσοστό 75-80% και υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου στο φορτίο που πήγαινε για καύση στην ΑΓΕΤ

Σύμφωνα με ελέγχους της Περιφερειακής Ενότητας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους…

Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες και οι φόβοι των μελών της «Επιτροπής Αγώνα Πολιτών», αλλά και ευρύτερα των κατοίκων της πόλης, για το υλικό που μπορεί να καίγεται από την ΑΓΕΤ, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Π.Ε. Μαγνησία, διαπιστώθηκε αφενός μεν υπέρβαση της περιεκτικότητας σε υδράργυρο, αφετέρου, το μεταφερόμενο προς καύση υλικό (από το οποίο ελήφθη δείγμα την Κυριακή των Βαΐων) αποτελείτο από πλαστικό σε ποσοστό 75-80%! Το δείγμα όπως επισημαίνεται, κατατάσσεται σε μεγαλύτερη κλάση (Κλάση 4 ως προς την Διάμεσο περιεκτικότητας σε υδράργυρο) απ’ όσα ορίζονται στην ΚΥΑ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό απ΄ την Π.Ε. Μαγνησίας, «ανακοινώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που πραγματοποιήθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία της, τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, μετά από εντολή της Αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη, στις αποθήκες της ΑΓΕΤ, αλλά και σε φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο μετέφερε συσκευασμένα δεμάτια από το πλοίο στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ανάλυσης και αφού πραγματοποιήθηκε διαίρεση της μετρηθείσας από το εργαστήριο τιμής της Διαμέσου περιεκτικότητας σε υδράργυρο με τη χαμηλότερη τιμή της Θερμογόνου Δύναμης (3 MJ/Kg ) ώστε αυτή να προσδιοριστεί σε τιμές mg/MJ, το δείγμα κατατάσσεται σε μεγαλύτερη κλάση (Κλάση 4 ως προς την Διάμεσο περιεκτικότητας σε υδράργυρο) απ’ όσα ορίζονται στην ΚΥΑ οικ.56366/4351/2014 (ΦΕΚ Β3339/12.12.2014).
Όσον αφορά στη σύσταση του συγκεκριμένου δείγματος σύμφωνα με τα αποτελέσματα χημικού διαπιστευμένου εργαστηρίου, αυτό αποτελείται από 15-20% χαρτί, 75-80% πλαστικό και από 5-10% λοιπά υλικά (υφάσματα, ξύλο και οργανικά).
Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων έδωσε εντολή η αρμόδια υπηρεσία να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που επιβάλλονται σύμφωνα με την ισχύουσα ΑΕΠΟ του Υπουργείου. Σε δηλώσεις της η κ. Κολυνδρίνη τόνισε «για την Περιφέρεια Θεσσαλίας προέχει η προστασία της υγείας των πολιτών και για αυτό δεν θα ανεχτεί καμία παράνομη πράξη που επιβαρύνει το περιβάλλον και θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις προβλεπόμενες από το Νόμο κυρώσεις».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.